Ráadás

Oscar 2015: Az #OscarSoWhite jelenség

A 87. Oscar jelöltjei

SelmaAz idei Oscar-jelöltek kihirdetését követően két nagy felháborodási hullám indult el az internetezők között. Az egyik – kevésbé nagyszabású – A Lego kaland kimaradását nehezményezte, a másik pedig az #OscarSoWhite hashtaggel próbálta meg felhívni a figyelmet arra, hogy a jelöltek között mindössze három fekete bőrű található.


Hirdetés

Mindez azt jelenti, hogy 1999 óta most a legnagyobb a fehér művészek aránya a jelöltek listáján. Akkor még ennél is rosszabb volt a helyzet, hiszen csupán az Elizabeth operatőrét, Remi Adefarasint jelölték, de a szobrot végül Janusz Kaminski kapta a Ryan közlegény megmentéséért.

Nehéz, sőt, nem is szabad nagy következtetéseket levonni ezekből a számokból, de tény, hogy meglepő a fekete művészek ilyen mértékű „nélkülözöttsége” az idei felhozatalban. A dolog azért is kimondottan érdekes, ugyanis tavaly hét kategóriában is volt fekete jelölt (férfi főszereplő, férfi mellékszereplő, női mellékszereplő, rendező, dal, film, adaptált forgatókönyv), ráadásul három közülük meg is nyerte a díjat: Lupita Nyong’o a legjobb női mellékszereplőnek, Steve McQueen producerként a legjobb filmnek, John Ridley pedig a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó szobrot zsebelhette be. Külön érdekesség, hogy mindhárman a 12 év rabszolgaságnak köszönhetik az elismerést. Ezzel szemben idén csupán a legjobb betétdal (Selma – Common & John Legend: Glory) és a legjobb film (Selma – Oprah Winfrey, társproducer) kategóriájában láthatunk színes bőrű jelöltet.

Ugyanakkor az #OscarSoWhite jelenség mögött leginkább az sejthető, hogy az egyébként legjobb film díjára jelölt Selma egyetlen szereplőjét sem nominálták. A Martin Luther King Jr. nevéhez köthető, idén ötven éve a választójogok kibővítéséért tartott menetelést feldolgozó film, a fekete egyenjogúság témájával ugyan valamennyire kompenzálja a „fehér túlsúlyt”, de David Oyelowo, Cuba Gooding Jr. és Carmen Ejogo hiányát nem tudta elfedni az erre érzékeny filmrajongók elől. A Time magazin a rendező, Ava DuVernay és a főszereplő, David Oyelowo jelölésének hiányát a formától való agresszív elfordulásnak nevezte, és a fehér férfidominancia megerősítését véli benne felfedezni.

A 87. Oscar jelöltjei
A 87. Oscar jelöltjei

Hogy mit is jelent ez? Tizenöt jelölt a legjobb forgatókönyv kategóriákban fehér férfi (a Holtodiglan írója, Gillian Flynn az egyetlen nő), a nyolc lehetséges legjobb film közül hét egy fehér férfi küzdelmeiről szól, a színészi alakításokért járó elismerésekre pedig kizárólag fehér színészek pályáznak, ami az elmúlt évek tükrében valóban különösen hat, de rasszizmust kiáltani mégiscsak túlzás lenne, főként mivel a 87 éves Harry Belafonte kapja a humanitárius ügyek képviselőjének járó Jean Hersholt díjat.

Érdekességképpen pedig íme egy gyűjtemény az első színes bőrű jelöltekről:

Első színes bőrű jelöltek kategóriánként

Legjobb női mellékszereplő1940Hattie McDanielElfújta a szél
Legjobb női főszereplő1955Dorothy DandridgeCarmen Jones
Legjobb férfi főszereplő1959Noah CullenA megbilincseltek
Legjobb eredeti filmzene1962Duke EllingtonPárizs Blues
Legjobb betétdal1968Quincey Jones és Bob RusselBanning
Legjobb férfi mellékszereplő1970Rupert CrosseZsiványok
Legjobb vágás1970Hugh A. RobertsonÉjféli Cowboy
Legjobb adaptált forgatókönyv1973Lonne ElderCsibész
Legjobb eredeti forgatókönyv1973Suzanne de PasseA Lady bluest énekel
Legjobb hangkeverés1979Willie D. BurtonBuddy Holly története
Legjobb film (producer)1986Quincey JonesBíborszín
Legjobb dokumentumfilm (producer)1991Yvonne SmithAdam Clayton Powell
Legjobb rendező1992John SingletonFekete vidék
Legjobb rövidfilm1992David MasseyLast Breeze of Summer
Legjobb jelmeztervezés1993Ruth E. CarterMalcolm X
Legjobb operatőr1999Remi AdefarasinElizabeth
Legjobb rövid dokumentumfilm2001Leelai DemozOn Tiptoe
Legjobb film (rendező)2010Lee DanielsPrecious – A boldogság ára

 

Nardai Dorina

Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

0
Kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is, szólj hozzá!x
()
x