Ráadás

Oscar 2017: A legjobb betétdalok – esélylatolgatás

Emma Stone a Kaliforniai álomban

Vajon lesz-e betétdal idén, ami legyőzi a Kaliforniai álom szomorkás-szép Auditionjét? Íme az Oscar-jelölt betétdalok: neked melyik a kedvenced?

A legjobb betétdal Oscar-díja a film összművészeti jellegére világít rá azáltal, hogy egy jó dal, pláne beszédes képekkel társítva sokszor többet mondhat minden szónál. Az idei jelöltek az átlagosnál is jobban bizonyítják ezt, mert az öt indulóból négy esetében – lévén musicalekről van szó – ezek a dalok a történet alakulását is szolgálják.

 

Audition és City of StarsKaliforniai álom

Damien Chazelle Kaliforniai álom című musicaljét tizennégy kategóriában jelölte díjra az Amerikai Filmakadémia, három alkalommal pedig egyenesen a zenéért. A La La Land és Justin Hurwitz zeneszerző nemcsak a legjobb filmzene, de a legjobb betétdal kategóriájában is indul az aranyszoborért – rögtön két dallal, melyek közül nekünk is nagyon nehéz lenne választanunk, melyikért adjunk Oscart.

Mert az, hogy a Kaliforniai álomnak kell lennie a befutónak ebben a kategóriában, nem lehet kérdés. Csodálatos dallamok, a Pasek and Paul szerzőpáros szívhezszóló üzenetei és Emma Stone és Ryan Gosling a képzetlenség ellenére is megkapó éneke felejthetetlenné teszi ezeket a muzsikákat.

 

Can’t Stop The FeelingTrollok

Justin Timberlake a filmhez íródott szupervidám dala már hónapokkal a film bemutatása előtt meghódította a slágerlistákat. A diszkós-popos-funkos, fantasztikusan életigenlő nóta igazi nyári sláger, telitalálat, ha az embernek egy kis jókedvre van szüksége.

Ennek ellenére elég valószínű, hogy a dal nem vonul be az örök klasszikusok közé, még jelölése ellenére sem.

 

The Empty Chair – Jim: The James Foley Story

J. Ralph producer és Sting közös szerzeménye kissé kilóg a sorból, ugyanis nem egy musical, hanem egy dokumentumfilm betétdala. A Jim: The James Foley Story Jim Foley haditudósító életéről mesél, akit 2012-ben elfogott az ISIS, és két évvel később a világ szeme láttára lefejezett. Nem véletlen, hogy a dal a gyászról szól szívhezszólóan.

Sting maníroktól mentes, egyetlen zongorával kísért éneke nem véletlenül fogta meg a jelölőket – én azonban úgy vélem, egy picivel több slágeres elem segíthetné csak hozzá a szerzőket a győzelemhez.

 

How Far I’ll Go – Vaiana

Ha valaki, csakis Alessia Cara és a Lin-Manuel Miranda szerezte How Far I’ll Go lehet a Kaliforniai álom egyetlen valódi kihívója – végigtekintve a legjobb betétdalok történetén, a Disney mindig is ott volt az Akadémia tagjainak kedvencei között. Csodálkoznék, ha idén a Vaiana betétdala képes lenne megszorongatni Justin Hurwitz-ot – de a stúdió már nem egyszer okozott nekem ilyen nem túl kellemes meglepetést.

***

A Filmtekercs Oscar-hetet tart: mielőtt megnyílik az év legizgalmasabb estje, háttér-elemzésekkel, kategória-bemutatókkal, kritikákkal és sok más cikkel készülünk fel. Ünnepeld velünk együtt a mozit és drukkolj velünk a Mindenkinek február 26. vasárnap este az Ankertben!

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya