Ráadás

Oscar 2020: Az év felfedezettjei és nagy visszatérői

Kik lesznek azok, akik idén (szinte) a semmiből törnek majd a csúcsra? Kik lesznek azok a régi motorosok, akiknek idén végre sikerülhet? Megmutatjuk…

Nyakunkon a díjszezon, pár héten belül kritikuscsoportok és szakmai szervezetek tucatjai kezdik el közzétenni éves toplistáikat és persze a nyerteseik névsorát, amely folyamat aztán majd a február elején esedékes Oscar-gálában csúcsosodik ki.

Mint minden évben, idén is találkozhatunk majd olyan alkotókkal, akik ezidáig viszonylag ismeretlenek voltak a szélesebb közönség számára. És persze lesznek olyanok, akik már évek, sőt, évtizedek óta szemeznek az Oscarral – vagy más díjakkal –, de eddig mindig alulmaradtak a versenyben. Lehet, hogy ez lesz ő évük?

Rövidesen kiderül, az azonban biztos, hogy ebben a szezonban négy olyan színész is akad, akik eddig csak veszíteni jártak az Oscar díjátadó ceremóniájára.

 

A hölgyek között most Annette Bening térhet vissza, mint negatív rekorder. A színésznő 1990-ben kapta első jelölését a Stephen Frears rendezte Svindlerek szélhámosnőjeként, majd ez követte az Amerikai szépség, melynek díjesőjéből éppen csak neki nem jutott, mikor az Oscarra került a sor. Öt évvel később mindenki biztosra vette, hogy Szabó István Csodálatos Júliájának főszereplőjeként Bening állhat majd a dobogóra, de az Amerikai Filmakadémia akkor inkább Hilary Swankből csinált kétszeres Oscar-díjas színésznőt – Beningből pedig háromszoros vesztest, amit aztán A gyerekek jól vannak című mozival négyre tornázott 2010-ben. Bening idén ötödször futhat neki a megmérettetésnek a The Report szenátornőjeként, olyan partnerek oldalán, mint Adam Driver és Jon Hamm. Az Amazon égisze alatt készült, igaz történetet feldolgozó filmalkotás a 9/11 utáni kihallgatások jogtalanságait feltáró emberek története, vagyis egy kényes történet – ami az Oscar esetében kétélű fegyver lehet.

Willem Dafoe

Nem csak a színésznők, hanem a színészek között is újra játékban van egy négyszeres vesztes, méghozzá Willem Dafoe, aki még Beningnél is régebben, már az 1986-os A szakasz óta várja, hogy végre megajándékozzák egy aranyszoborral. De ez a 2001-es A vámpír árnyéka című mozival sem sikerült. Ezután egy hosszabb szünet következett, ám a 2010-es évek vége meghozta a színész másodvirágzását: 2018-ban a Floridai álom házmestereként, 2019-ben pedig Vincent van Gogh megformálásáért kapott jelölést, idén pedig A világítótorony alkoholista vén tengerészeként ünnepli őt a kritika, és ez a szerep könnyen megszerezheti a színész ötödik Oscar-jelölését.

Igaz, Bening és Dafoe első jelölése idején még meg sem született, Saoirse Ronan jövőre könnyen behúzhatja negyedik Oscar nominációját Louisa May Alcott klasszikus regényének adaptációjáért. A Kisasszonyok az amerikai polgárháború utáni időkben játszódik és négy nővér felnőtté válásának történetét mutatja be egy igencsak illusztris színészgárda segítségével: Meryl Streep, Emma Watson, Timothée Chalamet, Laura Dern – közülük kell kitűnnie Ronannek, hogy a Vágy és vezeklés, a Brooklyn és a Lady Bird után újra az Oscarral kacérkodjon.

Joaquin Phoenix

Ugyancsak negyedik jelölését várhatja Joaquin Phoenix, természetesen az egyik, ha nem a leghíresebb képregényes gonosz, Joker megformálásáért Todd Phillips egyesek által piedesztálra emelt, mások által viszont a pokolba kívánt művével. Természetesen a film körül dúló indulatok sokat árthatnak Phoenix esélyeinek, de abban biztosan nem akadályozza meg az Akadémia színészeit, hogy legalább egy jelöléssel méltassák Phoenix újabb kiváló alakítását.

Ezen a ponton kellene megemlíteni Brad Pittet is Quentin Tarantino mozijáért, de ezt csak azért nem tesszük, mert ugyan színészként ő mindig hoppon maradt eddig, de producerként már van egy Oscar-díja a 12 év rabszolgaságért.

 

És akkor jöjjenek az elsőbálozók.

Kezdjük rögtön a világsztárokkal, akiknek a nevét hosszú-hosszú évek óta ismerik a Föld minden pontján, de Oscar-jelölést még nem sikerült szerezniük. Az első a sorban Antonio Banderas, aki Pedro Almodóvar karrierösszegző mesterművéért, a Fájdalom és dicsőségért már elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál színészi díját és szakmai körökben azóta is arról beszélnek, hogy a jövőre hatvanéves színész ezzel megkaparinthatja első Oscar-jelölését is. Különösen szép gesztus lenne ez az Akadémiától, hisz ebben a filmben nemcsak Almodóvar, de Banderas története is alaposan benne van.

Scarlett Johansson

Világsztárság ide vagy oda, Scarlett Johansson a következő, aki most járulhat először Oscar színe elé. Sőt, Johanssonnak arra is jó esélye van, hogy két filmje (Jojo Nyuszi és a Házassági történet) is bekerül a legjobbak közé, de színészként mindenképpen Noah Baumbach filmjében nyújtott alakításával juthat be a legjobb női főszereplők mezőnyébe.

A női mellékszereplők versenyébe pedig Jennifer Lopez nyújtotta be jelentkezését A Wall Street pillangói című filmmel. Ez első blikkre okozhat némi megrökönyödést mindazok előtt, akik ismerik az énekesnő eddigi színészi karrierjét, ám ha megnézzük az éltető kritikákat, mindjárt egészen más a gyerek fekvése. Meg különben is, az Akadémia szereti a „tékozló gyerek hazatér” narratívát, pont annyira, mint az „életműdíjazást”.

Constance Wu és Jennifer Lopez A Wall Street pillangóiban

És ha már életmű Oscar, erre a címre idén egyértelműen Jonathan Pryce a legesélyesebb, aki egy igencsak pazar karriert tudhat maga mögött, az Oscar ezidáig mégis elkerülte. Idén fordulhat a kocka, hisz a Fernando Meirelles rendezte A két pápa főszereplőjeként nagyon sokan a végső ötbe várják a színészt, amin az is segít, hogy az általa megformált Ferenc pápa a nem katolikusok körében is népszerű.

 

És végül az igazi újoncok…

Marielle Heller pályája alig négy éve kezdődött A tinilány naplójával, de Heller már ezzel a debütálással feltette magát a térképre. A filmet díjazták Berlinben és megnyerte az Independent Spirit Awards elsőfilmes trófeáját. Ezután jött a Megbocsátasz valaha?, ami ugyancsak beverekedte magát a tavalyi díjszezonba – bár elsősorban a színészei miatt. Heller új filmje, az A Beautiful Day in the Neighborhood nem csak a színészeinek – közülük is elsősorban Tom Hanksnek – hozhat aranyesőt, hanem Hellernek is, akinek még arra is van esélye, hogy a legjobb rendezők közé kerüljön.

Ugyanerre a címre pályázik Lulu Wang is a Sundance Filmfesztiválon feltűnt The Farewell rendezőnője is, s vele együtt a négy nyelven (angol, mandarin, japán és olasz) megszólaló film két sztárja, az idős kora ellenére is első szerepét maga mögött tudó Shuzhen Zhao és a Kőgazdag ázsiaiakkal berobbant Awkwafina is. A hol tragikus, hol komikus családi összejövetel krónikáját sokan már most az év nagy felfedezettjeként méltatják, amiből gond nélkül válhat a „kis film, aminek sikerül.”

Awkwafina

Ugyanez igaz lehet a Harriet című történelmi alkotásra, amely a címszereplő Harriet Tubman legendás történetét meséli el, hogy hogyan lett egy szökött rabszolgából Amerika egyik legnagyobb hőse. A főszereplőt játszó Cynthia Erivo már begyűjtötte ezért az alakításáért a Hollywood Film Awards elismerését, és nem kizárt, hogy a színésznő az Oscarig is eljut majd, ha a forgalmazója felszínen tudja tartani az alkotást az elkövetkező hónapokban.

Végül, de nem utolsó sorban Sterling K. Brown, a Rólunk szól és az American Crime Story Emmy- és Golden Globe-díjas sztárja, aki ugyan már túl van néhány nagyobb mozis szerepen, de a nagy kiugrást a szintén remek kritikákkal elrajtolt Waves hozhatja meg a számára. Trey Edward Shults alkotása egy floridai afroamerikai család tragédiákkal és veszteségekkel teli története, de a szerelemről és a felnőtté válásról is mesél.

Németh Barna

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya