Ráadás

Skandináv krimi hét: Top 5 legjobb Jo Nesbø könyv

Feszültség, erőszak, fordulatok és a skandináv hangulat teljes átadása: ezek jellemzik legjobban Jo Nesbø műveit, aki majd’ 20 éve ül a krimiírás trónján. És hogy szerintünk melyek a legjobb könyvei? Hát ezek!

Jo Nesbø tagadhatatlanul a skandináv krimi egyik legjobb és legjelentősebb írója. Bár életműve egyértelműen a Harry Hole nyomozó köré épülő alkotások, a legjobb listánkra felkúszott egy önálló darab is. A norvég szerző az erőszak, a kegyetlenség és a világ gonosz oldaláról fogja meg a thriller műfaját. Az áldozatot közel hozza hozzánk, a gyilkost megismerteti velünk, a nyomozók pedig szinte a részünkké válnak. Gyilkosai a végletekig kifinomultak, átgondoltak és hidegvérűek: minden egyes bűnténye megérne egy elemzést, a különleges halálnemekről és fegyverekről nem is beszélve!

Nesbø alapossága mindenre kiterjed, legyen szó kultúráról, politikáról, társadalomtudományról, na és persze bűnüldözésről. Eredeti ötletei, megszámlálhatatlan csavarja és Osló hitelesen mocskos, sötét világának bemutatása mind a védjegyei közé tartoznak. Feszült, véres, elgondolkodtató és egyben kiábrándító is. Nem akarjuk azt hinni, hogy tényleg ilyen világban élünk, de olvasni mindenképpen jó róla!

5. Szomjúság

Az előző könyv, a Police nyitott befejezését követően mindenki tűkön ült, hogy hogyan is folytatódik majd a történet. Nesbø pedig szemrebbenés nélkül húzza a dolgot és játszik az idegeinkkel a könyv jó első ötödében. A Szomjúság egy teljesen új bűnesettel indít, ráadásul Harry-nek jó ideig se híre, se hamva. Aztán persze lassan visszaáll a megszokott formula, de az íróra oly jellemző áldozatbemutatás ezúttal nagyobb teret nyer. Mélyebben látunk bele egy-egy kiszemelt szerencsétlen életébe, hogy aztán még megrázóbb legyen a haláluk. Ráadásul ha valahol, hát ebben a könyvben nem finomkodik a gyilkos. A vámpír kultuszt igen komolyan követő őrült konkrét vámpírként végez az emberekkel (a részleteket a fantáziára bízom, lehet szépen szörnyülködni).

Ahogy lassan haladunk a történetben kezd összeállni a kép és kezdjük megérteni az előző kötet eseményeinek kapcsolódását ahhoz, amit éppen olvasunk. A közös szál nem erőltetett, ismét baromi izgalmas a cselekmény menete, ráadásul a Tindert bevonva az író még a mai ismerkedési kultúránkról is sarkalatos véleményt nyilvánít. És bár egy gyakorlott Nesbø raongó nagy eséllyel beletenyerel a könyv fordulatának megoldásába, így is élvezetes marad a Szomjúság. Arról nem is beszélve, hogy ez a könyv is csak félig van lezárva, az fővonal valójában csak most kezdődött el. Van mit várni tehát!

4. A fiú

Bármennyire is szeretjük a Harry Hole köteteket, üdítő látni, hogy az író kedvenc karaktere támasza nélkül is mennyire jó könyvet tud összerakni. A fiú egy végtelenül lendületes történet, amely gyakorlatilag a legelejétől kezdve egy menekülésre épül. Mintha autós üldözést olvasnánk Osló legrejtettebb bugyraiban, amit a drog és az erőszak ural. A kölyökképű Sonny olyan bűnért ül börtönben, amit nem követett el, ráadásul, hogy sok vizet ne zavarjon, évek óta drogfüggővé tették. A végtelenül csendes és különc férfi megnyugtató kisugárzása sok rabra hat amolyan pap-figuraként: többen rendszeresen gyónni járnak hozzá, hogy enyhítsenek a lelkükön. Egy ilyen alkalommal tudja meg, igazából hogyan is halt meg édesapja. Az addig visszahúzódó fiú könyörtelen bosszú hadjáratba kezd: megszökik a börtönből és egyesével vadássza szó szerint le azokat, akik apja haláláért és az ő életének tönkretételéért felelősek.

Azon kívül, hogy a pörgős akció thriller gyorsan futó eseménye miatt szinte tényleg letehetetlen a könyv, A fiú a főhőse miatt ennyire különleges.

Sonny nem bújik a jófiúk álcája mögé. Sonny ölni készül és nem nyugszik, amíg véghez nem viszi tervét.

Ennek ellenére szerethető, őszinte, kedves és sajnálatra méltó figura. Minden adott tehát, hogy végigszurkoljuk a könyvet, sőt megkapjuk azt az ambivalens elégedettség érzést, amikor brutálisabbnál brutálisabb módon elbánik azokkal, akikre vadászik.

Kissé meglepő módon a könyv kiadásának évében jelent meg a skandináv krimi egy másik vezető írójának, Jussi Adler-Olsennek egy teljesen hasonló történettel operáló regénye. A Hajtóvadászat egy jóval fiatalabb fiú menekülését követi nyomon, a bosszúhadjárat szál pedig nincs benne, de a Q-ügyosztály esete izgalomban és tempóban szép párhuzamban áll Nesbø művével. Amely egyébként a hírek szerint szintén filmfeldolgozást kap Denis Villeneuve rendezésében.

3. Boszorkányszög

A korábbi Harry Hole könyvekből már jól ismert Tom Waaler, aki szintén rendőr, ráadásul az egyik legközkedveltebb a valaha megírt egyik legjobb gonosz karakter. Makulátlan és megnyerő modora, kivételes szakmai tehetsége és vérfagyasztó empátia mentessége teszi annyira sikeressé, hogy Harry-nek több könyvön át sem sikerül lebuktatnia őt. A Herceg alvilági néven üzemelő csempész és fegyverkereskedő, nem mellesleg gyilkos a Boszorkányszögben végre nyíltan szembeáll Harry-vel. Egyértelműen kettejük párharcára épül a mű, mi pedig tűkön ülünk, hogy Waaler végre megkapja azt, amit érdemel.

Boszorkányszög

Azért érdekes nagyon ez a könyv, mert bár korábban is láthattuk Harry gyengeségeit, ezúttal egy olyan területen készül vereséget szenvedni, ami neki és nekünk is új: a munkájában. Ezzel jóval súlyosabbnak is érezzük a történéseket és még feszültebbé válik a könyv tempója. Ahogy pedig a feloldás felé közeledünk egyre tisztábban látjuk, hogy Harry nem nyerhet. Valamit fel kell áldoznia. Ezzel együtt, sőt ennek ellenére se tudnánk találóbb, izgalmasabb és véresebb befejezést kívánni ennek a csúcsra járatott konfliktusnak.

2. Hóember (olvasd el kritikánkat a frissen mozikba került filmről is)

A Hóemberben Nesbø nagyon okosan, hatásosan és – valljuk be – kegyetlenül használja fel a tél és az ünnepek oly kedves hozzávalóját, a hóember figurát, és alakítja valami igazán borzasztóvá és félelmetessé. A 7. Harry Hole regény ráadásul piszok módon játszik mind a főszereplővel, mind velünk, olvasókkal. A végső csavar talán sosem volt ennyire kiszámíthatatlan és gonosz. Az pedig, hogy Rakel és Oleg bevonásával ismét személyessé is vált a nyomozás tétje, megint csak nagyon jót tesz a történetnek, Harry versenyfutását az idővel még izgalmasabbá teszi.

Hóember (2017)

A könyvben Harry levelet kap egy magát Hóembernek nevező gyilkostól, aki figyelmezteti őt: amíg el nem kapja, az első hó lehullásával gyilkolni fog. Gyorsan össze is áll egy szuper csapat, amely azonban hibát hibára halmozva mutogat potenciális gyanúsítottakra, amíg az igazi gyilkos odakint marad és folytatja őrült és szadista játékát. A tisztító hadjárat részét képező ölések még Nesbø világában is kiemelkedően kegyetlennek számítanak. Persze a feszültség is csak akkor az igazi, ha nagy a tét. Itt pedig mindennél nagyobb.

1. Police

Irodalmi életem egyik legnagyobb érzelemlöketét váltotta ki belőlem a Police, ráadásul kétszer. Egyszer, amikor kiderül, a gyilkos milyen módszerrel is csalja a megadott helyekre áldozatait. Olyan egyszerre zseniális, irónikus, sunyi, átgondolt és ötletes módszert talált ki Nesbø, hogy gyakorlatilag abba kellett hagynom az olvasást, hogy egy pár perc alatt magamhoz térjek. Másodszor, amikor az utolsó lap legaljára értem és tudtam, hogy ha belepusztulok, sem tudom meg, mi történik ezek után még jó pár évig. Először hagyott ennyire nyitva történetet az író, és nem elég, hogy az olvasó a befejezést falva lerágja mind a tíz körmét, plusz másik tízet, ha hajlékony, de teljesen megsemmisítve érzi magát.

Ez egyszerűen nem fair!

Persze Nesbø-nak esze ágában sem volt fair könyvet elénk rakni. Harry 10. sztorija minden eddiginél izgalmasabb, ráadásul az általános korrupció a rendőrségnél is mélyebbre ás. A gyilkosával mutat rá a rendőri eljárások hiányosságaira és hibáira. Köntörfalazás nélkül emel ki olyan negatív tulajdonságokat, mint a lustaság és a nemtörődömség. A múltban hibázó rendőrök pedig duplán megfizetnek tetteikért. Önreflexió és játékosság keveredik az erőszakkal és a halállal. Harry-nek még sosem volt ilyen nehéz ügye – nem is csoda, hogy a könyv befejezése nyitva marad.

Belénk fagy a szusz a félelemtől: október 12. és 19. között zajlik a Skandináv krimi hét a Filmtekercsen! A legjobb északi pszichothrillerek, sorozatok, könyvek, portrék listába szedve vagy kritikaként – keress rá a címkére vagy kövesd a fejleményeket a nyitóoldalon!

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés