Ráadás

Snoopy-hét: 10 híres és cuki animációs blöki

Snoopy és Charlie Brown - A Peanuts Film

Snoopy és Charlie Brown - A Peanuts Film

Snoopy-hetünk kapcsán egy listát kínálunk nektek az animációs filmtörténet 10 leghíresebb és legcukibb négylábú ebéről. A lista közel sem teljes, ha egy eb nem kapott említést, de feltétlenül tudnia kell róla a világnak, írjátok le kommentben, nehogy kimaradjon!

1. Snoopy

Snoopyról a héten rengeteg mindent megtudhattok, többek között az egész estés filmről, a Snoopy és Charlie Brown – A Peanuts Filmről szóló kritikánkból. Snoopy hihetetlenül fantáziadús, magabiztos és az álcázás mestere. Fajtája szerint beagle, ami nem egyedülálló a filmtörténetben: például a Star Trek: Enterprise című sorozatban Jonathan Archer kapitányt alakító Scott Bakula kutyája is beagle, illetve ha visszaemlékeztek, a Wallace és Gromit című angol gyurmafilmek Gromit nevű szereplője szintén.

2. Scooby Doo

A Rejtély Rt. 5 tagot számlál, melynek kimaradhatatlan karaktere Scooby-Doo, a félénk dándog, egyben a szintén bármikor szívesen rettegő Bozont Rogers háziállata. Mint mindenki, a legjobban Scooby-Doo nevetését imádom, egyszerűen zseniális.

3. Brian Griffin

Brian Griffint sem kell senkinek bemutatni. A Family Guy mindentudója, jól megmondója, magabiztos sznobizmusával mindenkit levesz a lábáról. Ő maga pedig azontúl, hogy koktélt iszik, és vezetni is tud, KÉT lábon jár.

4. Santa’s Little Helper

Santa’s Little Helper egy visszatérő szereplője a The Simpsons sorozatnak. Érdekesség, hogy 1989-ben éppen karácsonykor vezették be őt az epizódba a Simpsonék karácsonya (Simpsons Roasting on an Open Fire) című részben (tudjátok, ez az a rész, amelyben Lisa egy pónit kér, Bart pedig egy Anya, azaz Mother feliratú tetoválást, de végül a Motherből csak Moth lesz, majd azt is eltűntetik, a karácsony katasztrófába fullad, de végül a kutya megmenti az ünnepeket és mindenkinek boldogságot okoz).

A Simpsonék által befogadott agár sok kalandon átesik a nem mindennapi családban, miközben mindennapi kutyateendőit végzi (megrágja az újságpapírt és a bútorokat, lyukakat ás a kertben, az asztalról eszik ő is). Ráadásul tudtátok hogy Homer és Santa’s Little Helper születésnapja egy napra esik?

+ egy crossover

5. Clifford

Clifford igazi rejtély számomra. Rémlik valami a tévéből, de nem tisztán, most pedig egyenesen ijesztően hat számomra. Clifford, a nagy piros kutya (Clifford the Big Red Dog), ahogy a cím is leírja, igazán félelmetes tud lenni. Pedig nincs okunk félni, hiszen az 1963-ban Norman Bridwell által írt gyerekkönyv sorozat címadó szereplője félénk, barátságos, hűséges, szeretetre méltó és segítőkész, aki bonyodalmakba keveredik óriási mérete miatt. Clifford ugyanis egészen pontosan 7,6 méter magas!

6. Volt

Volt olyan rajzfilm kutya, aki színészként szuperebet alakít egy kitalált hollywoodi filmsorozatban. Ahogy a filmsorozatokban szokás, Volt képességei is mind csak kitaláltak, de neki erről fogalma sincsen, és a készítők (a filmben forgó filmben) mindent meg is tesznek annak érdekében, hogy ez ne derüljön ki számára, hitelesebb alakítása érdekében. Egyszer azonban véletlenül elszakad gazdájától (Pennytől), és útnak indul megkeresni őt.

A film egy kicsit hasonlít a Reszkessetek, betörők! 2. részére, ugyanis Kevin MacCallisterhez hasonlóan Volt is New Yorkban köt ki, és miközben rengeteg kalandba keveredik, végül amikor rájön, hogy mindenféle szuperképesség nélkül is tud egyedül boldogulni, igazi hőssé válik.

A filmben az is pozitív, hogy ez volt a Disney harmadik olyan filmje, amely teljes egészében 3D-s rajztechnikával készült, Volt mégis szimpatikus tud lenni számunkra.

7. Plútó

Plútó már 1930-ban megjelent, de akkor még csak mellékszereplőként egy évvel később azonban már főszerepben pompázott. Így is megelőzte Goofyt, aki csak 1932-ben jelent meg, bár még Dippy Dawgként. Plútó is Disney teremtmény, így némileg antropomorfizált, akinek legkedvesebb barátai Mickey és Minnie Mouse. És hogy miért a Plútó nevet kapta? Úgy tűnik, erre nem tudjuk a választ. A készítők eredetileg a Roger nevet szánták neki, de végül elvetették, mert túl gyakorinak gondolták. Aki tudja, miért is Plútó Plútó kutya, írja meg!

https://www.youtube.com/watch?v=kv7GKTIjzA4

8. Jake

Jake a Kalandra fel! (Adventure Time) amerikai animációs filmsorozat sztárja. Teljes neve, Jake, a kutya, aki valójában alakváltó hibridként, mágikus kutyaként képes felvenni bármilyen formát, azonban két extrém kaland között általában a hétköznapi sárga bulldog alakjában éldegél. Futurisztikus képi világa elég szokatlanul hat, azonban karaktere mégis összetetté válik.

9. Frakk

Frakk, aki amúgy a macskák igazi réme, vagy legalábbis ő így érzi belevaló magyar vizslaként. Habár Irma néni két cicájának, Lukréciának és Szerénkének nem igazán esik le a tantusz, de vannak pillanatok, amikor elérzékenyülve engednek Frakknak és megijednek. Frakk papírból lett kivágva és eszméletlenül aranyos, kedves, mamlasz, ügyetlen és akaratos, aki minden erejével azon igyekszik, hogy megnevelje a két elkényeztetett, terpeszkedő macskaságot.

Az esténként sugárzott rajzfilmsorozat négy évadból áll, és 1971-től 1984-ig készült.

10. Bruno

Személyes kedvencem a végére maradt: Bruno, a Belleville randevú kutyahőse. Akárcsak Frakk, Bruno is mamlasz, ügyetlen, hamar megijed, és pont ezek miatt a tulajdonságai miatt hihetetlenül szeretetreméltó.

A film egyébként kanadai–francia–belga–angol koprodukció, és 2004-ben, két másik, Disney animációval együtt jelölték az Oscarra (Némó nyomában; Mackótestvér) – mily meglepő, végül Disney vitte a szobrocskát. Pedig a némafilmekre hajazó Belleville randevú maga a csoda. Egyrészt a film igazi auditív csemege: a város és a benne található tárgyak hangjai és zörejei adják a film hangi ritmusát, melynek csúcspontja a porszívó dal (lásd a videóban). Másrészt olyan kellemes grafikával dolgozik, hogy Bruno kutya már az előtt a szívembe lopta magát, hogy álmodott volna, pedig az alábbi videóból kiderül, hogy egészen varázslatos módon teszi mindezt.

Szin Karolina

Rovatvezető - Játék, Interjú

ELTE filmszakot végzett szabadúszó filmkritikus és grafikus.
Imád különleges emberekkel megismerkedni, lelkes utazó és fesztiváljáró.

Filmek: gyermeteg módon szereti az aranyos, régi vágású, szép grafikájú filmeket, animációkat (Tomm Moore, Sylvain Chomet, Gabrielle Vincent munkái), a magával ragadókat (Iñárritu, Malick, Jamin Winans), a kortárs magyart, illetve az ehhez részben viszonyítási pontként szolgáló rendszerváltó alkotásokat. E-mail: [email protected]

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés