Bulvár Ráadás

Teli hassal lehet csak jó filmet készíteni – Karriertanácsok zöldfülű színészeknek Bud Spencertől

bud-spencer-terence-hillBud Spencer karrierje bizonyítja, hogy ezeknek az egyszerűnek tűnő szabályoknak a betartásával fantasztikus pályát lehet bejárni a filmiparban. 

Közel nyolcvan film-és sorozatszerep, két könyv és megszámlálhatatlan sportsiker fűződik Carlo Pedersoli, azaz Bud Spencer nevéhez. Az olasz világsztár, aki a közelmúltban lett 85 éves, véletlenül csöppent a színészek közé, és nem tervezte, hogy karriert csinál ebben a szakmában. Magát csak egy önmagát adó, jó karakternek tartja, aki hivatalosan sohasem tanulta a mesterséget, ezért sem szereti, ha színésznek nevezik. Mostanában ismét az írás tölti ki idejét. Új könyvön dolgozik Bud Spencer filozófia munkacímmel, melyben az életről, boldogságról és más fontos dolgokról vallott nézeteit osztja meg a leendő olvasókkal. Dióhéjban összeszedtük legfőbb instrukcióit, amelyeket a színészkedésről eddig megfogalmazott.

Bud Spencer szerint humorérzék nélkül a filmezés elképzelhetetlen. Ha túl komolyan vesszük magunkat a kamerák előtt, akkor semmi élvezetet nem lelünk a munkában. Viszont ha dolgozik az ember, akkor készüljön fel a feladatára, és addig, amíg forog a kamera, legyen ott száz százalékban. Az egykori Piedone büszke rá, hogy miatta sosem kellett a felvételeket leállítani. A szövegét tudta és mindig összpontosított, hogy a jelenet jól sikerüljön. Figyelni a partnerekre és a rendezőre, ez is egy olyan szabály, ami megkönnyíti a közös munkát. Lehet előre bármit kitalálni, de ha az nem egyezik a rendező elképzeléseivel, és a többi színész sem tud mit kezdeni azzal, ahogy az adott figurát el akarjuk játszani, akkor az egésznek semmi értelme. A sztárrá váláshoz vezető út alapja sokkal inkább az alázat és az odafigyelés, mintsem az ego előtérbe tolása – vallja Bud Spencer, aki szerint a lehető legfontosabb tényező mégiscsak az, hogy sosem szabad éhesen menni egy forgatásra. Az „Eszem, tehát vagyok” filozófia megalkotójaként vallja, hogy csak jóllakottan érdemes munkába fogni, mert tele hassal vidámabb az ember, és akkor akár arra is rávehető, hogy hegyeket mozdítson el.

Hirdetés

Hirdetés