Fókuszban Ráadás

Trónok harca-hét: A történet szolgálatában – Trónok harca filmzene

Trónok harca (Game of Thrones) második évad

Ramin_DjawadiRamin Djawadi (a képen) olyan dallamokat csalt az HBO legnépszerűbb fantasysorozatának főcímébe, melyet még a Trónok harcát nem követők is fejből dúdolnak. Érdemes azonban szentelni némi figyelmet a soundtrack többi részére is, mely kellemes, de a főcímhez közel sem mérhetően emlékezetes élménnyel ajándékozza meg a filmzenebarátokat.

Döbbenetes belegondolni, hogy eredetileg nem is a német születésű, iráni származású Ramin Djawadinak szánták a filmzene megkomponálását: Stephen Warbeck, a Szerelmes Shakespeare zeneszerzője azonban mindösszesen 10 héttel a bemutató előtt kiszállt a projektből, így kerülhetett képbe az olyan filmekkel nevet szerző komponista, mint a Penge – Szentháromság és A Vasember. Úgy tűnik a csere nem vált a széria hátrányára, a főcímzene mára annyira kultikussá vált, hogy számos, néha egészen extrém feldolgozást is megélt, és bizony ismertsége még a sorozaténál is nagyobb.

A producerek azt kérték Djawaditól, hogy próbáljon elszakadni a fantasy produkciókban megszokott ének és fuvola központú zenétől – a muzsikus megfelelt az elvárásoknak és egy sokkal borongósabb, elsősorban csellóra fókuszáló, mély hangokból építkező zenét komponált. A soundtrack érdekesen építkezik a különböző zenei hagyományokból: izgalmasan váltják egymást a kelta népzenét és a kelet világát idéző hangok a középkorba repítő dallamokkal. Djawadi nagyban támaszkodik a nézők műveltségére és zenei közhelyeket hív segítségül a tökéletes hangulat megteremtéséhez: nem véletlen, hogy az észak hidegét hegedűk sírása fokozzák, a lovas népek napszítta vidékén pedig szitárt hallunk felcsendülni. A zeneszerző a feszültségkeltésben is járatos: a szőnyegeken fémesen vonyító hegedűk hangjára az ember gerincén végig fut a borzongás.

Ahogy minden valamirevaló filmzenében, itt is minden fontosabb karakter megkapja a maga témáját, s bár ezek remekül segítik az atmoszférateremtést, egyik sem hagy igazán mély nyomot a hallgatóban. Igazi ambient zene ez, ami lassú hömpölygésével tökéletes aláfestése lehet egy esős novemberi délutánnak. Djawadi következetes alkotó, az évadok megtartják a kezdetben megadott alaphangot: a vonósok uralta hangszerelés a későbbiekben sem vált fúvósokra, a jellegzetes törzsi dobfutamok adta lüktetés végig kitart. Az öt évad zenéjét zsinórban hallgatva azonban mégis van egy jellegzetes változás: Djawadi egyre több teret enget az énekhangnak, ami határozottan izgalmasabbá teszi a soundtracket. Bár a kórus már az első évadban is megszólalt, a második évad utolsó előtti részének végefőcíme, amire már az epizódot nézve is felfigyeltem, jelent igazi újítást. Djawadi a feketevízi csatát egy George R.R. Martin szövegére írt nótával zárja, és innen kezdve teret enged a daloknak, melyek a későbbiekben is a filmzene legizgalmasabb pontjait jelentik. A The Rains of Castamere olyannyira emlékezetes gyöngyszem, hogy nemcsak a rajongók dolgozták fel számtalanszor, de maga a zeneszerző is visszanyúl hozzá nemegyszer: a harmadik évad végén, a vörös esküvő alkalmával is felcsendül, a negyedik évad elején pedig Jeoffrey (Jack Gleeson) esküvőjén az ikonikus izlandi banda, a Sigur Rós húzza.

De nem ez az egyetlen pont, ahol felfigyel az ember az egyébként viszonylag egyöntetűen áradó zenét hallgatva: a harmadik évad hetedik részének végén a The Hold Steady adja elő a The Bear and the Maiden Fair, mely szinte punkos hangulatával erősen kilóg minden korábban hallottól. A dal egyébként nemcsak a credit alatt hangzik fel, többször is visszatér – egyszer maga a Snow Patrol énekese, Gary Lightbody dúdolja Bolton (Michael McElhatton) egyik katonájának cameo szerepében.

Ramin Djawadi munkája az, ami: tökéletesen szolgálója a történetnek, de néhány bámulatos ponttól eltekintve nem tartogat különösebb meglepetéseket. De nem is célja, sőt, ez nem is elvárás vele szemben. Különösen úgy nem, hogy a komponista letette kézjegyét, és egy életre beégette a zenekedvelők agyába azt a néhány felejthetetlen hangot.

Az HBO saját gyártású sorozatának 6. évada 2016. április 25-étől látható. Az első rész regisztráció nélkül megtekinthető az HBO GO-n.

[author_bio author=”kataorsolya”]

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés