Ráadás

Trónok harca-hét: Az ugródeszka – Karrierindulások a Trónok harcával

Maisie Williams as Casey Jacobs

630x400xgame-of-thrones_0f9295.jpg.pagespeed.ic.boSTJSxS8-Kit Harington, Emilia Clarke, Maisie Williams vagy Sophie Turner – nevek, amiket a Trónok harca 2011-es startja előtt nem is hallottunk. És most? Szupersztárok, akik előtt biztosan óriási karrier áll – lássuk hogyan vettek lendületet az ugródeszkáról.

Kit Harington

Az idén harmincéves Christopher Kit Harington Londonban született, és bár eredetileg újságírónak készült, az iskolai drámacsoport megváltoztatta az életét. Kijárta a kellő iskolákat, majd elment arra az ominózus meghallgatásra, ahol elnyerte Jon Snow szerepét, ami az egekbe repítette – nemcsak karrierjében hozott komoly változást: az Ygritte szerepét játszó Rose Leslie találkozásuk óta nemcsak a képernyőn (fenti képen), de az életben is a párja.

A sorozat sikerét követően Harington már 2012-ben főszerepet kapott a Silent Hill 3D-s verziójában, amit a Pompeji (bekezdés alatti képen) majd A hetedik fiú követett. Csupa nem túl sikeres blockbuster – szerencsére a színész időben észbekapott, és  elkezdett más típusú szerepeket is elvállalni. Az ifjúság végrendeletében Alicia Vikander mellett egy első világháborús romantikus filmben csillogtatta meg kevésbé harcias oldalát. Persze nem hagyott fel az akciózással sem, tavaly a Kémvadászok: A szolgálat kötelez című filmben tűnt fel. A színész minden pillanatban dolgozik: miközben a Duke of York’s Theatre-ben Doktor Faustus szerepét játssza, idén a kedvenc sorozatunk mellett a Brimstone című misztikus westernben, jövőre pedig a The Death and Life of John F. Donovan című dráma címszerepében lesz látható.

Pompeji (Pompeii)

Emilia Clarke

Daenerys Targaryen szerepében a huszonkilenc éves Emilia Clarke egy csapásra a nézők kedvence lett – ő a szomszéd lány, akiről azonban azt is gondolkodás nélkül elhisszük, hogy egész Westeros királynője lesz. Nem véletlen, hogy a sorozat ifjú titánjai közül az ő csillaga ragyog a legfényesebben. A színésznő az azóta valószínűleg már mindent megbánó Tamzin Merchant helyére lépett – nehéz azonban elképzelni, hogy a meghallgatáson robottáncot járó Emilia hogyan kapta meg a szerepet!

A színésznő már háromévesen erre a pályára készült, amikor színházi világosító apja elvitte a Show Boat című musicalre. Az út egyenesen Thália templomába vezetett, majd onnan egyenesen Hollywoodba. Első fontosabb filmszerepét a Dom Hemingwayben kapta, a nagy áttörést azonban a Terminator: Genisysben Sarah Connor szerepe (a képen) hozta meg Clarknak. Nem csoda, hogy azóta is folyamatosan forgat: a közeljövőben háromszor is láthatjuk – többek között a magyar mozikba is hamarosan érkező Mielőtt megismertelek című romantikus filmben.

Terminator Genisys

Maisie Williams

Az idén már 19 éves Margaret Constance Williams, aki a The Perishers képregény egyik karaktere után csak Maisie-nek hívja magát, a Trónok harca legfiatalabb sztárja. Arya Stark szerepe az ifjú hölgy debütálása – de a kritikai- és közönségsiker után, amit elért, közel sem az utolsó szerepe. A bristoli születésű Williams bemutatkozása után számos lehetőséget kapott: felbukkant több tévésorozatban, többek között a Ki vagy, doki? tavalyi évadjában is fontos szerepet kapott. Az elmúlt években olyan filmekben volt látható, hogy Az érem két oldala, az Eszmélet vagy a Cyberbully (bekezdés alatti képen) – ez utóbbiért Berlinben Shooting Stars díjat kapott. A jövő is sok izgalmas feladatot tartogat neki: idén Jessica Biel és Jason Sudeikis oldalán a The Devil and the Deep Blue Sea című filmben tűnik majd fel, majd együtt játszik Elle Fanninggal a Percy és Mary Shelley szerelmét feldolgozót A Storm in the Starsban. A pletykák azonban még ennél is nagyobb dolgokról beszélnek: ezek szerint Maisie a X-Men: The New Mutantsban Rahne Sinclair, azaz Farkas jelmezét öltheti majd magára.

Maisie Williams as Casey Jacobs

Sophie Turner

Talán meglepő, de a northamptoni születésű Sophie Turner egyidős Maisie Williams-szel, mégis a nővérét, Sansa Starkot alakítja a Trónok harcában, ami neki is a bemutatkozást jelentette. Turner kevesebb lehetőséget kapott eddig kolléganőjénél, de nem akármilyeneket: 2013-ban Isabel Coixet (A szavak titkos élete, Az élet nélkülem) Another Me című filmjében kapott főszerepet, majd Vanessa Redgrave oldalán a BBC tévéfilmjében, a The Thirteenth Tale-ben játszott. Ezt egy vígjáték követte: tavaly a Gyilkos gimiben akciózott, mintha csak előkészülne élete legnagyobb szerepére, a Magyarországon néhány hét múlva bemutatásra kerülő X-Men: Apokalipszisre, ahol nem kevésbé jelentős karakter bőrébe bújhat, mint Jean Grey (alsó képen). Feltehetően ez a szerep jelenti majd számára a nagy áttörést – kíváncsian várjuk, ahogy azt is, milyen lesz majd Mary Shelley-ként a Mary Shelley’s Monster című készülő produkcióban.

sophie_turner_jean_grey

Az HBO saját gyártású sorozatának 6. évada 2016. április 25-től lesz látható. Az első rész regisztráció nélkül megtekinthető az HBO GO-n.

[author_bio author=”kataorsolya”]

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Jelenleg a Filmtekercs Vizuális Kultúráért Egyesület alelnökeként a Filmtekercs offline rendezvényeiért és partnerkapcsolataiért felel. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya