Sorozat

Folytatódik a Félig üres és a Kaliforgia

Márciusban két sorozat folytatódik az HBO-n, melyek szereplői éppen helyet cserélnek egymással: a saját gyártású Félig üres Los Angeles-i komikusa, Larry David a nyolcadik évadban New Yorkba látogat, miközben a Kaliforgia nőcsábásza, Hank Moody az ötödik évadban a Nagy Almából tér vissza a nyugati partra, hogy ott keveredjen újabb kalandokba.

Félig üres 8. évad

Az író-színész-producer Larry David a Félig üressel saját életét mutatja be a nézőknek, legalábbis annak egy olyan verzióját, amely a képernyőn is szórakoztatónak hat. A sorozatból egy kíméletlenül szókimondó, különös szokásokkal rendelkező embert ismerhetünk meg, aki akár a zöldségeshez menet is képes furcsábbnál furcsább kalandokba keveredni. A történetben a valóság és a fikció összeolvad, amit csak erősít, hogy David többnyire csak a laza vázát alkotja meg a forgatókönyvnek, a többi színésszel együtt erre improvizál.

Larry David életében ha valami elromolhat, az biztos, hogy el is romlik. Larry a nyolcadik évadra magánéleti válságba kerül, felesége, Cheryl ugyanis válni akar. A férfi először a jól ismert terepen, Los Angelesben próbál meg új nőt szerezni, majd egy sor vicces és félresikerült randi után átteszi a székhelyét New Yorkba – ahol persze ismét számos abszurd helyzettel kell szembenéznie, és rendíthetetlenül tovább folytatja önmaga és környezete rombolását.

Az HBO veteránnak számító sorozata ismert arról, hogy rengeteg vendégsztárt vonultat fel, már az első három évadban olyan hírességek tűntek fel, mint Diane Keaton, Alanis Morissette, Ted Danson, Martin Scorsese, Michael York vagy éppen Shaquille O’Neal. A nagy nevek természetesen az új évadból sem hiányozhatnak, New Yorkban David többek között Rosie O’Donnell-lel, Ricky Gervaisszal és Michael J. Foxszal is összefut. Az HBO több sorozatából is jelennek meg szereplők, például Lauren Bowles (True Blood – Inni és élni hagyni), Rebecca Creskoff (HUNG – Neki áll a zászló) vagy az Író és kamuhős alkotója, Jonathan Ames.

Davidet a magyar közönség leginkább a Seinfeld egyik alkotójaként és mellékszereplőjeként ismerheti, amelyért Emmy-díjjal is jutalmazták. Larry David mellett a főbb szereplők továbbra is Jeff Greene, Cheryl David és Susie Greene. Érdekesség, hogy mindegyikük keresztneve megegyezik az őket alakító színészekével: Jeff Garlin, Cherly Hines és Susie Essman.

A széria nemcsak a közönség körében népszerű, a szakma is számos díjjal ismerte el: több mint harmincszor jelölték Emmyre, 2003-ban pedig megkapta a legjobb rendezésnek járó Emmy-díjat. Ugyanebben az évben a Golden Globe-ot is elnyerte a vígjátéksorozatok kategóriájában. A sorozatról a kritikusok is igen jó véleménnyel vannak, a Washington Post például Davidet nevezte meg a legjobb „dologként”, ami a tévés komédiával történhet, a Times pedig a tíz legjobb sorozat között listázta 2009-ben.

A tízrészes nyolcadik évad március 26-tól látható az HBO Comedyn. Hétfő-kedd-szerda esténként 20 órától.

Kaliforgia 5. évad

A Golden Globe-díjas és kétszeres Emmy-díjas Kaliforgia középpontjában egy Hank Moody nevű író (David Duchovny) áll, aki egyszerűen nem képes semmire nemet mondani, így jobbára piálással, drogozással és szexszel tölti az idejét – miközben a nagy művön dolgozik, megpróbál jó apa lenni és a maga módján kötődni gyermeke anyjához, Karenhez. A sikerkönyv össze is jön, a Fucking & Punching óriási visszhangot vált ki, filmet is készítenek belőle – ennek forgatási helyszínén végződik a negyedik évad.

Közel három éve találkoztunk utoljára Hank Moodyval. Az ötödik szezonban Hank – hosszabb New York-i tartózkodás után – újra felbukkan Los Angelesben, ahol egyből a sűrűjében találja magát. Találkozik a hip-hop mogul Szamuráj „Sam” Apokalipszissel, aki felkéri, hogy írja meg az új filmje forgatókönyvét, de a zenésznek köszönhetően Hank az utca világából, Los Angeles árnyoldalából is kap egy kis ízelítőt. A barátságukat azonban próbára teszi Kali, a gyönyörű énekesnő, aki eredetileg Samhez tartozik, de Hank persze kiveti rá a hálóját, és Carrie, a volt New York-i barátnő is feltűnik a macsó életében.

Az írónak közben magánéleti nehézségekkel is szembe kell néznie, Karen ugyanis már boldog házasságban él volt professzorával, Richarddal, lánya, Becca pedig fülig szerelmes egy Tyler nevű srácba, aki mintha Hank fiatalkori mása lenne – ami az apának persze egy cseppet sem tetszik. Hank legjobb haverja, Charlie eközben elvált Marcytól, akinek már új férje is van Stu személyében, és hárman együtt próbálják nevelgetni a korábbi pár közös gyermekét – amihez a szexi bébiszitter, Lizzie is hozzáteszi a magáét.

A Kaliforgia eddig is bővelkedett vendégsztárokban, ami az ötödik szezonban sincs másként: az évad meghatározó alakját, Samet a Grammy-díjas rapper, a Wu-Tang Clanból ismert RZA alakítja. A főszerepet továbbra is a kétszeres Golden Globe-díjas David Duchovny játssza, aki az X-akták Mulder ügynökeként vált világszerte népszerűvé; Karen szerepében Natascha McElhone-t láthatjuk, aki a kilencvenes években a Túlélni Picassót című filmmel alapozta meg a karrierjét, Beccát pedig az 1993-as születésű Madeleine Martin alakítja, aki 2003-ban az eddigi legfiatalabb házigazdaként vett részt a Tony-díjak átadó gáláján.

Íróként és vezető producerként Tom Kapinos jegyzi a Kaliforgiát, aki korábban egy egészen más hangvételű szériával, a Dawson és a haverok című ifjúsági sorozattal vált ismertté – és frusztrálttá. A kreátor saját bevallása szerint abból a személyes frusztráltságból merített ihletet a Kaliforgiához, melyet a négyéves írói munka okozott számára a Dawson és a haverok idején.

A tizenkét részes ötödik évad március 13-tól látható az HBO-n kedd esténként 21 órától.

http://www.hbo.hu

HBO Pressroom

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com