Sorozat

45 éves a Columbo – Legkreatívabb gyilkosságok toplista (2. rész)

guillotin Az idén 45 éve annak, hogy a Columbo című sorozat hivatalosan is elsőnek számító epizódját levetítették. 5 éve pedig annak, hogy a mindenki kedvenc hadnagyát megformáló Peter Falk itt hagyott minket. A színész és a sorozat tiszteletére készült kétrészes cikkünk első fele a Columbo sikerét kutatta, most pedig lássunk egy listát arról, melyek voltak a 10 évad legemlékezetesebb és legrafináltabb gyilkosságai.

Bevallom, nem túl elegáns és tiszteletreméltó dolog gyilkosságok eredetiségét éltetni, a sorozat készítői mégis olykor olyan egészen hajmeresztő megoldásokat adtak egy-egy elkövető kezébe, hogy azok megérdemelnek néhány szót. A krimi műfajából adódóan pedig amúgy is gyakorlatilag lételeme ezeknek az alkotásoknak a „hulla” – hogy Király Jenőt idézzük. Az erőszakos halál tehát mindenképpen adva van, a Columbo azonban sokszor túllép a pisztolyon vagy a tompa tárgyon. Az alábbi időrend szerinti lista ezeket a hol ravasz, hol brutális, de valamilyen oknál fogva mindenképpen különleges halálnemeket szedi Nektek össze.

1) Repülőbaleset – (3. évad 7. epizód – Hattyúdal)

Ki ne emlékezne a Johnny Cash által játszott countryénekesre, Tommy Brownra, aki egy eszméletlen merész, de okosan kiötlött tervvel egyszerre teszi el láb alól a feleségét és a szeretőjét is. Brown egy fellépését követően magánrepülőbe ül a két nővel, a gépet pedig ő maga vezeti. Hogy a megtervezett baleset idejében véletlenül se tehessenek a nők valamit biztonságuk vagy menekülésük érdekében, altatót tesz a közös kávéjukba, majd ő maga egy ejtőernyő segítségével kiugrik a gépből, azt pedig hagyja lezuhanni. A két nő természetesen meghal a balesetben, Brownnak pedig eltörik a lába az ugrás következtében, ami persze eleinte csak erősíti az ártatlan és szerencsétlen férj képét. Kockázatos gyilkosság, nem kis áldozattal.

johnny-cash

2) Medencébe ugrás – (4. évad 6. epizód – Halálos lelkiállapot)

Kétségkívül ez az egyik legmegrázóbb és legkegyetlenebb gyilkosság az egész sorozat történetében. A pszichológus Dr. Marcus Collier viszonyt folytat egyik páciensével, a lelkileg gyenge és minden értelemben a férfitól függő Nadiával. Amikor annak férje rájön a viszonyra és megfenyegeti a párt, hogy kitálal a nyilvánosságnak és tönkreteszi a neves szakembert, a férfi hirtelen felindulásból leüti őt. Nem ez az egyetlen gyilkosság azonban a részben. A labilis Nadia ugyanis egyre rosszabb állapotba kerül, és már nem lehet bízni benne, hogy kitart a rendőrségnek előadott koholt történetről holmi rablókról. Hogy az eset titokban maradhasson, a pszichológus úgy manipulálja a nőt, hogy egy telefonhívás elég legyen ahhoz, hogy öngyilkosságba hajszolja. Néhány mondat és a szerencsétlen Nadia megpróbál beleugrani a lakópark közös medencéjébe sok emelet magasról. Gyáva és undorító módja ez az ölésnek, hiszen éppen azt használja ki Collier, hogy a nő mindenkinél jobban hallgat rá.

columbo-8

3) Bikatámadás – (5. évad 4. epizód – Becsületbeli ügy)

A lista harmadik gyilkossága is arra a csavarra épül, hogy az elkövető maga nincsen jelen a halál időpontjában, sőt Luis Montoya is balesetnek álcázza egykori jó barátja megölését. A híres matadorok egy ideje tartó nézeteltérései egyre súlyosabbá válnak, Montoya pedig nem akar megválni a számára a világot jelentő bikaviadalra épülő vállalkozástól. Hogy barátját eltegye láb alól, először altatólövedékkel megbénítja őt a ringben, majd ráereszti a legvadabb és legerőszakosabb bikát. A többit szerencsére nem mutatja a kamera, de el lehet képzelni, mi következik ezek után. A baleset pedig mindennél hihetőbb történet, hiszen ugyanaz a bika korábban majdnem halálra sebezte az áldozat fiát, így a bosszúból való megküzdés majd alulmaradás teljesen reális szcenárió.

columbo-s05

4) Széfbe zárás – (7. évad 1. epizód – Kapj el, ha tudsz)

Paradox dolog ilyet mondani, de a sorozat történetének talán legszimpatikusabb gyilkosát hozza el nekünk ez a rész – az egyik legkegyetlenebb gyilkossággal egyetemben. Az apró és sikeres krimiírónő, Abigail Mitchell (akit nem mellesleg Columbo is borzasztóan nagyra tart és megkedvel) jó ideje úgy sejti, hogy imádott unokahúgát annak férje, Edmund ölte meg évekkel korábban. A látszatot fenntartva azonban jó kapcsolatot ápol a férfival, miközben minden részletet átgondolva tervezi a férfi megölését. Egy könyvturné előtti éjjel csellel ráveszi Edmundot, hogy látványosan hagyja el a nő házát, majd a hátsó ajtón jöjjön vissza, hogy a nő alibije tökéletes legyen: ő már repülőn ült, amikor a férfi meghal. De hogy hal meg! A sikeres írónő egy kisebb szobányi széfet tart a dolgozószobájában, ide zárja be Edmundot, aki szépen lassan megfullad a sötétben. Szívtelen és borzalmas halál ez bárkinek – bár az epizód minimálisan képes levonni a tett szörnyűségéből Abigail imádni való karaktere és a férfi állítólagos korábbi gyilkossága révén.

columbo2

5) Hal mérge a bor dugóhúzójában – (7. évad 2. epizód – Az ínyenc gyilkos)

A gourmet gyilkosság tovább bővíti azon esetek sorát, melyekben az elkövető nincsen jelen, így próbálva elterelni a gyanút magáról, vagy alibit biztosítani magának. A rész alapvetően egy mérgezésről szól, de mind a méreg, mind annak elhelyezése merőben különleges. A sikeres tévés szakács és ételkritikus, Paul Gerard valójában egy hatalmas csaló, akit egy megbecsült és tehetséges helyi szakács készül leleplezni. Hogy hírnevét és vagyonát megvédje, Gerard vacsorára megy a szakács éttermébe, de terve valójában az, hogy egy apró fecskendővel mérget juttasson be az egyik még bontatlan vörösboros üveg dugójába. Így a bort először megkóstoló egyént a biztos halál várja. A történet specialitása azonban az, hogy a gyakorlott Gerard a világhírű fugu nevű japán hal mérgét használja fel a gyilkossághoz. Az ételkülönlegesség egyébként valóban nagyon közkedvelt felsőbb körökben, hiszen a nem szakavatott szakácsok könnyen az utolsó vacsorává változtathatnak egy-egy vékonyra szeletelt fugut.

columbo4

6) Kutyák támadása – (7. évad 4. epizód – Gyilkosság telefonhívásra)

Személyes kedvenc epizódom következik, melyet végigkísér Az aranypolgár ikonikus szava, a rózsabimbó. A hihetetlenül sikeres pszichológus, Dr. Eric Mason egy éve vesztette el feleségét egy balesetben, szerencsére legjobb barátja végig mellette volt. Utóbbi azonban sosem sejtette, hogy az orvos jól tudta, felesége viszonyt folytatott vele – így a baleset is jócskán más megvilágítást kap. Hogy a gyanú azonban mindenképpen elkerülje őt, kiterveli a tökéletes bűntényt, amelyhez még imádott két kutyáját is képes feláldozni. A jól betanított dobermannok parancsszóra támadnak, mi sem egyszerűbb tehát, mint, hogy Mason egy szokásos teniszpartyra hivatkozva áthívja magához barátját, majd egy orvosi rutinvizsgálat elhúzódása kapcsán felhívja a nála várakozó férfit. Az idomított kutyák már a telefon csörgésére is agresszívan reagálnak, amikor pedig Mason egy ártatlan kérdés révén kimondatja a férfival a rózsabimbó szót, a kutyák megtámadják őt. Mason persze biztos alibivel fekszik egy orvosi ágyon, a két állatot hamarosan elaltatják, a titok pedig velük együtt örökre elhallgat. Persze végül nem így alakulnak a dolgok, de meg kell hagyni, hogy az elgondolás ördögi és kreatív, bár nem szép dolog a kutyákat ilyen csúnyán felhasználni.

800full-columbo

7) Guillotine – (8. évad 1. epizód – Columbo a guillotine alatt)

Brutálisnak brutális, de legalább gyors változata ez a halálnak. Elliott Blake egy világhírű psychic (látnok szerűség), aki éppen egy fontos és karriert megváltoztató demonstrációra készül, amikor megjelenik valaki a múltjából, aki örökre tönkreteheti őt. Hogy egy életre elhallgattassa zsarolóját, aki nem mellesleg szintén elismert bűvész, Elliott meglátogatja a férfit és elhiteti vele, hogy minden rendben van köztük. A gyanútlan bűvész pedig élete utolsó hibáját követi el, amikor befekszik a guillotine-ja alá, hogy megszereljen rajta valamit. Elliott kegyetlenül kihasználja az adódó alkalmat, és a biztonsági zár felcserélésével lefejezi a férfit. Az esetet persze eleinte balesetként kezelik, egészen addig, amíg Columbo színre nem lép. Érdekes egyébként, hogy a guillotine már egy jóval korábbi epizódban is megjelenik, ám akkor még csak egy bűvészbolt játékaként, amelybe csak az ember ujja fér bele.

columbo3

8) Áramos kerítés – (8. évad 2. epizód – Gyilkosság, füst és árnyak)

A sorozatra amúgy is igen jellemző önreflexiót tovább erősítve ezúttal egy stúdióban járunk, ahol a sikeres rendezőt a múltja találja ismét meg. Egy évekkel ezelőtti baleset gyilkosságba torkollik, amikor a rendező és az ominózus barátja megijednek és hagyják meghalni a balesetben megsérülő harmadik résztvevőt, egy fiatal nőt. A zsaroló barát nyilvánossággal fenyegetőzik, főleg, hogy az egész esetet videóra is vették anno. A bepánikoló Alex Bradey azonban végtelenül agyafúrt és bombabiztosnak tűnő gyilkosságot eszel ki. A stúdió egy elhagyatottabb utcájában beszél meg találkozót a néhai baráttal, hogy aztán a szerencsétlen férfit egy árammal vezetett kapuhoz üldözze egy locsolókocsival. A többit gondolom mondani sem kell: a férfi hamar meghal, az eset pedig ismét balesetként indul útjára.

columboo

9) Méreg a lekvárban – (9. évad 4. epizód – Nyugodjék békében, Columbo asszony)

Bár se nem különösebben kreatív, se nem valódi gyilkosság, mégis kihagyhatatlan haláleset Mrs. Columbo narancslekváros megmérgezése. Egy keserű asszony bosszúhadjáratot indít a börtönben meghaló férjét feldobó főnöke és az ügyben illetékes nyomozó ellen. Utóbbi természetesen Columbo hadnagy, aki alapvetően is képbe kerül, hiszen a nő először főnökével végez, a nyomozást pedig Columbo vezeti. A 9. évadra már jócskán megszokhattuk, hogy állandóan hallunk a kedves feleségről, de sosem látjuk őt – sokak szerint (velem együtt) nem is létezik. Éppen ezért kap különleges színezetet és keserédes humort az epizód azon szála, amelyben a nő Mrs. Columbo megölésére vállalkozik, hogy fájdalmat okozzon Columbonak. Egy kedveskedésnek szánt mérgezett narancslekvár a gyilkos eszköz, a rész pikantériája azonban az, hogy a hadnagy asszisztál a színjátékhoz és elhiteti a gyilkossal, hogy az egyetlen Mrs. Coumbo valóban elhunyt. Még temetést is rendeznek a számára, amelyet követően Columbo még a saját halálát is eljátssza, csak hogy beismerésre bírja a gyanúsítottat. A rész befejezéseként persze egy végső poénként meghallgathatjuk, ahogy a két Columbo kedélyesen elcseveg arról telefonon, mikor is ér haza a férj.

rest-in-peace-mrs-columbo

10) Méreg a fogtömésben– (9. évad 5. epizód – Fogas kérdés)

Újabb méreg következik, egy újabb kreatív és majdnem lenyomozhatatlan gyilkosság kapcsán. A fogorvos, Dr. Wesley Corman boldogtalan házasságban él feleségével, ám annak édesapja adott munkát a férfinak, és az ő pénzéből képes időről időre törleszteni játékadósságait. Egy nap azonban az após végleg megelégeli a kicsapongásokat és támogatja lányát, amikor az el akar válni, hogy hozzámehessen az addigi szeretőjéhez, egy híres színészhez. Más se hiányzik persze az anyagi problémákkal küzdő Cormannek, így olyan tervet eszel ki, amellyel megöli a szeretőt, egyébként is labilis idegzetű feleségét sakkban tartja és bebizonyítja az apósnak mennyire odaadó és figyelmes férj. Koronacserére hívja titokban a színészt, majd egy mérgezett töméssel gyakorlatilag időzített bombát helyez a férfi szájába. A méreg órákkal később, éppen akkor oldódik fel és végez a színésszel, amikor az néhány margaritát követően ágyba bújik a feleséggel. Hogy a kétségbeesett és sokkos nőt megkíméljék a rendőrség faggatásaitól, a férfi és a nő testvére elviszik a halott testét, kocsijába ültetik és balesetnek álcázva a dolgot legurítják egy hegyoldalon. Miután azonban az est folyamán használt poharak és keverők egyikében sem konzekvensen találnak mérget, Columbo azonnal gyanút fog.

columbofog

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya