Sorozat

Boys do cry – A Fiúk (4. évad)

A héten „robbant a bomba”, miszerint Eric Kripke csapata az ötödik évaddal be fogja fejezni a Prime rövid időn belül klasszikussá avanzsáló szériáját. A Fiúk (The Boys) utolsó előtti, negyedik eljövetelére szerencsére nem igaz a „vihar előtti csend” kifejezés. Legalább annyira harsány és őrült, mint ahogy azt korábban megszoktuk. Sőt, igazi drámává érik.

A kritika az első három rész alapján készült

Amerika megosztottsága továbbra is probléma, ami a szupik megítélését illeti. Azonban már nem kizárólag az egyszerű civilek és a szupererővel bírók között húzódik a törésvonal. Legalábbis A fiúk új évada nem sokat foglalkozik az előbbivel. Amióta Homelander (Antony Starr) nyilvánosan kivégzett egy protestáló embert, az ő és a polgári imidzshez visszatérő, Annie, vagyis Csillagfény (Erin Moriarty) között feszülő ellentét osztja két táborra a közvéleményt. Az egyértelmű Acélember-áthallásként bíróság elé citált, istenkomplexusos gyilkológépet kritika nélkül támogató Hazai Csapat és a libsi Csillaggyújtók között zavargások sora folyik, miközben a háttérben továbbra is hadban áll a Butcher (Karl Urban) vezetését AT-re (Laz Alonso) cserélő Fiúk az alelnökkel, Vic Neumannal (Claudia Doumit) paktáló Vought-tal. A helyzet hidegháborús, nyílt támadást nem intézhetnek egymás ellen a felek. Ráadásul a belviszályokat tovább mélyíti az egók saját harca, az örökségük jellege és egyáltalán, a létezése.

Szinte hihetetlen, hogy már ötödik éve szorítunk ennek a csordányi pszichopatának

és mégsem változik semmi. Már a szó legjobb értelmében.

Minden, ami miatt működött már az első évad is, egyre csak fejlődik. Kreatív gyilkossági módozatokban, vagy szimplán a totálisan öncélú, sajátos morbiditásában gyönyörű polgárpukkasztásokban továbbra sem szűkölünk. Ahogyan a gusztustalanság netovábbjáért sem kell a szomszéd tékába mennünk kikölcsönözni Az emberi százlábút, mert az alkotók, kedvezvén lustaságunknak, inkább leforgatták a saját verziójukat. Akik pedig az első évad után esetleg csalódottan konstatálták Hazafi meglehetősen visszafogott gyilokméterét az előző évadokban (a közvetett elkövetésekkel együtt 146 után csupán 12, valamint 7 fejadag), bíztan állíthatom az első három epizódból kiindulva, nincs ok az aggodalomra: a szám jelentősen fog inflálódni. 

A Fiúk most is kitesznek magukért, ha a tempóról van szó, mégis talán az eddigi leglassabban építkező évadról van szó.

A megfontoltság oka persze egyértelmű, a harmadik évad sokkhatásait egyfelől ki kell pihenni, másrészt a közelgő vég előtt érdemes tartani egy seregszemlét, nem csak a személyek között, de személyeken belül. Az enumeráció „csöndje” sok titokról rántja le a leplet, traumákról, betegségekről, amik veszélyesebbek Hazafi lézernézésétől is. A Hetek vezetőjének és nemezisének, Butchernek, de még az apját féltő Hughie-nak (Jack Quaid) is az elmúlással kell szembenéznie. A rejtett poénként is működő Black Noir (Nathan Mitchell) találóan fogalmazza meg az egész évadot átjáró központi dilemmát, a motiváció ismeretlen mivoltát. Ez nem azt jelenti, hogy a széria maga vesztette volna el a célját. Inkább azt, hogy a széria ezen a ponton azt hivatott bemutatni, hogy a brutális töréspontok között lavírozó szereplők miképpen szembesülnek ezzel, s hogyan próbálják megtalalni motivációjuk új formáját. 

A Fiúk pedig egy olyan sorozat, amiben még egy ősz fanszőr is borzasztóan erős narratív funkciót tud ellátni.

Az életközépi válság mindannyiunké, legyen szó emberről vagy emberfelettiről. A Prime a Legyőzhetetlen második évada után ismét bizonyítja, hogy valódi komolysággal tud erről értekezni, hiába van teljesen komolyan vehetetlen szuperhős hentelésbe csomagolva. Valaki szóljon erről pls az új Bad Boys mögött álló „kreatívoknak” is! 

A tonális sötétülés  – ami leginkább az ex-bérgyilkos Franci (Tomer Capone) drogos utazásai során érhető tetten egy új szereplő jóvoltából – nem csak az amúgy sem makulátlan karakterek további bepiszkítását szolgálja, hanem megerősíti a sorozat kedvelőinek konszenzusos tippjét is a happy end kapcsán. Jelenleg szinte kivétel nélkül minden szereplő a megváltásért „fohászkodik”, de annyi szarságot követtek el életük során, hogy esélytelennek tetszik az a haláluk nélkül. Azt Kripke is megerősítette, hogy a Hazafi kontra Butcher meccs, tehát

A Fiúk története le fog zárulni, s minden szereplő a végső sípszóra készül.

Ez viszont nem jelenti az univerzum végét.

Stafétaváltást készít elő a Prime. A Godolkin Egyetemen történt események többszöri megemlítése a V generációból is ezt hivatott sulykolni, de sokkal inkább egyértelműsít egy másik új szereplő, Jeffrey Dean Morgan CIA-s figurája, Kessler. Butcher régi cimborája már csak azért is érdekes, mert egy eddig nem tapasztalt pólust képvisel a férfi jellemfejlődésében. Ha úgy tetszik, minden eddig megismert karakter angyal kíván lenni Butcher vállán. Érzelmek mentén próbálják visszafogni az ír fenegyereket, míg Kessler az ördög ügyvédje. Válaszút elé állítja az egykori kedvesének tett ígéretét beváltani szándékozó férfit a harmadik epizódban. Hazafi 12 éves fiát, Ryant (Cameron Crovetti) vagy kiképzik arra, hogy megmentsék a világot, vagy megtalálják a módját, hogyan öljék meg.

Hogy melyik forgatókönyv választatik ki, ember legyen a talpán, aki három epizód alapján meg tudja mondani. Ismervén az írói gárda piszkosul szemtelen attitűdjét, ez a sorozatfináléig nem is fog konkretizálódni teljes egészében, és ezzel nincs is semmi baj. Mert még mindig bűnös élvezet nézni A Fiúk mészárszékét. Brutális, vicces, zavarba ejtő, de ami fontosabb, tudatos. A stúdió bizalommal viszonyul Kripke és csapata felé, akik nem hagyják túlnyújtani Garth Ennis és Darick Robertson történetét. Ezt a nászt pedig nem fogják jogi szempontból macerás válóperig amortizálni – előbb fogják kéjes mosollyal az arcukon feldarabolni egymást.

A Fiúk az Amazon Prime-on érhető el.

Gyenes Dániel

Gyenes Dániel a PPKE kommunikáció szakos, filmen és újságíráson specializált hallgatója. Ha egy filmben egyszerre jelenik meg a misztikum és a társadalomkritika, nála tuti befutó.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com