Sorozat

Véresen komolytalan? – A Fiúk ördögi oldala

Amíg az A Fiúk (The Boys) újabb évadára várunk, az Amazon egy animációs antológiasorozattal próbálja izgalomban tartani a rajongókat. A Fiúk ördögi oldala azonban beleesik az ilyen formátumú alkotások mára szinte megszokott hibájába: a minősége egyenetlen. De legalább kapunk néhány mélyebb gondolatot és a havi véradagunkat!

2019 nyarán olyan stílussal, lazasággal és akkora mennyiségű erőszakkal robbant be Eric Kripke szuperhősös sorozata, hogy még azok is hamar leültek A Fiúk elé, akik alapvetően már a hátuk közepére se kívánják a természetfeletti tulajdonságokkal megáldott figurákat. Nem is csoda, hiszen az Amazon sorozata, amely Garth Ennis képregényén alapul pontosan az agyonhajszolt formulákat, a kirakat-karaktereket és a patetikus amerikai hazafiságot figurázza ki.

Éppen ezért volt valamelyest meglepő, hogy ugyanez A Fiúk előzménysorozatot kap. Egy jól ismert húzás, amely általában nyögvenyelős és erőltetett szokott lenni. Nem úgy A Fiúk ördögi oldala esetében!

Az antológiasorozat, amely szintén az Amazon égisze alatt készült el lényegében nem is igazi előzménysorozat. Noha felbukkannak benne már ismert szereplők, akiket valóban A Fiúk ideje előtt látunk, a mű korántsem vezeti be a rajongókat a karakterek múltjába. Homelander és Butcher ugyan kapnak egy-egy epizódot, de az egész alkotás nem arra szolgál, hogy bennfentes információkkal és amolyan személyes kulisszatitkokkal szórakoztassa a nézőket.

Ez pedig sokaknak csalódást okozhat.

Ha azonban úgy készülünk, hogy itt most nem a szeretett vagy éppen utált szereplők fiatalkorába mélyedünk bele, akkor máris kevesebb a probléma. Kezdve azzal, hogy ezzel úgymond saját létjogosultságát is megerősíti a sorozat, hiszen nem fáradt bőrlehúzásnak hat. Sokkal inkább érezzük egy kötetlen és szórakoztató kollektívának, amelyben változatos animációs formák, érdekes karakterek és olykor egészen elgondolkoztató történetek jelennek meg.

A 8, nagyjából 15 perces epizód mindegyikét más és más stílusban animálták meg, így különítve el a részeket vizuálisan is. Ez pedig jót tesz a műnek, ha egyben ülnénk végig a teljes két órát, hiszen új és új impulzust vezet be minden új epizód.

És noha A Fiúk csapatait nem, de a szuperhős szérum Compound V és a Vought cég minden részben megjelennek. Az eredeti sorozathoz és az alapul szolgáló képregényhez hűen itt is literszámra ömlik a vér és hullanak darabokra az emberi testek. A hangsúly azonban a fanyar és morbid humorról mintha átsiklana az emberekre.

A Fiúk ördögi oldala továbbra sem szűkölködik az erőszakban és az emberi testnedvekben, de szinte minden rövid történet egy-egy emberi tragédiát hordoz magában. Amíg az eredeti sorozat a szuperhősmítosz és a Marvel univerzum mindent elnyelő fölénye ellen fellépve próbál szélesebb társadalmi problémákról beszélni, addig antológia társa szinte teljesen kihagyja ezt a lépést. Sokkal emberibb, sokkal komorabb, sokkal búsabb világképet fest a mű az emberi kapcsolatokról, a személyes választás súlyáról, vagy éppen annak hiányának a terhéről.

A mondandó tehát megvan, a kivitelezés azonban nem mindig sikerül hibátlanra. Olykor a vizuális világ nem elég különleges, máskor pont a történet érződik laposnak, helyenként pedig túl kevés vagy éppen túl sok a meglévő 15-20 perc közötti játékidő.

Pedig olyan neveknek köszönhetjük a sorozatot, mint Seth Rogen, Andy Samberg, Awkwafina vagy Aisha Tyler.

Sőt, ők a hangjukat is adták az egyes részekhez. Olyanok mellett, mint Ben Schwartz, Kieran Culkin, Jason Isaacs, Christian Slater, Simon Pegg, Michael Cera vagy Don Cheadle.

A Fiúk ördögi oldala persze hibái ellenére is kellemesen morbid és véres szórakozást nyújt, amely bizonyos epizódjaival még az eredeti sorozat mondanivalójánál is mélyebbre tud ásni. A baj leginkább az, hogy egyik történetet se nézném szívesen újra, ahogy egyiket sem ültem végig teljes izgalomban, nevetésben vagy sírásban. Akik szeretik az animációt, azoknak érdemes lesz leülni a sorozat elé. Akik azonban azt hitték, hogy most muníciót kapnak, hogy kibírják a A Fiúk június 3-án induló 3. évadának debütálásáig, azok bizony csalódni fognak.

A Fiúk ördögi oldala már elérhető az Amazon Prime kínálatában.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com