Sorozat

A hely, ahol mindig minden rendben van – Munkaügyek sorozatbemutató

munkaugyek1„Új lapot kezdve a nagybetűs élet paklijában” köszönti beosztottjait a munkaügyi hivatal vezetője a már több mint egy éve futó magyar szitkom első részében. A kicsinyes emberi tulajdonságokkal és körülményes szóhasználattal megrajzolt Magyar Munkahely unikum a hazai sorozatok palettájának választéka közepette.

Tavaly márciusban indult az m1 csatornáján a Munkaügyek – IrReality Show című sorozata, amely epizódonként 25 percben mutatja be egy képzeletbeli munkahely, a Fővárosi Munka-, Munkaügyi és Űrbiztonsági Hivatal (sic!) különös figuráit és hétköznapjait. Képzeletbeli, hangsúlyozzák az alkotók, vagyis a valósággal való egyezés csak a véletlen műve lehet. Véletlen tehát a túlzott bürokrácia, a szakmai inkompetencia, a politikai inkorrektség és a kicsinyes emberi tulajdonságok, munkahelyi klisék és esetleges konfrontációk.

Hiába a merész terep, a túlkapások nem jellemzőek a filmre, a forgatókönyvnek és a színészi játéknak sikerül megteremteni azt a görbe tükröt, azt a szarkasztikus humort, ami a sorozat motorja. Mert jó, jó, persze, hogy a kollégára, szomszédra, buszon hallott beszélgetésre ismer az ember, de a lényeg mégis a felelőtlen jól kinevetés, a fáradt gőz kieresztése. A különböző típusok megnyilatkozásai közül persze sokra ismerünk rá, mint például a mindig pesszimista gyógyszerfüggő János (Mucsi Zoltán), a siheder drogos Karesz (Kovács Lehel), a piálós antiszociális Albert (Elek Ferenc), Timi, a titkárnő, akinek annyi az IQ-ja, mint egy amőbának, de legalább szép (Fodor Annamária), a vénlány Katalin, aki erre mérhetetlenül irígy, s aki annak idején különdíjat nyert a szavalóversenyen (Murányi Tünde), a tesze-tosza biztonsági őr, aki nincs bejelentve (Tamási Zoltán). És ennek az egész bagázsnak a feje, a dilettáns, de ezt jól leplező Elvira (Molnár Piroska).

munkaugyek2

A forgatókönyvre egyfajta kettősség jellemző. Makroszinten csapnivaló, jelenetek szintjén zseniális. Mindkettőnek egy az oka: az írók nem filmesek, hanem humoristák. Litkai Gergely, Kovács András Péter és Hadházi László számára persze nem új terep a film, hiszen ők is részt vettek Szőke András Bakkermann című (miben is?). Összehasonlítva azonban azzal a klasszikus elemekkel operáló történettel, itt egy tipikus kamaratörténetet kapunk szituációs poénokkal, amelyet többnyire egy vesztére betévedő ügyfél vagy egy újabb „zseniális” ötlet indít be. Mivel nem kérdés, hogy ez a lehető legjobb munkahely, így egyértelmű a csapatépítő nap, az úniós ellenőrzés, az akadálymentesítés, az LMBT-törekvések, a desk sharing vagy a zöld iroda sikere. Csupa-csupa haladó, európai gondolata, éppen csak a dolog veleje hiányzik. Persze a jól eltalált poénok csak a jelenetek szintjén jönnek ki, egy-egy epizód egésze gyakran lesz idétlen vagy egyenesen unalmas.

Nekünk is van tehát Office-unk. A minden politikai korrektséget kifordító és néha már-már vérciki amerikai sorozat megteremtette az irodai sorozat műfaját, hogy a hosszú munkanap után otthon mindenki nyugodt szívvel és következmények nélkül belerúghasson egyet főnökébe.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya