Sorozat

A húszéveseké a világ

Június 5-én érkezik az HBO-ra a csatorna Csajok (Girls) című vígjátéksorozata, melyben négy, a húszas évei elején járó New York-i lány keresi önmagát. A szériát íróként, rendezőként és főszereplőként is Lena Dunham jegyzi, a producer pedig Judd Apatow.

Az író-rendező-színész Lena Dunham és a vígjáték műfaj veteránjai, Judd Apatow és Jenni Konner közösen alkották meg az HBO saját gyártású sorozatát, a Csajokat, melynek középpontjában négy huszonéves lány áll, akik az egyetem alatt és után szeretnének eligazodni a nagyvilágot jelentő New Yorkban.

Hannah, Marnie, Jessa és Shoshanna válogatott kudarcainak és nem túl gyakori sikereinek lehetünk tanúi, amint a lányok megpróbálják a lehető legtöbbet kihozni az életükből. Már jó ideje New Yorkban élnek, de még mindig nem igazán tudják, mit is akarnak – a pasiktól, egymástól, önmaguktól. És a dolgok az idő múlásával korántsem lesznek egyszerűbbek.

A történetről

A két éve bölcsészként végzett Hannah (Lena Dunham) sikeres író szeretne lenni, de elkezdett memoárjához még nem szerzett elég élményanyagot – szülei azonban figyelmeztetés nélkül megvonják tőle az anyagi támogatást, úgyhogy a lánynak rendes, polgári állás után kellene néznie. Nem könnyíti meg az életét, hogy viszonzatlan érzelmeket táplál alkalmi szexpartnere, a különc színész, Adam (Adam Driver) iránt.

A lakbér és számlák által meghatározott, fenyegető valóságban Hannah csak legjobb barátjára és lakótársára, az igen fegyelmezett Marnie-ra (Allison Williams) tud támaszkodni, akinek rendes munkája és valódi barátja van – a lány azonban egyikkel sem elégedett igazán, ám ezt sose ismerné be magának.

Közben megjelenik a városban a csajok gyönyörű brit barátnője, Jessa (Jemima Kirke), aki legalább annyi országban járt már, mint ahány különböző pasija volt. A lány naiv és fiatal unokatestvérével, Shoshannával (Zosia Mamet) költözik össze New Yorkban, aki azt gondolja, a valóságban is élhet a Szex és New Yorkban látottak szerint.

A Csajok tízrészes első évadjában a négy lány megpróbál rájönni, mit is akar valójában az élettől – és bár a válaszok nem mindig egyértelműek vagy egyszerűek, maga a keresés mélységesen emberi és végtelenül szórakoztató. A barátság, a kapcsolatok és az útkeresés kérdéseit friss szemszögből vizsgáló széria négy teljesen különböző karakteren keresztül mutatja be annak a válság utáni nemzedéknek a tagjait, akiknek szinte ebédre sincs pénzük, nemhogy Manolo cipőkre.

A csajok

Hannah (Lena Dunham)
Magyar hangja: Földes Eszter

Hannah különleges keveréke az önhittségnek és az öngyűlöletnek. Úgy gondolja, megvan benne a tehetség ahhoz, hogy sikeres író legyen, de hajlamos elfeledkezni arról, hogy ehhez először is írnia kellene. Szeretné, hogy legyen egy pasija, de a kapcsolattal járó kötelezettségek nélkül; állást is szeretne, de anélkül, hogy dolgoznia kelljen. Alapvetően egy jólelkű lány, akinek remek humorérzéke van, de amikor javítani szeretne az életén, fogalma sincs, hogyan kezdjen hozzá.

Marnie (Allison Williams)
Magyar hangja: Pálmai Anna

Hannah lakótársa és legjobb barátnője, aki határozott elvek szerint él, még a barátságban is szigorú szabályokat követ. Elsőre úgy tűnik, mintha Hannah tökéletes ellentéte lenne, hiszen igazi munkája és komoly kapcsolata van – a felszínen teljesen rendben van tehát, de mivel nem hajlandó beismerni, hogy mennyire elveszettnek érzi magát, talán ő van a leginkább elveszve.

Allison Williams két epizód erejéig feltűnt az American Dreams című, Emmy-díjas sorozatban, illetve a négyrészes Will & Kate: Before Happily Ever After írójaként és női főszereplőjeként ismerhetjük.

Jessa (Jemima Kirke)
Magyar hangja: Tarr Judit

Jessa az „élni és élni hagyni” elv szerint élő bohém lány, aki frászt kap minden kispolgári megnyilvánulástól. Kalandos életre vágyik, ezért folyton utazik, és folyamatosan váltogatja a munkahelyeit és a pasijait – látszólag nincs benne semmi félelem, mégis bizonytalan önmagában. Képes őrült ötletekkel teletömni Hannah fejét, amelyeket persze neki magának sokkal könnyebb lenne megvalósítania, mint a szorongó, frusztrált Hannah-nak.

A Jessát alakító Jemima Kirke-öt Lena Dunham Tiny Furniture című filmjében láthattuk korábban.

Shoshanna (Zosia Mamet)
Magyar hangja: Gáspár Kata

Jessa lakótársa és unokatestvére, aki a Szex és New Yorkban látott életmódra vágyik. A New York-i Egyetem hallgatója, és megszállottja a női témáknak, a gluténmentes élelmiszereknek és a szexszel való öngyógyításnak. A többiek hajlamosak őt alábecsülni a külvárosból magával hozott naivsága miatt, de időnként meglepően éles meglátásai vannak.

Zosia Mamet színésztársaihoz képest rutinos sorozatszínésznek számít: korábban a Mad Men – Reklámőrültekben és a Tara alteregói második évadjában is feltűnt, valamint játszott a Vásott szülők című vígjátéksorozatban. Ezenkívül szerepelt az Oscar-jelölt A gyerekek jól vannak című vígjátékban is.

A Csajok állandó szereplője még a Hannah alkalmi pasiját alakító Adam Driver (Dr. Halál); Chris Abbott (Martha Marcy May Marlene) és Alex Karpovsky (Tiny Furniture) pedig visszatérő karaktereket alakítanak. A sorozat vendégszereplői között található: Becky Ann Baker és Peter Scolari (Hannah szüleinek szerepében), valamint Mike Birbiglia, Kathryn Hahn, Michael Imperioli, James LeGros, Richard Masur, Bobby Moynihan, Chris O’Dowd, Lou Taylor Pucci, Andrew Rannells, Jenny Pala és Jorma Taccone.

Az alkotókról

Lena Dunham huszonnégy évesen, a 2010-es Tiny Furniture rendezőjeként, írójaként és szereplőjeként robbant be a köztudatba: filmje a széles körű kritikai elismerés mellett három Independent Spirit Award- és két Gotham Award-jelölést is kapott.

A Csajok vezető producere, Judd Apatow számtalan mozi- és tévéfilmen dolgozott már: producerkedett az AFI-díjas Koszorúslányok, valamint a Felhangolva és a Lepattintva című vígjátékok mellett; emellett a 40 éves szűz, a Ki nevel a végén és a Felkoppintva című filmek író-rendezőjeként ismerhetjük. Írói munkáját Emmy-díjjal jutalmazták a The Ben Stiller Show-ért, az HBO úttörőnek számító sorozatában, a The Larry Sanders Show-ban szintén íróként vett részt – melyért Emmy-re is jelölték.

Jenni Konner vezető producer szintén tévés és játékfilmes író: társalkotója és vezető producere volt a Bagoly mondja és az In the Motherhood című tévésorozatoknak, és együtt dolgozott Judd Apatow-val az Undeclared című szérián.

A Csajok június 5-től kedd esténként látható az HBO-n.

A sorozat az HBO On Demand és az HBO GO filmtárában is elérhető.

http://www.hbo.hu

HBO Pressroom

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!