Sorozat

Ő nevet a végén ­– A káprázatos Mrs. Maisel (5. évad)

A-káprázatos-Mrs-Maisel-Rachel-Brosnahan-1

Véget ért Miriam Maisel sztárság felé vezető útja. Mindig is tudtuk, hogy a legnagyobbak között a helye, a kérdés csak az volt: hogyan és mikor töri be végre az ajtót. Erre ad választ A káprázatos Mrs. Maisel ötödik és egyben utolsó évada, melynek fináléja méltó búcsút vesz a káprázatos komikától.

Amikor Mrs. Maisel – mind a sorozat, mind annak címszereplője gyenge, még akkor is magával ragadóan jó. Mert Miriam Maisel legyen akár épp gödörben, elfagyó lábujjakkal, akár érezze magát a világ tetején, miközben egy egész klub tapsol neki sosem szűnik meg káprázatos lenni. Ő az a nő, aki lenni szeretnél: öntudatos, magabiztos, szellemes, vicces és gyönyörű. Körülötte forog a világ, mert mindenkit az ujja köré csavar. Jelentse ez háziasszonyként a hentest vagy a mosodást, független nőként a sminkespult vevőit, stand-uposként és karakterként a közönséget. A káprázatos Mrs. Maisel pedig épp olyan, mint a címszereplője: nézőként nem tudsz nem beleszeretni, és azonnal hűséges követőjévé válni. És akkor is kitartasz Midge és a történetét mesélő sorozat mellett, amikor szétesik a széria vagy besül a nő a színpadon.

Mert a helyzet az, hogy

a parádésan indult A káprázatos Mrs. Maisel összességében egy hullámzó, ugyanakkor mégis stabilan minőségi produkció lett.

Igen, tudjuk, hogy ez paradoxon – de hát nem pont ugyanilyen ívet jár be egy betörni igyekvő tehetség karrierje is? Felfedezése után rendületlenül halad felfelé (a második évad még az elsőnél jobb felépítéssel bírt), hogy aztán kizökkentsék őt az elé guruló akadályok, hiszen a csúcsra nem egyenes út vezet. A harmadik évad szerteszét szórt helyszínei a szezon szedett-vedettségét tükrözték, hogy a végén úgy megtorpanjon, mint a kifutón a bőröndjeivel hagyott Midge. De innen szép nyerni: további hullámhegyeken és -völgyeken át (mind a negyedik, mind a finálénak megvoltak a maga mélységei és magasságai) győztesen a csúcsra emelkedni. Ezalatt pedig végig ott vannak melletted azok, akik hisznek benned: Midge-nek Suzie, a sorozatnak pedig mi, a nézők. Hiszen Miriam akkor is vicces, amikor nem az, és A káprázatos Mrs. Maisel akkor is lebilincselően szórakoztató, ha épp nem a sztratoszférában, csak repülési magasságban szárnyal.

A-káprázatos-Mrs-Maisel-Rachel-Brosnahan

Mindez a Szívek szállodáját is jegyző Amy Sherman-Palladinónak köszönhető, aki kreátorként nemcsak sorozat gyorstüzelő párbeszédjeit írja, hanem ő rendezte a legtöbb epizódot is. A filmkészítő a dialógok rendezett káoszát hűen tükröző kreatív narratív megoldásokat (mint a negyedik évad óriáskerekes jelenete) és észvesztően koreografált jeleneteket (mint a maratoni hosszúságú egysnittes felvételek vagy a konkrét táncok) varázsolt elénk. Ezt a sürgő-forgó világot pedig olyan hibátlanul megrajzolt karakterekkel töltötte fel, ami egészen ritka.

Kezdve természetesen Midge Maisellel, aki a Rory-szindrómában szenvedő Lorelai-a sorozatnak. Azaz: lehengerlő, állandóan a maximumon pörög, gyorsabban vág az esze, mint Zelda kése, mikor gulyást készít, miközben olyan jogosultság-tudata van, mint Stars Hollow kis üdvöskéjének. A Miriamet megformáló abszolút filmcsillag kisugárzású Rachel Brosnahan (Kártyavár) képes úgy megvillantani az önző, elkényeztetett oldalát, hogy közben elhisszük: Midge nem akarja látni a hibáit. Borsnahan emellett lazán bírja Sherman-Palladino tempóját, és

emeli mind magasabb szintekre az egyébként is kiváló forgatókönyvet.

Teszi ugyanezt egyébként a legapróbb mellékszereplő is, akik mind kiforrott, összetett karakterek, színes egyéniségek. Itt emelnénk ki az Abe-t és Moishe-t alakító Tony Shalhoubot (Monk – Flúgos nyomozó) és Kevin Pollakot (Közönséges bűnözők, Egy becsületbeli ügy), akik nélkül kevesebb lenne a sorozat. Ahogy Suzie Myerson nélkül is, aki Alex Borstein (Family Guy) alakításában néha még Miriamnél is viccesebb. Az egysoros, morgolódó beszólásairól híres Suzie kezdetben csupán a Midge útját egyengető fura nő a bárból. Az élete az ügyfele(i) körül forog, de ahogy haladunk előre a sorozatban úgy ismerjük meg egyre jobban az érzékeny, lelkiismeretes, mégis hihetetlenül goromba és szarkasztikus Suzie-t. Akinek az a néhány apró magánéleti szála is elég erős volt ahhoz, hogy millió darabra törje a szívünket. És aki valójában A káprázatos Mrs. Maisel második főszereplője.

A-káprázatos-Mrs-Maisel-Rachel-Brosnahan-Alex-Borstein

Sőt, továbbmegyünk! Az ötödik évad megerősítette bennünk, amit eddig is sejtettünk:

a sorozat a felszín alatt végig Suzie és Midge barátságáról szólt, arról, hogy ez a két nő egymás plátói lelkitársa.

Férfiak jöttek-mentek az életében. Ott volt Joel, élete szerelme, akivel örökre fontosak maradtak egymásnak (bár Midge sosem bocsájtotta meg neki a hűtlenségét, és a sorozat sem akarta relativizálni soha a félrelépést). Vagy a valóban létezett Lenny Bruce, aki csak Luke Kirby csodálatos színészi játéka és a Brosnahan és közte lévő tapintható kémia miatt vált mentorból Midge ikerlángjává. De senkivel sem volt Midge-nek olyan tartós kapcsolata, mint Suzie-val. Ez adja A káprázatos Mrs. Maisel szívét-lelkét, az ő dinamikájuk miatt működik a sorozat akkor is, amikor úgy érezzük: ment ez már jobban is.

Mert A káprázatos Mrs. Maisel ötödik évadának is megvoltak a maga süllyedő pillanatai.

A hírnév árát bemutató, illetve a karakterek sorsát lezáró flashforwardok például – hiába voltunk túl rajtuk általában már az epizódok elején – megakasztották a cselekmény folyását. Ráadásul lerántottak minket a realitás talajára: mert valljuk be, A káprázatos Mrs. Maisel mindig is egy alternatív valóságot festett meg. Hiszen, ahogy a pilotkritikánkban is fogalmaztunk, „1958-ban ritkán érvényesültek a New York-i színpadokon a tradicionális zsidó családanyák.”

A színes-szagos ábrázolásában mégis hitelessé vált történet nemcsak az ’50-es években, 2023-ban is inspirál minket. Elhittük, hogy igenis megvalósíthatjuk az álmainkat, merítettünk Miriam önbizalmából (és legyünk őszinték: a stílusérzékéből); boldogan menekültünk Midge a felhők fölé, csodás set designnal épített rózsaszín realitásába, ahol köszönjük szépen, remekül megvoltunk. Ha már mindenáron le kell minket onnan húzni, akkor az ne azért történjen, mert „valahogy le kell zárni” a történetet. Vagy mert Sherman-Palladinónak eszébe jutott, hogy egészen mostanáig szemet hunyt (értsd: viccet csinált) az olyan problematikusabb aspektusok felett, mint mondjuk, hogy Midge amúgy nem jó anya.

Stand-uposnak ellenben lenyűgöző, melyet a fináléban látott utolsó fellépése is egy életre bebizonyít. Bár Miriam a színpadon és azon kívül is állandóan sziporkázik – ahogy A káprázatos Mrs. Maiselben gyakorlatilag mindenki –, ha az utóbbi néhány alkalommal a mikrofon elé áll, nem mindig ütöttek a poénok. A sorozat azonban tűzijátékot durrogtatva búcsúzik a kedvenc komikánktól: az utolsó stand-upja még az első, szenzációs, részegen és hálóingben előadott műsoránál is viccesebb. Midge zárómondatában felhozza, hogy egyesek szerint „az ambíció elvesz egy nő vonzerejéből”. De ez a nő úgy nyúl a profánhoz, tesz gyakran még 2023-ban is nőietlennek titulált dolgokat, és tör be egy férfiak uralta szakmába, hogy egy pillanatra sem ad alább a femininitásából. És belőtt hajjal, csodaszép ruhákban, tökéletes sminkkel biztat Amy Sherman-Palladino Miriam Maisel tolmácsolásában minden nőt arra, hogy cicit fel!

A káprázatos Mrs. Maisel epizódjai az Amazon Prime-on érhetők el.

Rakita Vivien

Rakita Vivien az ELTE Bölcsészkarán végzett film szakon. Kedvence a midcult, illetve a történelmi és gengszterfilmek, valamint sorozatok széles skálája. 2017 óta tagja a Filmtekercs csapatának.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
1 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com