Sorozat

A képregényhős – A zöld íjász harmadik évad

arrow-season-3-finaleKét komor és realisztikus évad után A zöld íjász eljutott oda ahonnan indult – a képregények világába.

A második évad végén elszabadult a pokol, úgy tűnt, Starling Cityre már sosem köszöntenek jobb idők – hát nem is köszöntöttek. Az előzetes hírek igaznak bizonyultak, a harmadik szériában Oliver Queennek (Stephen Amell) egy minden eddiginél elvetemültebb ellenséggel, magával Ra’s al Ghullal (Matt Nable) kellett megküzdenie szeretett városa lelkéért. Ra’s al Ghul neve feltehetően mindenkinek ismerősen cseng, ugyanarról a karakterről van szó, aki Liam Neeson alakításában a Nolan-féle Batman-trilógiában kihívta a Sötét Lovagot is. Hát ebben a verzióban sem lett barátságosabb a figura, minden korábbinál nagyobb dilemma elé állítva Oliver Queent.

A harmadik évad múltbéli szála végre elmozdult a szigetről, és Hongkongba tette át a székhelyét – új szereplőkkel ismerkedhetünk meg, akik mind a múltban, mind a jelenben nagy szerepet kapnak. Az egész évad az Árnyak Ligája körül forog – ez az a pont, ahol a tévésorozatból ismét képregényadaptáció lesz. Már a második évadban erősödött a comic jelleg – köszönhető mindez a szintén a Liga ölén nevelkedett Sara Lance (Caity Lotz) és a második évadban üzletemberből teljesen a Varázslóvá avanzsáló Malcolm Merlyn (John Barrowman) karakterének –, ez a tendencia tovább erősödött. Végre kitudódtak a titkok, és valamennyi szereplő kiteljesedhetett szuperhősi mivoltában – így lett Laurel Lance (Katie Cassidy) a Fekete Kanári, Thea Queen (Willa Holland) Speedy vagy Roy Harper (Colton Haynes) Arsenal. A képregényben Speedy és Roy Harper egy személy, de talán ennyi alkotói szabadság kijár az adaptálóknak.

arrow-150513A képregény jelleg erősödése automatikusan magával hozta, hogy a sorozat egyre távolodik a realitástól. Csodás feltámadások, hihetetlen képességek, misztikus történések és persze túlzás minden mennyiségben. Ha igaz, hogy az Arrow a Smallville-en felnőtt generációnak készül, akkor ezek az elemek nem elidegenítik a rajongókat, hanem épp ellenkezőleg, megerősíti hűségüket. Ha viszont a Nolan által felállított új szabályokat keressük az első évadokban még jóval komolyabban vehető A zöld íjász legutóbbi részeiben, komoly csalódást jelenthet az évad. A mesés elemeket a történetvezetés sem ellensúlyozza, a sokszor esetleges és még gyakrabban kidolgozatlan fordulatok nehezen emészthetők józan ésszel – ha valaki azonban valóban képregényrajongó, ilyesmit sosem kérne számon az alkotókon. Én személy szerint rettenetesen élveztem a sorozat képregényesedését – de ismerek olyat is, aki az évad felénél otthagyta az irracionalitás csimborasszójának nevezve azt. De érje bármennyi kritika, A zöld íjász szerintem még mindig nagyon szerethető – akció, romantika, izgalom: ha helyén kezeljük, színtiszta kikapcsolódás.

Az évad másik nagy öröme a színészi játék formájában ért. A Superman visszatérben anno elég erőtlen alakítást nyújtó Brandon Routh most bebizonyítja, hogy mégis megy neki a szuperhősködés, ezúttal Ray Palmer alias Atom szerepében. Routh gyakorlatilag mindenkit lejátszik, a sorozat legemlékezetesebb pillanatait köszönhetjük neki. A másik nagy meglepetést John Barrowman okozta, aki változatlanul szuper elvetemült és macsó Malcolm Merlynként. Ez nem kellett volna, hogy újdonságként érjen, de miután láttam Barrowman néhány felvételét amint Anglia egyik legnépszerűbb musical énekeseként dalol, egészen más szemmel értékeltem alakítását. Sajnos hasonló pozitívumokat nem nagyon tudok elmondani a főszereplőkről – különösen kiábrándító volt Queen és Felicity (Emily Bett Rickards) románca, ami sajnos csak addig működött, amíg plátói alapokon nyugodott. A nagy összejövés mesterkéltnek és megkoreografáltnak érződött – de nem érdemes bánkódni, hiszen aki tisztában van a papír eredeti történetével, azt tudja, hogy ennek a szerelemnek meg vannak számlálva a napjai…

Arrow-season-3-episode-21-recap-888x456Szerencsére a visszaszámlálás nem csak ezen a téren indult meg – a következő évadra sem kell már sokat várnunk, hiszen a negyedik etap október 7-én startol a CW csatornán. Az eddigi információk szerint az új részek a harmadik évadban megütött könnyedebb hangvételt fogják követni, és az előző évhez hasonlóan egy újabb Flash crossoverre is sor kerül. Új antagonistát üdvözölhetünk, Damien Darhk (Neal McDonough) személyében, és John Constantine (Matt Ryan) felbukkanására is számíthatnak a rajongók.

 

 

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com