Sorozat

A keresztre feszített muszlim – Aznap éjjel

„Ugyanannyira amerikai, mint a baseball” – mondja egyenesen a kamerába Jack Stone, az ártatlanul elítélt fiatal muszlim egyetemista ügyvédje az Aznap éjjel című új sorozatban, ezzel végképp elhelyezve a filmet a koordinátarendszerben. Az HBO ismét gyorsan reagál a világ eseményeire.

Ez a harmadik saját gyártású HBO krimisorozat az elmúlt 15 évben, amelyben szemmel láthatóan nem annyira a bűnügyi történések, mint a körülötte álló társadalmi körkép megrajzolása a fontos. Lassan hömpölygő nyomozása az elmúlt évek kultikussá vált sorozatára, A törvény nevébenre (True Detective) emlékeztet, a társadalmi háttér megrajzolása, az erős szociális érzékenység pedig az évezred elején futó, 5 évadot megélt Drótra, amelyről kimerítően értekeztünk mi is.

A baltimore-i drogbandák rendkívül szövevényes, nem fekete-fehér háttere előtt éppen fekete és fehér emberek hadakoznak törvénnyel és törvénytelenséggel, amelyben a bűnöző éppúgy lehet áldozat és fordítva. Ezt az áldozat szerepet veszi át az Aznap éjjel muszlim közössége. Mindezt olyan zavarba ejtően, hogy éppen az előbb említett feketék bemutatása lehet már meglepően sztereotip. A New York-i szuperbörtön legbalhésabb bandaháborúi ugyanúgy, mint az utcákon néger junkie-k, mind csak sötét háttér ebben a sorozatban.

A fekete háttér előtt áldozat, politikai és társadalmi játszmák kihasználtja a helyi muszlim kisebbség.

aznap_ejjel

A film története szerint egy konzervatív becsületes kisiparos pakisztáni bevándorló család mintagyereke, Nasir Khan (Riz Ahmed) keveredik egy egyéjszakás kalandba. A taxival felszedett titokzatos lányt lakásán, amíg a fiú alszik, valaki meggyilkolja. A nyomok és az előítéletek együttesen vezetik őt az előzetesbe, onnan pedig New York hírhedt szigetbörtönébe, Rikers Islandre. Bűnösségéről senki sincs megbizonyosodva: Box nyomozó (Bill Camp) zsigerileg különbözeti meg Nasirt a bűnözőtől, Jack Stone (John Torturro), a fiú védője pedig kicsit mintha hivatalból bízna ártatlanságában. A gyilkosságot azonban mi sem láttuk, csak feltételezzük az alaptézist: belesodródik a bűnözésbe.

Az alkotógárda nem rest ezt a vonalat meglovagolni és a migrációs válság közepette hangosan kommunikálni. A feltűnően fedhetetlen muszlim család tagja tényleg beleszaladt az eseményekbe, és fájó módon tűpontosan mutatják meg: hogy ítélik el ártatlanul, száll alá a pokloknak, tűr némán, nem nyitja ki száját, ahogy a próféta is mondta Jézusról. Még a rendőrség az ókori hitvilág alvilágát megidéző helyén is látványosan keresztrefeszítik. És valóban, Nasir később is csak az igazságszolgáltatás újra a reflektor elé vágyó szereplőinek és a bandaháborúknak marad áldozata. Úgy tűnik, egyre kevésbé érdekel bárkit is, mi történt aznap éjjel.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.