Sorozat

Karma – A kör bezárul

A-kör-bezárul-Timothy-Olyphant

Egy guyanai maffiacsalád New Yorkban. Egy gazdag tini, aki folyton elveszíti a cuccait. Egy félresikerült emberrablás. Nehezen összeköthető szálak alkotják Steven Soderbergh A kör bezárul című új sorozatát, mely az első két epizód alapján inkább hasonlít egy elfuserált tojásra, mint egy hibátlanul megrajzolt körre.

Steven Soderbergh és Ed Solomon azok az alkotók, akik az esetek többségében megbízhatóan hozzák a minőséget. Napjaink egyik legtermékenyebb rendezőjénél számíthatunk arra, hogy minden kevésbé sikerült produktumra jut legalább két szuper alkotás, miközben mindegyikben kísérletezik, játszik a műfaji követelményekkel, és nem mellesleg vizuálisan is igazán kreatívok. Az elsősorban olyan vígjátékokat, mint a Bill és Ted zseniális kalandja vagy a Men in Black jegyző Solomontól joggal várhatjuk el a szórakoztatást. A Szemfényvesztők-filmek óta pedig a csavaros történeteket is.

Azonban Soderbergh és Solomon együtt még nem nyűgöztek le minket.

Első közös projektjük a 2018-as Mosaic című HBO-s minisorozat volt. Az alapvetően izgalmas koncepcióval indító produkcióhoz egy appot is kifejlesztettek, melynek segítségével – miután számos más oldalát megismerhettük a történetnek – mi, a nézők váltunk a nyomozókká. Az interaktív Mosaic azonban – mint a Netflix hasonló kísérlete, a Kaleidoszkóp – végül leengedett, mint egy lyukas léggömb, amit egyedül Sharon Stone tartott fenn egy darabig a levegőben. Ezek után érkezett a Semmi hirtelen mozdulat 2021-ben, ami egy korrekt gengszterfilm lett. Bár Don Cheadle és Benicio del Toro párosa (na meg Brendan Fraser!) levett a lábunkról, Soderbergh pedig megmutatta, hogy még mindig a kisujjában van a műfaj, Solomon túlírt, kissé langyos sztorija végsősoron nem ütött akkorát, mint kellett volna. De hát három a magyar igazság, és úgy néz ki, az amerikaiak is, mert Solomon és Soderbergh összeálltak egy újabb projektre.

A-kör-bezárul-claire-danes-zazie-beetz

Hogy miért ragaszkodnak még mindig egymáshoz, nem tudjuk,

A kör bezárul első két része után viszont kételkedünk benne, hogy sokáig kitartanak majd egymás mellett.

A hatrészes minisorozat epizódjai párosával lesznek elérhetők minden héten. Ez egyrészt érthető taktika az HBO részéről, hiszen olyan sűrű már a felütés is, hogy érdemes időt hagyni a megemésztésükre. Ugyanakkor az első két epizód mégsem árul el eleget ahhoz, hogy vallásosan várjuk a folytatást, mint mondjuk a nemrég véget ért Utódlás esetében. Kicsit olyan, mintha egy energiavámpírral beszélgetnél, aki akkor mond végre valami érdekeset, amikorra már az összes figyelmed elfogyott. Ilyenkor nehezen, de ráveszed magad, hogy kitarts, hátha tényleg lesz értelme annak, hogy időt fordítottál rá. Éppen ezért jobb stratégia lehetett volna, ha egyszerre debütál a széria összes része. A második epizód ugyanis úgy ér véget, hogy nagy duzzogva simán rányomnánk a „következő rész lejátszása” gombra.

Pedig több okból is abszolút indokolatlan, hogy ne rántson be A kör bezárul. Például mert a széria szó szerint berobban a nappalinkba. Egy félresikerült merénylettel indul a pilot – azért félresikerült, mert az áldozattól lenyúlt zsákban több pénz van, mint amire a gyilkosságot elrendelő ázsiai gengszter számított. Ráadásul rossz családdal húztak ujjat, hiszen a lelőtt férfi családja New York leghatalmasabb guyanai maffiacsaládja, akik azonnal bosszút esküsznek. Csakhogy valamiért egy gazdag, fehér famíliát, a Browne-okat szemelik ki a célra.

A-kör-bezárul

Browne-ék bűne azonban látszólag csupán annyi, hogy gazdagok, illetve a nagypapának, Jeff séfnek (Dennis Quaid) olyan copfja van, amit Az idol Tedros Tedrosa is megirigyelne. Sam és Derek (Claire Danes, Timothy Olyphant) felelnek a híres séf vállalatának vezetéséért. Ez ugyan lefoglalja az idejüket, de annyira nem, hogy ne figyeljenek fel a fiuk, Jared furcsa viselkedésére: a srác elég szétszórt az utóbbi időben. A cipőjétől a telefonjáig minden elhagy, szinte csak a fejét nem vesztette még el – ám hamar kiderül, hogy valójában egy másik fiú nyúlta le a cuccokat.

Ezzel pedig el is érkeztünk a második indokig, amiért nem értjük, miért nem lett A kör bezárul az új kedvenc sorozatunk (egyelőre).

A széria ugyanis Akira Kurosawa Menny és pokol című krimiklasszikusát dolgozza fel. Ebben egy gazdag család sarját akarják elrabolni, de tévedésből a sofőr gyermekére csapnak le: A kör bezárul esetében Jared helyett a tolvajt. Mind a szériában, mind a filmben ez még csak a történet kezdete. Kurosawa művében elsősorban nem az elkövető személyére, hanem a társadalmi egyenlőtlenségekre fókuszál – még azután is, hogy az elrabolt fiú előkerül.

A kör bezárul sorozattól éppen ezért hasonló folytatást várunk, ugyanakkor reméljük, hogy a továbbiakban Solomon forgatókönyve ügyesebben adagolja majd az információkat. Mi köze van Browne-éknak a guyanai maffiához? Ki volt a gyilkosságot megrendelő gengszter? Mi a helyzet a Zazie Beetz által alakított nyomozóval, (akiről ugyan eddig nem beszéltünk, de) aki a saját szakállára már szaglászik a bűnszervezet körül? És ahogy a szerencsétlen nevű Melody Harmony-ról, úgy a Georgetownból egy jobb élet reményében érkező, de valójában verőlegényeknek beszállított srácokról sem tudtunk még szót ejteni, akik megfogadták, hogy belülről építik le a bűnszövetkezetet… De ne csodálkozzunk, hiszen döbbenetesen sokat próbáltak bezsúfolni a sorozat első epizódjaiba.

A kör bezárul egyszerre akar társadalmi kommentár, noir és gengszterfilm lenni, de ami Kurosawának két és fél óra alatt működött, az két rész alatt elveszik a zajban. Reméljük, rátalál majd a script is a ritmusára, különben lemarad Soderbergh rendezése mögött. A rendező vizuális stílusa ezúttal is ezerszer izgalmasabbá teszi az alapanyagot. Ha másért nem, miatta kitartunk legalább még egy epizódig, bármennyire is küzdünk a szálak kibogozásával.

A kör bezárul július 13-tól érhető el az HBO Max kínálatában.

Rakita Vivien

Rakita Vivien az ELTE Bölcsészkarán végzett film szakon. Kedvence a midcult, illetve a történelmi és gengszterfilmek, valamint sorozatok széles skálája. 2017 óta tagja a Filmtekercs csapatának.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com