Sorozat

Bevált recepten minek változtatni? – A légikísérő (2. évad)

Hiába ismétli önmagát sok tekintetben, A légikísérő (The Flight Attendant) a második évadjában is legalább annyira szórakoztató, mint az elsőben volt. A kritika a második évad első két része alapján készült. 

A 2020-as év egyik legeredetibb szériája volt a Chris Bohjalian azonos című regényén alapuló A légikísérő, mely remekül egyensúlyozott a fekete komédia és a krimi határmezsgyéjén, miközben formailag is sok kreatív megoldást mutatott – nem véletlen, hogy többek között jelölték Golden Globe, Primetime Emmy, a hollywoodi kritikusok és szinte valamennyi szakmai céh díjára.

A nyolcrészes első évad kezdetén a légikísérő Cassie Bowden (az Agymenőkből ismerős Kaley Cuoco) egész lazán vette az életet: ivott még munka közben is, és nem ritkán ébredt utasai ágyában egy könnyű egyéjszakás kalandot követően. Amikor egy ilyen után alkalmi szeretőjét (Michiel Huisman) holtan találja, mintha mi sem történt volna, angolosan távozik a helyszínről. Amikor az FBI kérdezősködni kezd az esetről nála, már ő maga sem biztos benne, hogy nem ő volt a tettes. 

Az első évad viszontagságait követően Cassie új életet kezd: Los Angelesbe költözik, felhagy az ivással, a repülés mellett azonban egy kis mellékesért civil megfigyelőként besegít a CIA-nak. Amikor nem tudja féken tartani kíváncsiságát, követni kezdi egyik célpontját, aki egy hozzá kísértetiesen hasonlító nővel szeretkezik – mielőtt meghal.

Cassie ismét egy gyilkossági ügy közepén találja magát, amit ezúttal józanul próbál megúszni. 

Nagy kérdés volt, hogy a könyv történetén túllépve mit tudnak felmutatni az alkotók a folytatásban. Jó látszik, hogy az alaphelyzet nem sokat változott, az írók csupán a körülményeket cserélték le. Annyira jól működött azonban a Bohjalian által megalkotott recept, hogy egyelőre – legalábbis az első két rész után – nem is hiányoljuk az újdonságokat. Egy rövid felvezetés után a Steve Yockey által vezetett alkotócsapat azonnal belecsap a lecsóba, és rögtön az események közepén találjuk magunkat – tökéletesen beszippantva A légikísérő világába. Amit Szádeczky– Kardoss Klára kolléganőm sekélyes koppintásnak érzett az első évadról írt kritikájában, én azt kifejezetten üdítő stílusgyakorlatnak gondolok. A légikísérő valóban olyan, mint a nyaraláskor két nap alatt lepörgetett ponyva – de ki tudna ellenállni egy ilyen szórakoztató olvasmánynak?

A sorozatot a legendás Greg Berlanti mellett producerként is jegyző Cuoco egyszerűen lubickol az egyszerre neurotikus és magabiztos Cassie szerepében – hálás színészi feladat számára a karakter egyes személyiségrészeinek megjelenítése is. A színésznő egymaga elvinné a hátán a sorozatot, nincs azonban szükség erre, mert a mellékszerepekben is izgalmas karaktereket találunk: zseniális például a Zosia Mamet által életre keltett Annie, aki Cassie kötődési problémákkal küzdő legjobb barátnőjeként sok mókás percet okoz a nézőknek. 

Nagyon hiányzik az első évadból Michiel Huisman, aki a Cassie-t az egész évad folyamán kísértő áldozatként érthető okokból nem tudott visszatérni.

De szerencsére a helyére több izgalmas férfi szereplő is érkezett: Annie barátja, Max (Deniz Akdeniz) főszereplővé lépett elő, Benjamin Berry FBI ügynök (Mo McRae) és Cassie új barátja, Marco (Santiago Cabrera) pedig Cassie két életének férfi megfelelői. 

Izgalmas a sorozat képi megvalósítása is. Már a hatvanas évek kémsorozatait idéző főcím is parádés, de a folyamatosan használt, szintén a korszakra jellemző osztott képernyős megoldások –  múlt évezredbeli képeslapok módjára – egészen érdekes hangulatot kölcsönöznek a szériának. Ez a széria legerősebb vonása: megkapó atmoszférájával, kifejezetten eseménydús cselekményvezetésével és a főhős néha egészen bosszantó, totálisan irracionális döntéseivel vasmarokkal szorítja a nézőit – kérdés, hogy képes lesz-e megtartani ezt a szorítást a következő hat részre is.

A sorozat megtekinthető az HBO MAX-on 2022. április 21-től.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com