Sorozat

„Ki gépen száll fölébe…” – A levegő urai

masters of the air - Austin Butler

Tom Hanks és Steven Spielberg hatalmas sikert arattak háborús sorozataikkal, Az elit alakulattal és a The Pacific – A hős alakulattal. A páros ezúttal a II. világháborús bombázó-repülőgépek világába kalauzol. Vajon megszületett az új Elit alakulat A levegő urai (Masters of the Air) képében?

A kritika az első két epizód alapján készült.

Steven Spielberg és Tom Hanks a Ryan közlegény megmentésével bizonyították, hogy erőteljes háborús drámákra továbbra is hatalmas igény mutatkozik. A kritikai és anyagi elismerést követően a két történelemőrült az HBO-val közösen Az elit alakulat című minisorozatban dolgozta fel a 101. légidesszant-hadosztály legkiemelkedőbb egysége, az Easy-század történetét. A széria elképesztő sikert aratott, és a 2000-es években kibontakozó sorozatreneszánsz egyik úttörő darabjának tekinthető. Később a II. világháborús csendes-óceáni harcok kegyetlenségét is feldolgozták a The Pacific – A hős alakulatban. Bár a siker mérsékeltebb volt, az alkotás alapvetően elismerő kritikákban részesült.

Hanks és Spielberg régóta dédelgetett terve volt, hogy hasonló keretek között kalauzolják el nézőiket a levegőbe, és megmutassák számukra, mit élhettek át a korabeli bombázókon szolgálatot teljesítő katonák. A projekt mögé azonban nem az HBO, hanem az Apple állt, akik a közelmúltban Martin Scorsese Megfojtott virágokjának és Ridley Scott Napóleonjának is zöld utat adtak. Az alapanyagot ezúttal a 100. bombázócsoport története szolgáltatta, melyet Donald L. Miller dolgozott fel könyvében. A projekthez olyan rendezők csatlakoztak, mint például Cary Joji Fukunaga vagy Tim Van Patten, aki már a The Pacificben is dirigálhatott háborús drámát.

A levegő urai számos hasonlóságot mutat elődeivel.

A sorozat intrója emelkedett, hősies hangnemet üt meg, talán már túlságosan is, de még a jó ízlés határain belül mozogva. Hőseinket megismerve hamar belekerülünk az események sűrűjébe, és a karakterekkel együtt élhetjük meg a tűzkeresztséget, az első bevetés feszültségét. A levegő urai első két epizódja Az elit alakulathoz hasonlóan inkább a háborús események közösségi megélésére koncentrál, vagyis arra, hogy milyen csapatépítő hatással bírnak a közös küldetések, sikerek és veszteségek. Ebben merőben eltér a The Pacifictől, ahol sokkal inkább a katonák egyéni élményeire fókuszáltak az alkotók.

A szérián bizony meglátszik a ráköltött 250 millió dollár, ugyanakkor nyilvánvalóan több technikai korlát lép fel egy II. világháborús légiharcokat bemutató darab esetében, mint a földön küzdő társaik bemutatásánál. Eredeti, működőképes B-17-es repülőket ma már bizony nehéz találni, és ezek muzeális értéke miatt vigyázni is kell rájuk, és a Top Gun: Maverickhez hasonló figurákra kevésbé adatik lehetőség. Ennél fogva az erőteljes CGI-használat meglátszik a végeredményen, de szerencsére ez nem zökkenti ki a nézőt az egyébként fantasztikus élményből. A légi csaták pörgősek, jól koreografáltak, autentikusnak hatnak és átélhetőek. A készítők a harcok mellett több olyan problémát, nehézséget is bemutatnak, melyekre talán először nem gondolna a néző. Ilyen a légi betegségek, vagy a magasban tapasztalható rendkívüli hideg hatása, de a műszaki nehézségek szintén visszatérő elemei a szériának.

Az is jól látszik, hogy az alkotók a témában kevésbé tájékozott nézők figyelmét is igyekeztek felkelteni és bizonyos elengedhetetlen háttérinformációkkal szolgálnak.

Az egyik ilyen fontos adalék, hogy miért alakulhatott ki rivalizálás az amerikai és a brit légierő repülősei között. Az USA nappali precíziós bombázásokkal igyekezett megtörni a tengelyhatalmak erőit, míg a britek éjjeli területbombázással pusztították az ellenséget. A nappali küldetések azonban igencsak veszélyesnek számítottak és az amerikai repülősöknek jókora bátorság kellett feladatuk teljesítéséhez. Ez persze feszültségekhez vezetett a királyi légierő tagjaival, hisz a szövetségesek egymás között is versengtek.

A széria ügyesen adagolja a humort és a drámát, ami nem mindig választható el egymástól élésen. A légi betegség bár rendkívül kellemetlen lehet a legénység számára – főleg ha az a navigátort érinti –, mi, nézők ezt inkább komikusan éljük meg. Mulatságos, egyben mégis feszült, ahogyan a gép navigátora próbálja leplezni rosszullétét, ám amikor a német vadászgépek lecsapnak, a hatás egyértelműen nagyot üt.

Erről persze a látvány mellett a kiváló hangkeverés is gondoskodik, így ajánlott a sorozatot minél jobb hangrendszer mellett megtekinteni.

A színészek játékára szintén nem lehet panaszunk. Az Elvis után Austin Butler itt is hibátlan a sármos amerikai szépfiú szerepében, míg a Barry Keoghan az egyszerű ír srácot hozza tökéletesen. Némileg érdekes lehet, hogy amerikai szerepekben is láthatunk brit színészeket, mint például a Legendás állatok-filmekben is feltűnő Callum Turnert, de még Steven Spielberg fiát, Sawyert is felismerhetjük a repülősök között. Az viszont már most kirajzolódik, hogy A levegő uraiban sajnos nem lesznek olyan meghatározó karizmatikus figurák, mint amilyeneket Az elit alakulatban megismerhettünk, és akiket félelemmel telt szeretettel figyeltünk.

A széria még egy nagyon fontos ponton különbözik elődeitől. A földön harcoló, gyalogos katonák számára rendkívül fontos vízválasztó az első ölés pillanata. Az elit alakulatban és a The Pacificben gyakran testközelből gyilkolták egymást a felek, ami rendkívüli mentális terhet rótt a katonákra. A levegő urainál viszont a bombázók legénysége nem látja szemtől szemben sem a rájuk támadó vadászpilótákat, sem a bombázásra kijelölt létesítmények dolgozóit.
Ahogy Radnóti Miklós írja Nem tudhatom című költeményében:

Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj,
s nem tudja, hol lakott itt Vörösmarty Mihály,
annak mit rejt e térkép? gyárat s vad laktanyát
de nékem szöcskét, ökröt, tornyot, szelíd tanyát
,
az gyárat lát a látcsőn és szántóföldeket,
míg én a dolgozót is, ki dolgáért remeg,”


Ilyen módon ez egy sokkal személytelenebb háború, ahol viszont felértékelődnek az amerikai repülősök saját áldozatai. Kevesebb lehetőségünk van tehát együtt érezni az ellenséggel, miközben a bombázók által okozott pusztítás hatványozott egy egyszerű talpas katonáéhoz képest. Érdekes kérdés, hogy a későbbiekben ezt mennyire kívánják személyesebbé tenni az alkotók és esetleg bemutatni az ellenség emberi arcát.

Szintén érzékeny pont lehet a szövetségesek által elkövetett civil bombázások ábrázolása, mely Drezda városát érintette legjobban.

Fontos tényező lehet még A levegő urai fogadtatásában a jelenleg a világunkban uralkodó háborús légkör. Az orosz-ukrán, a közel-keleti háborúk, valamint a távol-keleti feszültségek miatt egy ilyen széria fogadtatása is visszafogottabb lehet, ám éppen a Top Gun: Maverick sikere igazolja, hogy még mindig van igény a régimódi, hősiesebb ábrázolásra, a komorabb, deheroizáló darabokkal szemben. Ugyanakkor sok múlik azon, hogy az alkotók mennyire árnyalják majd hőseik áldozathozatalát.

A levegő urai alázatos megközelítés mellett könnyen válhat olyasfajta háborúellenes darabbá, mely magukat a fegyveres konfliktusokat elítéli, ám megadja a tiszteletet az azt megvívó és elszenvedő harcosoknak és civileknek.

Erre már láthattunk példát Az elit alakulatban és a The Pacificben is, ahol a szövetségesek és a tengelyhatalmak egyaránt tiszteletteljes ábrázolást kaptak.

A levegő urai az eltelt idő miatt szintén hátrányban van Az elit alakulathoz képest, ahol az epizódok elején az egység még élő tagjai vezették fel a történetet, rendkívüli hatást és hitelességet kölcsönözve. Mivel A levegő urai készítésének idejében már körülbelül nyolcvan év telt el a II. világháború óta, az akkoriban aktív szolgálatot teljesítő repülősök közül már senki sincsen életben. Ez egyben rávilágít arra, hogy a nagy idők tanúi bizony egy napon eltávoznak köreinkből és élményeik megörökítése rendkívüli fontossággal bír.

Az összesen kilenc epizódból álló miniszéria előtt tehát még rengeteg lehetőség áll egy izgalmas, drámai történet elmesélésére. Valószínűleg nem lesz részünk még egy olyan élményben, mint amit Az elit alakulat kínált, de az alkotóknak így sincsen szégyellnivalója és A levegő urai könnyen ott zárhatja majd az év legjobb sorozatai között.  

Sikeres bevetést kívánok mindenkinek!

A levegő urai az Apple TV+ kínálatában látható január 25-től, az epizódok hetente érkeznek.

Gueth Ádám

Gueth Ádám 2017-ben csatlakozott a Filmtekercshez. Mióta 5-6 évesen először látta a Jurassic Parkot, vonzza a filmek világa. 2016-ban a Károli Gáspár Református Egyetem történelem szakán szerzett mesterdiplomát. Később, 2020-ban az ELTE BTK Szabadbölcsészetének filmtudomány szakirányán szerzett BA oklevelet. Főállásban dolgozik egy helyi lapnál, mellette pedig több filmes portál és blog állandó és vendégszerzője. Elsősorban a történelmi, a háborús és a science-fiction műfaj érdekli, szívesen elemzi történelmi filmek valós hátterét és igazságtartalmát. Kedvenc rendezői között találhatjuk Steven Spielberget, Ridley Scottot, Quentin Tarantinot és Stanley Kubrickot.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com