Sorozat

A matracos harcos – Az úttörő

Joggal kavaroghatnak pesszimista gondolatok a futballrajongók körében az egyre anyagiasabbá váló játék kapcsán. A foci mára üzletté vált, Az HBO Europe dokumentum-sorozata, Az úttörő (El Pionero) most rámutat, hogy mindig is az volt. 

Gregorio Jesús Gil y Gil a ’60-as évektől a közélet, majd a ’90-es évektől a spanyol labdarúgás meghatározó alakja volt. A dörzsölt üzletemberből focicsapat-elnökké avanzsáló Gil egyben a fényűző Marbella városának polgármestereként gyarapította tovább vagyonát és ellenségeinek népes táborát, mielőtt 2002-ben közel harmincéves politikából való kizárásra ítélték. 2004-ben bekövetkező halála után emlékezete jobbára hibaszériának tűnik.

Az úttörő ennek az ellentmondásos embernek az életpályáját igyekszik megismertetni a spanyol HBO négyrészes minisorozatában.

A dokumentumfilmes Enric Bach rendező és az Amazon Six Dreams című focis minisorozatát jegyző Justin Webster forgatókönyve nagyszerűen ragadja meg Gil ellentmondásos karakterét. Nem vált demagóg stílusra, és nem próbál megszerettetni egy alapvetően nehezen kedvelhető embert. Tényeket közöl, amelyeket maguk az érintettek, a pénzember fiai, özvegye vagy éppen az újságírók prezentálnak, akik nyílt harcot folytattak vele életében. A korabeli felvételek az arany középutat mutatják meg, a valódi énjét: egy elhivatott, küldetéstudatos, megrögzött ideológiájában mindvégig hívő férfit. 


Az úttörő első része rengeteg érdekes témát vet fel, a sportban rejlő politikai játszma lehetőségeiről beszél, miközben egy átlagember fejlődéstörténetét meséli el. Szerencsére nem a klasszikus „beszélő fej”-módszerrel, hanem gyönyörű képekkel és dramaturgiai szerepet betöltő, átvezető jelenetekkel színesíti a változatos helyszíneken rögzített riportokat. Non-lineáris szerkesztése fenntartja az érdeklődést, hogy mi vezetett az események megtörténtéhez, hogyan élték meg azokat az érintettek (persze főként Gil), és milyen hatást váltottak ki a közvetlen és tágabb környezetben. 

Felépítése ugyan az izgalmasabb mesélést szolgálja, sajnos azonban ennek a nyomon követhetőség látja kárát.

Első rész lévén nem teríti ki az összes kártyáját, de mindegyikből mutat egy keveset, így az eredmény egy sokszor csapongó cselekmény, rengeteg vissza- és előreutalással. Persze van bennük logika, csak a folytonos idő-és nézőpont-váltások miatt kutatnunk kell érte. 

Az úttörő legnagyobb misztikuma, hogy miről is fog valójában szólni, mire helyez majd nagyobb hangsúlyt. Gilt az utókor leginkább az elnöki karrierjéről ismeri, az Atlético Madrid focicsapatának élén eltöltött 16 évéről. A börtönviselt szélsőjobbos már egyébként is megosztó személyiségét, egocentrikus és radikális (rasszista, homofób és szexista) hozzáállását nem sokan nézték jó szemmel, maximalizmusa, nyers tettvágya mégis sikert hozott a „Matracosok” számára. Még mielőtt történelmi mélypontra juttatta volna politikai marketing-gépezetével. Saját pénzből igazolt játékosokat, labdarúgásban még nem látott üzleti modell alapján építgette csapatát, amely már inkább egy tőzsdei befektetésnek tetszett, semmint klubnak. Valóban úttörő volt, egy új financiális rendszeré, amelyben a sporttól idegen befektetők irányítanak.  

A politika és a sport kéz a kézben jártak mindig is, feldolgozásra váró történetek ezreivel, mégis kevés figyelmet szentelnek rá a filmesek. Az ESPN sorozata, a 30 for 30 kiemelkedik a kevesek közül, hiszen számos epizódban esik szó a játék hátterében húzódó problémákról (White, Blue and White), összeesküvésekről (The Two Escobars), vagy botrányokról (The Opposition). Remélhetőleg ebbe az irányba tart az HBO sorozata is, hiszen Jesús Gil karaktere, a hivatali, üzleti és sportban tapasztalható törekvése példátlan, ezáltal tökéletes alapanyagot szolgáltatva egy tényfeltáró politikai thrillerhez a spanyol foci világából.

Az úttörő július 14-től látható az HBO GO-n.

Gyenes Dániel

Gyenes Dániel a PPKE kommunikáció szakos, filmen és újságíráson specializált hallgatója. Ha egy filmben egyszerre jelenik meg a misztikum és a társadalomkritika, nála tuti befutó.