Sorozat

A realista hős – A zöld íjász

arrow A Smallville hihetetlen sikerét tekintve csak idő kérdése volt, a CW mikor rukkol elő az újabb álruhás hőssel. A csatorna nem vállalt túl nagy kockázatot, amikor az ifjú Superman több évig hű társaként már bevált Oliver Queent tette meg az új széria főszereplőjének, hogy aztán egy minden eddiginél realistább superhero sorozatban mesélje el történetét.

Oliver Queen, azaz a Zöld Íjász először 1941-ben jelent meg a DC Comics More Fun Comics című füzetében. A karaktert Morton Weisinger és George Papp alkották meg. Az ijász Batman a ’60-as években kezdett igazán népszerűvé válni, története egészen az 1990-es évekig tartott, amikor is helyét átvette fia, Connor Hawke – az utód azonban nem tudott apja nyomdokaiba lépni, így nem csoda, hogy Kevin „Néma Bob” Smith 2001-ben újjáalkotta az eredeti Zöld Íjászt. A karakter sokáig nem tudott kilépni a képregények lapjairól, a Smallville azonban meghozta neki a széleskörű ismertséget. A Justin Hartley által megformált Oliver Queen a hatodik évadtól lépett be a történetbe, a nyolcadik évadtól kezdve pedig már az egyik főszereplője lett. Amikor véget ért a széria, a CW a jól „kipróbált” hőssel biztosan számíthatott a Smallville rajongótáborára.

A sorozat készítői a Smallville legnagyobb erősségének számító realista hangvételt az új sorozatban még erőteljesebben szerették volna megjelentetni. Greg Berlanti, Marc Guggenheim és Andrew Kreisberg alkotók úgy gondolkodtak: míg egy űrlény történetében a szupererőnek és a szuperellenfeleknek nyilvánvalóan helye van, addig egy városi yuppiból álruhás igazságosztóvá váló hős sztorijában nem feltétlenül van szükség a valóságtól elszakadó elemekre. Az ezredfordulós trendek – elég ha csak Nolan új Batmanjére gondolunk – egyértelműen az emberibb, igazibb, hús-vér hősöknek kedveznek, az Arrow pedig maximálisan meglovagolja ezt az igényt. Úgy tűnik, a közönség is jól reagált a jelenleg az első évadjának közepén járó sorozatra, sőt annak kritikai fogadtatása is igen jó volt: a 25 kritikus bevonásával dolgozó Metacritic 100 pontból 73-at adott neki.

CW-Arrow-Damaged-Mentor-Oliver-Queen

A Stephen Amell alakította Zöld Íjásznak a sorozat megálmodói modern háttérsztorit gyártottak. A Starling City-beli playboy ötévnyi száműzetés után tér vissza a városba. Queen egy hajós szerencsétlenséget követően egy lakatlan szigetre vetődik, majd onnan a civilizációba visszatérve nekilát, hogy haldokló apjának tett ígéretéhez híven leszámoljon a várost megmérgező bűnöző elemekkel. A történet a hazatérést követően kezdődik, de a flashbackeknek köszönhető újabb és újabb mozaikdarabkák segítségével szép lassan kirajzolódik előttünk az is, mi történt valójában a nem is olyan lakatlan szigeten, ami a felelősséget még csak hírből sem ismerő partiarcból szomorú szemű rambót csinált.

A februárban az RTL Klubon is startoló sorozat egyik leginkább meghatározó eleme ez a melankolikus hangulat, amit a folyamatos moralizálás és a természetesen elmaradhatatlan szerelmi szál is erősít. Persze, aki azt gondolná, hogy egy lelkizős drámát kap, rögtön megnyugodhat: az Arrow igazi akciósorozat – méghozzá a legtökösebb fajtából. Az alkotók rá is játszanak a tesztoszteronra, a szépen koreografált bunyók mellett állandóak az edzős jelenetek is – a nők kedvéért szigorúan félmeztelenül. Stephen Amell jó alany a szemlegeltetéshez, a csodásan kidolgozott felsőtest és a remekbe szabott arcél biztosítja a női nézőket is.

Legacies arrow

Bár a sorozat sok tekintetben eltávolodott az eredeti képregénytől, a készítők nagy hangsúlyt fektettek rá, hogy folyamatosan újabb és újabb jellegzetes szereplőt emeljenek be a DC univerzumból. Természetesen a realista megközelítés megkívánt némi változtatást az eredeti karaktereken. Míg a már a második epizódban felbukkanó China White, vagy a harmadik részben feltűnő Deadshot nem szenvedett túl nagy átalakítást papírvonásaikhoz képest, a Zöld Íjász későbbi felesége, Dinah Laurel Lance (Katie Cassidy) igencsak komoly fazonírozáson esett át. Lance a képregényben ugyanis Queenhez hasonlóan rendelkezik egy alteregóval: ő az ultraszónikus hanggal rendelkező Fekete Kanári – a sorozatban ebből a különleges képességből sajnos hírmondó sem maradt.

Persze elképzelhető, hogy sokaknak éppen emiatt lesz vonzó az Arrow. A képregényeket gyerekes hülyeségnek tartók talán a Zöld Íjász segítségével felfedezik a kilencedik művészet testközelibb oldalát, ahol nem alsógatyás űrlények repkednek vagy viccnek is rossz gonoszok riogatják az olvasót, hanem egy sokkal hihetőbb és átélhetőbb – és persze izgalmasabb és látványosabb – környezetben vetődnek fel a jó és a rossz örök párharcáról szóló nagy kérdések.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com