Sorozat

A román maffiasorozat nem lányregény – Az árnyak

Amíg mi itt nagy erőbedobással várjuk az HBO Aranyéletének első évadát, a román társcsatorna ezen már túl van. Az árnyak című sorozatot idén ősszel nálunk is vetítették, kevésbé hangos kontextusban. Fegyver ritkán dördül, csendes mint egy jó maffiafilm, de azért mégis mindenki fél mindenkitől. Bukarest by night.

Idehaza november 8-án mutatják be a magyar HBO első teljesen hazai műhelyekben készült, saját gyártású sorozatát. Hogy véletlen egybeesés vagy tudatos tervezés-e, nem tudjuk – bár meglepődnék, ha véletlen lenne -, de idén jelent meg a román csatorna saját készítésű, szintén nyolc epizódos sorozata is a taxisofőrről, aki mellékállásban a bukaresti maffia tagja. És tekintettel az Aranyélet alaptételére – miszerint innen nem könnyű szabadulni -, még a két sorozat elkészültének oka között is lehet hasonlóság.

Relu Oncescu (Serban Pavlu) a sorozat fő karaktere. Ha innen nézzük, tisztes családapa, aki nemcsak feleségére és két gyerekére visel gondot – már amikor otthon van, mert azért ilyen kritika bőven éri -, de a vele atyai jóbaráti viszonyban lévő Puiu bácsira (Ștefan Velniciuc) is gondot visel. Ha onnan nézzük, Relake taxisofőrként könnyen, gyorsan és mindenekelőtt nyom nélkül elvégzi a nagykutyák – különösen A Kapitány (Doru Ana) – behajtási feladatait vagy piszkos ügyeit. A forgatókönyvet dicséri, hogy a két fél – a család és a maffia – pontosan a sorozat közepig, egy gyilkosság következtéig nem tud egymásról: Gina Onescu (Maria Obretin) meg van győződve arról, hogy férje megcsalja, a maffia tagjai pedig arról, hogy Relunak nincsen családja. Nem véletlenül félti igenis létező családját, az utolsó epizódban is akad olyan rész, amikor megfenyegetésének tárgyát vizionálja a családtagokban. És persze a 8. epizód végén kiderül, hogy nem lehet menekülni. A maffia nem enged.

arnyak2

Nem csak a sztori miatt nem valószínű a két ország maffiatörténetének véletlen egybeesése: Az árnyak esetében is a hazánkban már látott modellt követik, hiszen fiatal, műfajiságtól nem mentes rendezők keze munkája a sorozat, akiknek pont az ilyen ujjgyakorlat szerű erősítésekre van szüksége ahhoz, hogy minőségi munkát tudjanak kiadni a kezükből. A nyolc epizódból hatot Igor Csobiljanszkij, moldáv származású rendező készített, akinek eddig egyetlen nagyjátékfilmje van, annak forgatókönyvét azonban Corneliu Porumboiuval közösen írta. Az ő neve akár nálunk megjelent kritikák, akár a nagy A-kategóriás fesztiválokról lehet ismerős. A másik két részt rendező Bogdan Mirica tulajdonképpen itt debütál, ez azonban nem ritka az HBO-nál (ld. Nagypál Orsi és a Terápia). A sorozat azonban semmiképpen nem lenne olyan, amilyen lett a főszereplő Serban Pavlu és karaktere nélkül. Relu egy szót sem szól, de ha megfogja az autószerelő műhely kalapácsát, vagy bármi olyan tárgyat, ami a kezébe kerül, rögtön elhisszük neki, hogy nem fél használni. Jellegzetes borostája megfelelően párosul néma játékához. Alakítása a gyorsan dönteni képes, mindig higgadt takarító képét adta elénk. Nem szívesen találkoznánk vele, de ezt az útjába kerülő pitiáner üzletemberek és politikusok még nem sejtik, mert eddig nem ismerték. Amolyan szürke eminenciás ő a bukaresti maffiában. Durva, de határozott maga a főszereplő és ezzel az egész sorozat is. Hiába, nem lányregény.

Nem kérdés, hogy Relu karaktere körül forog az egész történet, minden más szereplő hozzá viszonyítva értelmezhető. A feleség hisztérikus kirohanásai néhol nevetségesek, máshol félelmet keltenek, a főszereplő lányának udvarló fiú, A Kapitány fia gyakran dramaturgiai okokból problémageneráló, kettejük viszonya mester és tanítványként újabb érdekességeket rejthet, nem is beszélve Puiu bácsiból, aki szép lassan lesz a közönséges szomszédból a végkifejletet jelentősen meghatározó karakterré.

Az árnyak rendesen felvezeti tehát az itthon nyilvánvalóan majd jóval nagyobb nézettséget hozó Aranyéletet, ugyanakkor magasra is teszi neki a mércét. Thuróczy Szabolcs a magyar változat előzetesében azt mondja:  „Mostantól tisztességesen fogunk élni.” Relunak eddig nem sikerült.

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, felelős szerkesztő. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu