Sorozat

A sárkány félrelép – Warrior

Tudjátok, van az a vicc, amiben Tarantino és G. R. R. Martin Bruce Lee-ről beszélgetnek egy New York-i sikátorban, de rájuk támad egy csapat ír kungfu harcos. Valójában ez nem is egy vicc. Ez a Cinemax új üdvöskéje, a Warrior, amely idehaza az HBO GO-n látható. Pilotkritika.

Egy évtizedek óta húzódó ügyködés végére került pont a Warrior című gengszter-harcművészeti-sorozat premierjével. A néhai Bruce Lee az 1970-es évek elején több produkciós iroda ajtaján kopogtatott egy általa írt koncepcióval, de azok elhajtották. 1972-ben az ABC műsorra tűzte David Carradine főszereplésével a Kung Fu című szériát, amely történetesen Lee vázlatának kipingált verziója (és amelynek későbbi, meghiúsult folytatásában Lee fia, a szintén tragikusan korán elhunyt Brandon játszotta volna a főszerepet). A harcművész-legenda álma majd’ 50 év elteltével végül valósággá vált, ugyanis többek között lányának, Shannonnak és a Halálos iramban filmekkel híressé vált Justin Linnek hála a Cinemaxon zöld utat kapott a Warrior.

warrior1Ah Sahm (Andrew Koji) egy fiatal kínai emigráns, aki San Franciscóban igyekszik felkutatni pár évvel ezelőtt ideérkezett nővérét, Xiaojinget (Dianne Doan). Harci képzettségénél csak a küldetéstudata intenzívebb, és miután kiverekszi magát néhány felbőszült jenki szorításából, rövidesen a kínai negyed legerősebb bűnszervezetében, a Hop Weiben találja magát mint verőlegény. A 19. század alkonyán azonban sok babér nem terem a közel 25 ezer társadalmi periférián ragadt ázsiainak, csupán közutálat és megvetés. A tongok közt feszülő viszály lassan háborúvá fokozódik, helyzetüket pedig tovább nehezíti a korrupt rendőrség és a munkájuk elvesztésének okát bennük látó, vehemens ír bevándorlók.

A tong háborúk az 1880-as évektől egészen az 1930-as évekig tizedelték San Francisco mellett New York és Chicago kínai lakosságát.

Könyörtelen csatározások zajlottak a különböző illegális területek feletti befolyásért; ópiumkereskedelem, bordélyház-üzemeltetés és szerencsejáték-üzérkedés – az elsődleges jövedelemforrások és “monopóliumok”, amelyekért vérüket adta a temérdek frakció. Ideális gengszterfilm-alapanyag, ami feltehetően a Warrior fókuszpontja is lesz, a pénteken debütáló pilotból kiindulva.

Bivalyerős alapsztori, nagyon sötét árnyalatban. A kérdés már csak az, hogy mi válik majd belőle, olyan szakemberek felügyelete alatt, mint az eddig a Banshee című, meglehetősen abszurd humorú sorozatról és egy könnyed limonádéról, az Itthon, édes otthonról ismert Jonathan Tropper, vagy mint a főként a Halálos iramban-széria több felvonását és a Star Trek: Mindenen túlt elkövető Justin Lin.

A nyitány alapján egy izgalmas stíluseleggyel van dolgunk.

Kapunk egy kevés Trónok harca-jellegű, tabudöntögető soft porn és kivégző jelenetet, és tarantinói magaslatokba ugyan nem érő, de erősen próbálkozó dialógusokat. A kartellközi viszályokat mintha a New York bandái Bill Cuttingja rángatná zsinóron, de a távolban felsejlik Bruce Lee sziluettje is, amint kecses mozdulatokkal veri péppé a rosszakat, erkölcsi igazságot osztva a romló világba.

https://youtu.be/b5Dt-5Pv61Q

A Warrior első nekifutásra túl sokat vállalt. Mindent meg akart mutatni magából, emiatt pedig mindenre csak egy kis idő futotta. A felvonultatott stílusvariánsok meglepően jól működnek együtt, de egyelőre még nem engedték felszínre a történet valódi lényegét. Remélem, hogy ez a következő részek során jobban körvonalazódik majd, és egy olyan alkotássá válik, ami méltó lehet a Legenda nevéhez.

A sorozat idehaza az HBO GO-n látható.

Gyenes Dániel

Gyenes Dániel a PPKE kommunikáció szakos, filmen és újságíráson specializált hallgatója. Ha egy filmben egyszerre jelenik meg a misztikum és a társadalomkritika, nála tuti befutó.