Sorozat

A sárkány félrelép – Warrior

Tudjátok, van az a vicc, amiben Tarantino és G. R. R. Martin Bruce Lee-ről beszélgetnek egy New York-i sikátorban, de rájuk támad egy csapat ír kungfu harcos. Valójában ez nem is egy vicc. Ez a Cinemax új üdvöskéje, a Warrior, amely idehaza az HBO GO-n látható. Pilotkritika.

Egy évtizedek óta húzódó ügyködés végére került pont a Warrior című gengszter-harcművészeti-sorozat premierjével. A néhai Bruce Lee az 1970-es évek elején több produkciós iroda ajtaján kopogtatott egy általa írt koncepcióval, de azok elhajtották. 1972-ben az ABC műsorra tűzte David Carradine főszereplésével a Kung Fu című szériát, amely történetesen Lee vázlatának kipingált verziója (és amelynek későbbi, meghiúsult folytatásában Lee fia, a szintén tragikusan korán elhunyt Brandon játszotta volna a főszerepet). A harcművész-legenda álma majd’ 50 év elteltével végül valósággá vált, ugyanis többek között lányának, Shannonnak és a Halálos iramban filmekkel híressé vált Justin Linnek hála a Cinemaxon zöld utat kapott a Warrior.

warrior1Ah Sahm (Andrew Koji) egy fiatal kínai emigráns, aki San Franciscóban igyekszik felkutatni pár évvel ezelőtt ideérkezett nővérét, Xiaojinget (Dianne Doan). Harci képzettségénél csak a küldetéstudata intenzívebb, és miután kiverekszi magát néhány felbőszült jenki szorításából, rövidesen a kínai negyed legerősebb bűnszervezetében, a Hop Weiben találja magát mint verőlegény. A 19. század alkonyán azonban sok babér nem terem a közel 25 ezer társadalmi periférián ragadt ázsiainak, csupán közutálat és megvetés. A tongok közt feszülő viszály lassan háborúvá fokozódik, helyzetüket pedig tovább nehezíti a korrupt rendőrség és a munkájuk elvesztésének okát bennük látó, vehemens ír bevándorlók.

A tong háborúk az 1880-as évektől egészen az 1930-as évekig tizedelték San Francisco mellett New York és Chicago kínai lakosságát.

Könyörtelen csatározások zajlottak a különböző illegális területek feletti befolyásért; ópiumkereskedelem, bordélyház-üzemeltetés és szerencsejáték-üzérkedés – az elsődleges jövedelemforrások és “monopóliumok”, amelyekért vérüket adta a temérdek frakció. Ideális gengszterfilm-alapanyag, ami feltehetően a Warrior fókuszpontja is lesz, a pénteken debütáló pilotból kiindulva.

Bivalyerős alapsztori, nagyon sötét árnyalatban. A kérdés már csak az, hogy mi válik majd belőle, olyan szakemberek felügyelete alatt, mint az eddig a Banshee című, meglehetősen abszurd humorú sorozatról és egy könnyed limonádéról, az Itthon, édes otthonról ismert Jonathan Tropper, vagy mint a főként a Halálos iramban-széria több felvonását és a Star Trek: Mindenen túlt elkövető Justin Lin.

A nyitány alapján egy izgalmas stíluseleggyel van dolgunk.

Kapunk egy kevés Trónok harca-jellegű, tabudöntögető soft porn és kivégző jelenetet, és tarantinói magaslatokba ugyan nem érő, de erősen próbálkozó dialógusokat. A kartellközi viszályokat mintha a New York bandái Bill Cuttingja rángatná zsinóron, de a távolban felsejlik Bruce Lee sziluettje is, amint kecses mozdulatokkal veri péppé a rosszakat, erkölcsi igazságot osztva a romló világba.

https://youtu.be/b5Dt-5Pv61Q

A Warrior első nekifutásra túl sokat vállalt. Mindent meg akart mutatni magából, emiatt pedig mindenre csak egy kis idő futotta. A felvonultatott stílusvariánsok meglepően jól működnek együtt, de egyelőre még nem engedték felszínre a történet valódi lényegét. Remélem, hogy ez a következő részek során jobban körvonalazódik majd, és egy olyan alkotássá válik, ami méltó lehet a Legenda nevéhez.

A sorozat idehaza az HBO GO-n látható.

Gyenes Dániel

Gyenes Dániel

Gyenes Dániel a PPKE kommunikáció szakos, filmen és újságíráson specializált hallgatója. Ha egy filmben egyszerre jelenik meg a misztikum és a társadalomkritika, nála tuti befutó.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya