Sorozat

A káromkodás ereje, avagy a bazdmegolás szépségei – A szitokszavak története

Nicolas Cage rendkívüli etimológiai utazásra invitál minket a káromkodások történetében, amely közben nyugodt szívvel mosolyodhatunk el egy péniszpoénon, hiszen éppen művelődünk! A szitokszavak története (History of Swear Words) hiánypótló alkotás az edutainment oltárán.

Mi is lehetne hálásabb szerep egy férfiszínész számára, mint kandalló mellett üldögélni öltönyben, egy üveg whiskey és pár könyv társaságában? Közben pedig kedvére mondogathatja kedvenc trágárságait, amíg péniszeket rajzol és női nemi szerveket festeget, elmélkedve a káromkodás szépségein. Nicolas Cage óriási élvezettel veti bele magát a sorozat narrálásába szalonképtelen szalonjában, könnyedén átvezetve a többi megszólaló tudományosan szórakoztató vagy mókásan alpári meglátásait.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A Netflix hiánypótló darabja olyan sorozat, amelyről nem tudtuk, hogy szükségünk van rá, mégis nagy élvezetet lelhetünk benne!

Professzorok, nyelvészek, írók, komikusok és színészek segítenek megérteni, hogyan fejlődtek ki ezek a szavak az évszázadok folyamán, és miért olyan piszok jó érzés használni őket! Cage mellett többek között Sarah Silverman, Nick Offerman, DeRay Davis, Nikki Glaser és Jim Jefferies osztja meg szórakoztató tapasztalatait és élményeit az alaposan kivesézett témákban. A hatrészes dokumentumsorozat külön részt szentel egyesével a „fuck”, „shit”, „bitch”, „dick”, „pussy” és a „damn” szavaknak.

Szegény angolok, olyan büszkék arra a pár szitokszóra, amelyet összekuporgattak az évszázadok során, bezzeg, ha értenék, egy cifrább magyar körmondattól a fülük is kettéállna.

Az ő leleményességük azonban nem a durva szavak széles palettáján mutatkozik meg, hanem abban, hogy milyen ügyesen és kreatívan képesek ugyanazt az egy szót megannyi szituációban használni.

Mennyit számít egy toldalék vagy egy hangsúly! Az sem mindegy, ki kinek mondja, pláne, hogy milyen környezetben hangzik el! Csodásan többértelműek, játékosságuk lenyűgöző!

Itt bizony nincs helye éretlenségről és prosztóságról beszélni, csak mert töménytelen mocskos szó hangzik el. Igen, ez az a műsor, ahol edukálódunk, miközben péniszpoénokon kuncogunk, a vaginát kismacskákhoz hasonlítjuk, elgondolkodunk, hogy kit illik leribancozni, és rádöbbenünk, mennyi érzelmet tudunk kifejezi egyetlen „éteri” kifejezéssel: a bazdmeggel.

Elgondolkoztál-e már valaha, miért számít valami csúnya szónak? Hogyan alakult ki? Ki mondta először, hogy nem illik használni társaságban?

Megismerheted végre az iskolában oly méltatlanul mellőzött szavak etimológiáját mókás animációkkal tűzdelve,

azt, hogy milyen sziszifuszi erőfeszítéseket tett az emberiség, hogy eltörölje őket a föld színéről is, mekkora hatásuk volt mégis a popkultúrára, mind a zene, mind a filmek terén.

A szitokszavak története még ennél is tovább merészkedik oktatójellegében, pszichológiai kísérletekkel bizonyítja a káromkodások varázslatos hatását az emberi agyra és annak tűrőképességére. Nyelvtani elemzésekkel a szavak eredetét és alakulását ismerhetjük meg, valamint szociológiai hatásukat a társadalomra. Sőt, olyan hasznos információkra is szert tehetünk, mint pl. melyik színész káromkodik a legtöbbet a filmvásznon. (Tudom, hogy Samuel L. Jacksonra tippeltél, de tévedsz!)

Nicolas Cage szerint a legjobb csattanó egy filmben csakis káromkodás lehet, de nem mindegy, hogy milyen! Hadd illusztráljam a kedves olvasónak! Ha a fentiek fényében hipokrita stílusban azt írom, hogy „A nemjóját, mikor jön már a második évad? Annyi érdekes obszcén szó létezik még! ” Valljuk be, nem lesz túl ütős lezárás. Próbáljuk meg újra: „Baszki, mikor jön már a második évad? Kurva sok jó káromkodás van még!” Amint a példa mutatja, ha vulgárisabb formába öntöm lelkesedésemet, egyből jobban érződik a tudásszomjam a téma iránt. Hogy így pongyolább és alpáribb lesz a stílusom? Őszintén szólva, leszarom.

Szádeczky-Kardoss Klára

Szádeczky-Kardoss Klára a Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett. 2016-ban csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez. Újságírói tevékenysége mellett novellákat is ír.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés