Sorozat

Kötelező óraszám – Abbott Általános Iskola

Ha ezt most el tudod olvasni, köszönd meg a tanárodnak! Idehaza a Disney+ műsorán látható az ABC csatorna immár három Emmy-díjjal kitüntetett vígjáték sorozata, az Abbott Általános Iskola, ami kritikai és nézettségi sikerével feltámasztotta a kábeltévés sitcom műfaját.

Ha röviden kéne jellemeznem a sorozatot, azt mondanám, hogy az íróként Emmy-t nyert Quinta Brunson fémjelezte széria egyrészt munkahelyi komédia, másrészt egy áldokumentarista sorozat, azaz mockumentary. Vagyis az Abbott Általános Iskola (Abbott Elementary) azt az utat járja, amin olyan klasszikusok találhatók, mint A hivatal vagy a Városfejlesztési osztály.

Ahogy az a cím alapján is egyértelmű, ez a széria egy iskolában játszódik, főszereplői pedig az adott intézmény tanári karának pedagógusai. A dolog sava-borsát az adja, hogy a Brunson saját, általános iskolai tanáráról elnevezett suli Amerika egyik legszegényebb iskolája. Philadelphiában, zömében fekete diákokkal és tanárokkal.

Ennek ellenére a sorozat egyáltalán nem feketékről vagy a „feketék ügyéről” szól, hanem az iskoláról, a tanárokról, a tanári létről.


Innen, Magyarországról nézve is hatalmas magaslabdának számító jelenetsorral indít a széria. Miközben az Abbott tanárai a bürokrácia és a közösségi média útvesztőit bejárva próbálnak alapvető felszereléseket szerezni a diákok számára, aközben az ablakon kitekintve az látszik, hogy épül és szépül a városi sportstadion. Miközben a tanárok krétáért hakniznak. Na, de miért is akarna valaki ilyen feltételek mellett tanár lenni? Nos, pontosan erről szól az Abbott Általános Iskola.

Fő alkotóként Quinta Brunsont többszöri dicséret illeti, hogy ebből az alapanyagból sem megmondófilm, sem egy érzelmes tanmese nem lett. Ennek egyik oka – és egyértelműen a legerősebb oka –, hogy Brunson remek karaktereket alkotott, ráadásul gyorsan. Más sorozatoknál sok-sok rész telik el, mire a néző egy jól összeszokott, tökéletesen működő gárdát kap, ám az Abbott Általános Iskola esetében szinte azonnal azt érezzük, hogy ismerjük ezeket az embereket.

Oké, azzal nem lehet vádolni Brunsont, hogy a világ legeredetibb karaktereit vonultatná fel, viszont jól használja a toposzokat, akiknek még hátteret is ad. Szóval hiába láttunk már ezer fiatal, naiv kezdőt (ez lenne a Brunson által megformált Janine) és hiába láttunk ezer tapasztalt, bölcs öreget (ez pedig a Sheryl Lee Ralph játszotta Barbara),

mégsem közhelyeket, hanem hús-vér karaktereket kapunk, akikkel lehet azonosulni, lehet vitatkozni, és ami a legfontosabb, lehet tőlük tanulni.

És ez a másik, amiért dicséret illeti Brunsont, hogy megtalálta azokat az általános témákat, amelyek egyrészt aktuálisak, másrészt relevánsak, és amelyeken keresztül el tudja mesélni mindazt, amit akar. Legyen szó akár egy buta, a diákok közt futótűzként terjedő TikTok-trendről, egy „problémás” diák viselkedészavarának fel nem ismert okáról vagy a tanárokat újra meg újra sújtó „forradalmian új módszerekről”, Brunson és az írók mindig megtalálják a módját, hogy finom humorral prezentálják mindazt.

És nem véletlenül írtam korábban, hogy mindebből tanulhatunk is, hisz végeredményben ez egy sorozat tanárokról. Brunson és a kollégái pedig pontosan úgy viselkednek, mint egy jó tanár – de itt most millió más szakmát felsorolhatnék. Hivatásként tekintenek rá, nem munkaként. Egy hivatásként, amit szívvel és lélekkel csinálnak, mindegy milyenek a körülmények. És garantálni merem, hogy ezt minden néző érezni fogja a sorozat összes epizódját nézve.

De ha már oktatás, remélem, az alkotók is tanulnak önmaguktól egy kicsit a most indult második évadra. Például azt, ha már ál-dokumentarista köntösbe csomagolták a sorozatot, akkor ezzel kezdjenek is valamit. Igaz, néha nagyon szellemes kiszólások születnek ebből, de sokszor el is felejtjük, hogy ott van egy forgatócsoport és ez egy mockumentary, annyira nem képezi szerves részét a szériának. Ezt leszámítva nem sok mindenbe lehet belekötni, főleg azok után, hogy a második évad is ugyanolyan erősen kezdett, mint az első – és várhatóan ugyanolyan erősen is folytatódik majd.

Az Abbott Általános Iskola a Disney+ kínálatában érhető el.

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com