Sorozat

Ricky Gervais, az embergyűlölő? – After Life

Ricky Gervais beszól mindenkinek. Megint. Így lesz az After Life a komikus újabb magánszáma, holott Gervais szemmel láthatóan új utakat keres(ett)…

A kiváló Derek és a legendás A hivatal alkotóját általában úgy illik ismerni, mint akinek vaskos humora van. Valóban a komikus standup estjei után általában tízezrek botránkoznak meg, ha pedig díjátadót vezet, akkor lehet rá számítani, hogy azon fél Hollywood felhúzza az orrát. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy Gervais csak döntésekkel viccel, és ez a humor egy újabb döntéshez vezet:

vagy elfogadod, hogy a döntésedet marhaságnak tartják, vagy megsértődsz ezen.

Arról senki nem tehet, hogy hova születik, hogy kihez vonzódik, vagy hogy mennyire szabályosak a vonásai. Arról viszont igen, hogy mihez kezd az életével: hogy sportol, vagy inkább a fotelben ücsörögve zabál. Hogy miben hisz, hogy kinek hisz. Hogy járja a maga útját, vagy csak sodródik az árral. Hogy kinek és minek áldozza az életét, a karrierjét, vagy hogy mit gondol a többi emberről.

Ezzel el is érkeztünk Tonyhoz, az After Life főszereplőjéhez. A férfi nemrég veszítette el feleségét, s a gyász mind mélyebbre és mélyebbre taszítja őt. A lakása szép lassan szemétdombbá válik, undok az emberekkel, és csak azért nem lesz öngyilkos, mert a kutyának enni kell adni. Az emberekhez nincs kedve, így leginkább otthon ül, és a felesége hátramaradt videóüzeneteit nézi, amelyben a nő mindvégig arra kérleli, hogy éljen és hogy legyen jó. De nem csak ő, Tony egész környezete erre próbálja rávenni. A sógora, a munkatársai, a szellemileg teljesen leépült apját ellátó nővér

– naponta többen, többször a képébe vágják, hogy így nem lehet létezni.

Sokáig hasztalannak tűnik mindez, de valójában nem az. Nem, mert Tony mérlegel és ezzel együtt változik. Elkezdi meglátni a körülmények különbözőségét hülyeség és hülyeség között. Látja, hogy a magazinok ezoterikus marhaságait követő (és terjesztő) kolléganő nem ugyanaz a kategória, mint a szegény öreg, aki próbálja megtalálni az élet apró örömeit, és szinte csodaként kezeli, hogy ötször kapta meg ugyanazt a képeslapot.

Ez a széria legfőbb üzenete: a körülmények vizsgálata és az önvizsgálat. Ehhez „apropó” a gyász, ami egy új életet hoz az élet után. Gervais szépen végig is viszi ezt, néha harsányabb, néha finomabb humorral, s ezzel együtt néha mívesebben, néha azonban kicsit darabosan. Utóbbi abból adódik, hogy a reakció-válaszreakció megoldást választotta, így szőtt belőle sorozatot, viszont igazi karaktert szinte csak önmagának adott. A mellékszereplők többsége csak eszköz, nem személyiségük, hanem funkcióik vannak. Mint egy standup fellépés, amihez egy komikus nem elég, a többieknek viszont nem ad csattanót.

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés