Sorozat

Az élet nélkülünk – Idegenek világa

Az Idegenek világa (Alien Worlds), a Netflix legújabb dokumentumfilm sorozata azt mutatja be, hogy ha van élet a Földön kívül, az milyen formákat ölthet.

Az idegen élet lehetősége és lehetséges megnyilvánulásai már rég nem csak a tudományos fantasztikum témái. Mióta sikerült igazolni az exobolygók, azaz a Naprendszeren kívüli bolygók létezését, a csillagászat egy új ágazata foglalkozik ezekkel, melynek egyik legfőbb kérdése természetesen az, hogy az azóta már

több száz felfedezett bolygó valamelyike alkalmas-e arra, hogy kialakuljon rajta az élet.

2020 első felében indult útjára a legendás Kozmosz-sorozat legújabb évadja, ami a Lehetséges világok alcímet kapta. A Carl Sagan szellemi örökségét tovább vivő széria új epizódjai azt a kérdéskört boncolgatták, hogy mi lesz akkor, ha az emberiségnek el kell hagynia a Földet, aminek ha korábban nem is, akkor biztosan meg kell történnie majd, ha a Napunk elkezd növekedni, veszélyeztetve ezzel a földi létet. Neil deGrasse Tyson vezetésével betekintést kaptunk az elméleti és a mérnöki munkálatokba, vagyis abba, hogy meddig jutottunk napjainkig, hol tartunk abban a folyamatban, hogy egyszer tényleg elinduljunk a nagy útra.

A most bemutatott Idegenek világa egy másik oldalról vizsgálja a kérdést. Mi várhat ránk egy másik bolygón? Milyen az adott égitest ökoszisztémája, hogyan alkalmazkodik az élet ahhoz a sokféle összetevőhöz, amit a bolygó kínál? Mi van, ha egy bolygón sokkal nagyobb az oxigéntartalom, mint nálunk? Vagy nagyobb a gravitáció, esetleg a planéta két nap körül forog? Ilyen, és ehhez hasonló kérdések megválaszolásán dolgozik a négyrészes széria, a vezetőnk pedig Sophie Okonedo (Ratched, Hotel Ruanda) karcos, néha vészjósló, de többnyire kellemesen megnyugtató hangja.

Arra azonban még David Attenborough több száz órányi életműve sem képes, hogy a teljes földi ökoszisztémát bemutassa,

úgyhogy ezt ne várjuk el az Idegenek világának bő három órájától sem. Persze amikor egy idegen bolygóról van szó, a szívünk mélyén mind valami grandiózusra vágyunk. De a nagyságnak most csak egy kis szeletét kapjuk. A széria általában a logikus növény-növényevő-ragadozó felállásban mutatja be az idegen élővilág alapjait, ám ezekhez az alapokhoz legalább bőséges tudományos magyarázattal szolgál. Itt most ugyanis nem csak elképzelt világokról van szó, hanem a jelen ismereteink és tudásunk alapján lehetséges világokról. Neves, néha Nobel-díjas tudósok magyarázzák el a CGI-jal megjelenített „más világok” minden ötletét, furcsaságát, megoldásait a földi kutatások és példák felhasználásával.

Ezek a tudósoknak valószínűleg az égvilágon semmi újat nem mondanak, de a természettudományos ismeretterjesztő filmek nézőinek érdekesek lesz. Ráadásul, némi bónuszként, még az egész hátteréről is kapunk elég információt, például az exobolygók felfedezésének és kutatásának mibenlétéről. Sőt, a sorozat bizonyos pontjain kicsit kulisszák mögött jelleggel a természetfilmesek műhelytitkaiba is beleshetünk.

Így összességében az Idegenek világa egy szórakoztató dokumentumfilm. Eleget ad ahhoz, hogy négy rész erejéig lekösse a figyelmünket, de nem eleget ahhoz, hogy a Kozmoszhoz hasonlóan klasszikussá, örök kedvenccé váljon.

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com