Sorozat

Családban marad – Amazon: Ügyvéd

A Marvel Filmes Univerzumának negyedik fázisa lezárulóban van a Disney+-sorozatok terén. Az Amazon: Ügyvéd Hulk unokatestvérét, Jennifer Walterst vezeti be a hősök világába. Jennifernek azonban nem fűlik a foga a világ megmentéséhez, helyette a tárgyalóteremben talál otthont szuperalteregójának. Méltó lesz ez a széria a Marvel-sorozatok első hullámának zárásához?

A Disney+ elindulásával a Marvel Filmes Univerzum esélyt kapott arra, hogy robbanásszerűen kibővüljön. Már a második évét tapossuk annak, hogy szinte megkérdőjeleződik a „moziverzum” kifejezés, mert lassan több sorozatot kapunk, mint mozifilmet. Persze a gépezetet nem kell féltenünk, az elkövetkező évekre is rendesen ellátnak minket Marvel-alkotásokkal minden lehetséges fronton.

A streaminges megközelítés lehetőséget adott az alkotóknak arra, hogy kicsit kóstolgassák, feszegessék a Marvel-formula határait. Ezt a negyedik fázis mozifilmjeinél is megfigyelhetjük, például a szerzőibb rendezőválasztásokon keresztül, de a sorozatokban erősebben mutatkozik meg. A WandaVíziónak megengedték, hogy a régi sitcomok stílusával bohóckodjon, a Ms. Marvel fürödhetett a pakisztáni kultúra és az amerikai tini életérzés metszetében, míg A Sólyom és a Tél Katonája próbálkozhatott a hősuniverzumhoz képest komolyabb hangvételű társadalmi kritikát megfogalmazni. Bár általában a határfeszegetés sem mentette meg ezeket az alkotásokat attól, hogy tipikus csilivili világmegmentésbe fulladjanak végül.

A sorozatok arra is jó terepet biztosítanak, hogy viszonylagos biztonságban álljanak elő újabb szereplőkkel, akikre a jövőben majd lehet építeni. Míg a kezdeti sorozatok bejáratott karakterek történetszálait folytatták, a Sólyomszem egy új hős bemutatását is vállalta egy régi elbúcsúztatása mellett. A Holdlovag már nem is hagyatkozott bejáratott elemekre, és ugyan a Ms. Marvelben fontos szerepet kapott a Marvel Kapitány iránti rajongás, nem ő jelentette személyesen Kamala Khan számára az ugródeszkát.

Az Amazon: Ügyvéd (She-Hulk: Attorney at Law) is egy eddig nem látott szereplő bevezetésére szolgál. Ráadásul ezzel a szériával szinte teljesen megfordult az újoncok megismertetésére szánt formula:

nem egy megalapozott hőst használnak a bemutatásra, hanem az újonc jelenléte teszi lehetővé, hogy régi ismerősöket cameóztassanak.

A képregények lapjain She-Hulk (eredeti magyar fordításban Amazonként szerepelt, ez indokolja a széria magyar címét is) 1980-ban jelent meg először, majdnem húsz évvel az unokatestvére, Hulk után. A karakter születése a The Incredible Hulk tévésorozatnak köszönhető. A Marvelnél pánikba estek, hogy a sorozat producerei a The Bionic Woman népszerűsége miatt feltalálnak egy női Hulkot is, ezért Stan Lee inkább megelőzte őket, ezzel biztosítva, hogy ha ez be is következne, a jogok azért a képregénykiadónál legyenek.

Ilyen pitiáner okból lépett színre hát Amazon, a karakter azonban nem veszett a feledés homályába, helyette megtalálta a saját rajongótáborát. A Bruce Banner vérétől szintén gammalénnyé változó Jennifer Walters megjárta a Marvel legnagyobb hőscsapatait, miközben ügyvédként a tárgyalótermekben is csatákat vívott (így például rendre találkozott Fenegyerekkel is).

A Disney+-sorozat nem is teketóriázik sokat, hogy miként is illessze be a filmes univerzum világába.

A pilotepizód egészét arra szánják, hogy Amazonnak keretet adjanak, de csakis a legszükségesebbet: az egész rész egy óriási visszaemlékezés, gyorstalpaló. Amint a képregényekben, az élőszereplős Jennifer is kitetté válik a Bruce-t megfertőző sugárzásnak, és maga is zöld bőrű vasgyúróvá változik.

Hulk ezért magával viszi Jennifert egy biztonságos menedékbe, hogy ott megtanítsa neki, miként is uralja vadonatúj énjét. Csakhogy Jennifer teste kissé másként reagál a gammára, az ő Jekylljéhez ugyanis nem tartozik Hyde. Két énjének összeegyeztetésével Bruce egészen a Végjátékig küzdött, ám az unokatestvére számára egyáltalán nem okoz problémát. Amazon tehát visszatérhet életéhez feltörekvő ügyvédként, a sors azonban természetesen úgy akarja, hogy ne tagadhassa meg sokáig a hősszemélyazonosságát sem.

Hogy egy Marvel-sorozat a várható irányáról ennyire keveset áruljon el a kezdés, az egészen példanélküli – még tán a WandaVízió is több fogózkodót adott. Jessica Gao showrunner azt azonban jól csinálja, ahogy megalapozza, elhelyezi ebben a világban a Tatiana Maslany által játszott karaktert. A pilot legfigyelemreméltóbb része Jennifer és Bruce dinamikus duója:

egy szórakoztató, humoros, családias kapcsolatot sikerül felépíteni a két Hulk között.

Az ügyvédnőnek persze ezen kívül is megvan az élete, és a tárgyalótermi miliő nyújthat még emlékezetes pillanatokat.

Az, hogy egy Marvel-alkotás vicces, önmagában persze nem újdonság, az Amazon: Ügyvéd azonban első nekifutásra ennél többet nem nyújt. Ennyi alapján ez az eddigi legmarvelesebb Marvel-sorozat. Sorjáznak a poénok, van egy kis akció, és teljes erőbedobással szórják az utalásokat is – utóbbiakra talán épp egy Hulk-karakter sorozatában nincs semmi szükség, hiszen Tony Stark és Steve Rogers kényszeres emlegetése nélkül is értjük, hogy ez az MCU része. Nem tapasztalni a korábbi sorozatok stiláris vagy tematikus kísérletezését, egyszerűen csak a legjellemzőbb Marvel-jegyek átlagát nyújtja. Ezen pedig csak ront a CGI minősége: különösen egy (az első megjelenése óta amúgy sokat egyszerűsödött) Hulk mellett nagyon műanyagnak néz ki Amazon megvalósítása.

Két irányt látok, amelyiken keresztül maradandóbb alkotásnak bizonyulhat az Amazon: Ügyvéd. Az egyik az, hogy a Marvel Filmes Univerzumban első ízben elővették a negyedik fal áttörését – azaz Jennifer közvetlenül a nézőkhöz szól olykor a képernyőről. Nem új találmány ez sem, hiszen a képregényekben hamar a karakter sajátjává vált. Ám a lapokon hiába kezdte két évvel hamarabb, mint hogy Deadpool egyáltalán megszületett, mostanság a nagydumás zsoldos két filmben is maximumra pörgette a mutatványt. Hozzá képest Gaóék eddig kifejezetlenül sótlanul használják ezt az eszközt, de megvan benne a potenciál, hogy az események szerves részévé váljon a sorozat kilenc epizódja alatt.

A másik csapásvonal egy érzékeny feminista megközelítés lehetne Jennifer karaktere számára – a pilotban ennek is látszanak nyomai.

Ügyvédként elégedett az életével, Amazon jelenléte pedig veszélybe sodorja mindezt, hiszen nem maradhat meg a szabályokat betartó, ezért a férfiak világában szinte el is tűnő „jó kislánynak”, ha közben szó szerint kiemelkedik a tömegből. A hősénjéről azonnal megtudjuk, hogy szuperhősnek tehetséges, hiszen köröket ver Hulkra, nem azon a téren kell hát fejlődnie. Ebből a szempontól lehetne például egy megcsavart önfelfedezés-történet a végeredmény, amire az MCU-ban még nem sok példa volt – általában a hős mögött álló ember teszi jobbá a hőst, és nem fordítva.

Az Amazon: Ügyvéd rajtját furcsamód épp az teszi különlegessé, hogy mennyire átlagos. Pontosan azt hozza, amit a Marvel-filmektől várni szoktunk: nem nagyon vicces, nem nagyon rossz, csak átlagosan marveles minden kötelező elemmel. Hogy később innen sikerül-e még nőnie, az a millió dolláros kérdés! Hátha tényleg azért kezdtek a készítők ezzel a keveset mutató gyorstalpalóval, mert van néhány elmés ötlet vagy megvalósítás a tarsolyukban. Mert, ha Amazon szimplán azért érkezett, hogy a Disney tovább görgethesse a bevételtermelő gigászt, ami a filmes univerzum, akkor az nem kevésbé pitiáner, mint a karakter létrejöttének eredeti indoka.

Az Amazon: Ügyvéd augusztus 18-tól a Disney+ streaming-csatornáján elérhető.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com