Sorozat

Már megint híresek és gazdagok – American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace

American Crime Story: Versace

Stílusát az új évadra is megőrizte az American Crime Story. A háza előtt lelőtt divatdiktátor, Gianni Versace története sokakat vonz, de hogy tud-e adni az O.J. Simpson ügyhöz hasonló válaszokat: egyelőre kérdés marad.

Ismét egy világszerte ismert alak körül építkezik a sorozat. A két évvel ezelőtti bemutatkozó évadban az amerikai futball ikonját, O.J. Simpsont láttuk a képernyőn, most az olasz divat- és jelmeztervező, az Amerikában élő Versace került a figyelem középpontjába. Nem elhanyagolható különbség azonban, ahogy amíg előbbi a feltételezett és végül felmentett gyilkos, addig utóbbi az áldozat. Ráadásul amíg az első évadban nem látjuk a gyilkosságot, és nem is tudjuk, csak sejthetjük a gyilkos kilétét, addig a folytatásban a szemünk előtt történik a gyilkosság. Miamiban, a dúsgazdag férfi házának bejáratánál.

Gazdagok és híresek, kajálja tehát minden lépésüket a média, és ez a legmarkánsabb – ki tudja, talán egyetlen – közös jegy a két évad között. Amíg az idegösszeomlás határán álló Simpson üldözéses jelenetét élőben közvetíti az összes amerikai csatorna, addig a Versace-villa környékén is kattognak a vakuk. A gyilkosság utáni első percek a káoszában a paparazzik véreb-mentalitását tökéletesen lekövetve jelenik meg egy férfi itt is a semmiből: a ’90-es évekre oly jellemző polaroid géppel már árusítja is a nagy Versace utolsó fényképét. Nem kétséges, lesznek még itt hiénák. Azok a boldog ’90-es évek.

American Crime Story: Versace

Önmagában talán kevesebb döbbenetet vált ki a második évad első epizódja, mint tette azt a pilot két évvel ezelőtt. Pedig bőven felkészültek az alkotók megpakolni a stáblistát. A rendező ismét az 1. évadban 5 epizóddal közreműködő Ryan Murphy. Az Ízek, imák, szerelmek direktora itt is tobzódik a színek és formák mediterrán kavalkádjában. Fantasztikus kameramozgásaival és a folyamatosan szóló opera vagy szimfonikus zenéjével rögtön patinássá teszi az epizódot. A számos latin produkcióban is résztvevő Edgar Ramírez játssza a balsors áldozatává vált Versacét, Ricky Martin pedig az ő élettársát, Antonio D’Amicót. Az első rész végére pedig megérkezik a tökéletesen imitált akcentusával affektáló testvér Donatella Versace, vagyis Penélope Cruz. Utolsó jelenetében kicsit előrevetít tehát:

még azonban nem tudni, hogy a családi kötelékek vagy a hirtelen megöröklésre hátrahagyott mesés vagyon hozta a floridai tengerpartra.

Élek tehát a gyanúperrel, hogy az American Crime Story második évadában nem annyira a nyomozás, mintsem a formai körítés lesz a befutó szempont. A végére megérkező Penelope Cruz szál – és vele a sejthető családi üzelmek persze jót tesz, ha Keressük az évad kifutását. Erre persze van még egy opció. Majd egy fél epizódot kap ugyanis Andrew Cunanan karaktere (Darren Criss). A történeti hűség szerint ugyanis Cunanan rövid időn belül négy embert is meggyilkolt, mielőtt Versacéval és saját magával végzett volna. Évekkel haláluk előtti megismerkedésük részleteire bőven fény derül, mondhatni tehát, hogy az első rész legtöbbet szerepeltetett karakteréről van szó. Könyvtárnyi szakirodalma és számos róla szóló TV műsor után sem tudnak arról pontos képet adni a szakértők, mi volt Cunanan valódi motivációja. Vannak persze sejtéseink, ahogy az is egyértelmű, hogy az ő karaktere van a legjobban kidolgozva. Az első rész végére meghal – ez történelmi tény, nem spoiler -, de minden bizonnyal az ő eseményei is alakítják a dolgok állását.

Összefoglalóan tehát elmondható, hogy noha az első epizód még sokkal inkább a külsőségekről szól – zene és képek összhangjáról, tökéletesen kimunkált részletekről stb. -, mégis valami azt súgja: lesz itt még látnivaló.

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, felelős szerkesztő. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés