Sorozat

Az amerikai Mr. Beannel kezdi az új évet az HBO

Az HBO Comedy január 1-jén mutatja be az HBO saját gyártású, Pee-Wee Herman-show a Broadwayn című show-műsorát. A Mr. Beanre emlékeztető – csak éppen amerikai – karaktert a Pee-Wee nagy kalandja című mozifilmből a hazai nézők is ismerhetik, a tengerentúlon pedig az HBO mutatta be a közönségnek harminc évvel ezelőtt. A show-műsor eredeti nyelven, magyar felirattal látható.

Az HBO 1981-ben fedezte fel Paul Reubens komikust, aki színpadi produkcióival egy öltönyös, infantilis figurát hívott életre: ő az azóta már legendássá vált Pee-Wee Herman, akit a csatorna most egy új generációval is szeretne megismertetni. A készítők harminc évvel az első tévéshow után, 2011 januárjában vették fel a műsort a New York-i Broadwayn, a Stephen Sondheim Theatre-ben.

A karakterről

Pee-Wee Herman figuráját minden amerikai ismeri, aki a nyolcvanas-kilencvenes években volt gyerek – vagy éppen gyermeki énjét nem felejtő felnőtt, hisz Reubens hitvallása szerint Pee-Wee minden gyermeket szórakoztat, akármilyen korú is legyen. Az HBO 1981-es show-ja után négy évvel készült el a Pee-Wee nagy kalandja című film, rá három évre pedig a folytatás; 1986 és 1990 között pedig egy tévésorozat is futott Pee-Wee’s Playhouse címmel.

A szériával Reubens egy játékokkal és élő bútorokkal teli, sajátos világot teremtett, melyben több karakter is megjelenik: többek között egy palackba zárt szellem, egy – önmeghatározása szerint – hülye medve, valamint egy postás, aki sosem átallja felbontani a leveleket, és ha a csomagokban ételre bukkan, azt is elfogyasztja. Jó gyerekműsorhoz híven a show tele volt visszatérő helyzetekkel és szófordulatokkal – amelyek a mostani produkcióban is visszaköszönnek –, de a műsor korántsem csak kiskorúaknak szól: ezt mi sem jelzi jobban, mint hogy az 1985-ös mozifilmet a szürreális látásmódjáról ismert, felnőttmeséket készítő Tim Burton rendezte.

Pee-Wee karaktere jelenleg a reneszánszát éli a közösségi oldalaknak köszönhetően, a Facebookon, a Twitteren és a Foursquare-en is óriási rajongótábora van. Emellett készül egy újabb mozifilm is, amelyet producerként az elismert vígjátékrendező, Judd Apatow (A 40 éves szűz, Felkoppintva) jegyez.

Az író-színészről

Paul Reubensnek kétségkívül Pee-Wee figurája hozta meg az ismertséget, de számos, a karaktertől független produkcióban is láthattuk már: olyan tévésorozatok egy-két epizódjában vendégszerepelt, mint az Egy úr az űrből, a Szeretünk, Raymond, az Ally McBeal, A stúdió, a Dirt – A hetilap vagy a Halottnak a csók.

A Blues Brothersben pincérként tűnt fel, a Batman visszatérben Pingvin apját játszotta, és közreműködött a Buffy, a vámpírok réme filmváltozatában is.

Szívesen kölcsönzi a hangját rajzfilmekhez is, jellegzetes beszédhangja a Karácsonyi lidércnyomásban, a Fecsegő tipegőkben és a Hupikék törpikékben is hallható.

Bemutató: HBO Comedy, 2012. január 1. vasárnap, 20:30 (Eredeti nyelven, magyar felirattal)

HBO Pressroom

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés