Sorozat

Az erőszak nem hit kérdése – a Prédikátor pilot kritikája

PreacherLA ’90-es évek amerikai kultikus képregénysorozatát több próbálkozás után az AMC-nek sikerült képernyőre adaptálnia. Újraértelmezve, látványos és brutális jelenetek sorával ragadja meg a néző figyelmét a sötét hangulatú Prédikátor.

Rövid időn belül ez a második Vertigo képregény, amelyet sorozatként képernyőre tűznek. A szintén idén debütált Lucifer után, május 30-án a Prédikátor (Preacher) kerül adásba itthon, az AMC műsorán. A hazánkban is megjelent, de igazi rajongótábort a tengerentúlon gyűjtő történetet Garth Ennis és Steve Dillon alkotta meg még a kilencvenes években. Koránt sem a fiatalságnak szánták, a felnőttek közül is az erősebb gyomrúaknak és kevésbé érzékeny lelkűeknek. Ezt a vonalat egyelőre csak a vértől tocsogó, agresszív képsorok kavalkádjával követik, de ha elég merészek, még jobban fogják feszegetni a jó ízlés határát. Hiszen az eredeti történet is egy utazást mesél el, amelynek a célja Isten megölése.

Nem lehet eldönteni, hogy az első epizód csak előkészíti a terepet a képregényekből ismert kaotikusan erőszakos, perverz, politikát és vallást nem tisztelő történethez, vagy teljesen új köntösbe bújtatja a szó szerint Istent kereső, hitéből kiábrándult prédikátor históriáját. A legapróbb részletekig kidolgozott, kreatív jelenetekkel és erőteljes atmoszférával vezeti be a nézőt a Prédikátor ebbe a szokatlan világba. Utal valamiféle természetfelettire, amely templomról templomra járja keresztül-kasul a világot, és megszállja a papokat. Ám mintha egyik gazdatest sem lenne hozzáillő, ez a megmagyarázhatatlan erő tovább kutatja a számára megfelelő személyt.

 

Preacher1

Közben egy texasi porfészekben megismerkedünk Jesse Custer (Dominic Cooper) prédikátorral, aki szögre készül akasztani a reverendáját. A kisvárosi igazságszolgáltatás bőven hagy kivetni valót maga után, nem véletlen, hogy egy agresszív apjától tartó fiúcska a kétes előéletű Jesse-hez fordul, akiről úgy hírlik, nagyon is jártas volt egykor az erőszakos megoldásokban. A férfi önmagával viaskodva eleinte arra törekszik, hogy jó prédikátorhoz híven szavakkal és ráhatással oldja meg a problémát. A megtért fekete bárány, aki mégis csalódik az Úrban, nem túl szokatlan séma, de a saját magával való meghasonulás és az élete félresiklásának kulcsa, egy emlékfoszlányokból felsejlő kínzó tragédia, felfrissíti a züllött emberből lett pap képét.

A múltja egy másik formában is hamar rátalál. Veszélyes életstílusú exbarátnője, Tulip O’Hare (Ruth Negga) is felbukkan a színen – egy lenyűgöző és részleteiben zseniális akciójelenettel –, hogy visszacsábítsa régebbi életéhez. Mindennek a tetejében egy elmebetegnek tűnő, hirtelen haragú és ráadásul meglehetősen iszákos vámpír (Joshep Gilgun) is betántorog a városka csehójába, hogy keresztezze a prédikátor életét, és egyből egy kocsmai verekedésben segédkezzen az egyházférfinak. Megosztó személyiség, az elején ellenszenvet vált ki magából, ráadásul Tulip is sorban gyilkolja az embereket a legnagyobb profizmussal, így elgondolkodtató, ha ők végeredményben a jók oldalán állnak, mennyire romlott és visszataszító lények fognak ellenük fordulni.

A bevezető képsorokban látott, vándorló, angyaltól és ördögtől származó lény, akit a képregényben a Genezis névvel illetnek, egy sötét éjjelen megtalálja Jesse-t, amikor épp kérdőre vonja a Teremtőt.

 

 

Preacher2A pilot napjainkba helyezi a történetet, de a szereplők mentalitása, Cassidy, az ír vámpír közel évszázados szkeptikussága, a prédikátor lelkében dúló harc, Tulipnak a sebzett lelkéből fakadó, férfiakat megszégyenítő keménysége a képregényből ismert karaktereket tükrözi. A klasszikus szereplők közül még eggyel találkozhatunk: a torz fizimiskájú, „Arseface” gúnynevet viselő Eugene Roottal (Ian Colletti), aki a sheriff fia.

A képregény a maga 75 részével bőséges alapot kínált volna a filmeseknek, de burjánzó gondolatvilága vallásilag támadhatónak bizonyult, ráadásul az extrém jelenetek kidolgozása óriási költségekkel járt volna, így folyamatosan adták tovább a megfilmesítés feladatát. Először Rachel Talalay rendezte volna Kevin Smith segítségével, majd Mark Steven Johnson kapta, végül Sam Mendes kísérelte meg. Most az AMC megbízásából Seth Rogen és rendezőtársa, Evan Goldberg (Az interjú, Itt a vége) alkotta meg a pilotot Sam Catlin (Totál szívás) közreműködésével, amit további 9 epizód követ.

A Prédikátor remekül ötvözi a komótos westernhangulatot a titokzatos, természetfeletti jelenléttel, horrorba illő gyomorforgató momentumokkal, az emberibb megközelítésű drámával és egy eszeveszettül pörgős kalandfilmmel. Épp, hogy csak belepillanthatunk az események elejébe, a misztikus és nem e világi szereplőkre és történésekre pedig éppen csak utalnak, így egyáltalán nem biztos, hogy olyan formában fognak visszaköszönni a képernyőn, ahogy a képregényben megismerhették az olvasók. Ezt a meglepetést azonban későbbre tartogatja a sorozat.

A preacher 2016. június 5-től látható az AMC műsorán.