Sorozat

Az új kor embere – Sherlock

Van olyan amikor minden összejön. Egy jó témához kiváló alkotócsapat nyúl a lehető legjobb időben. Ez történt a nemrégiben második évadjának végére ért Sherlock esetében is.

A rendkívül igényes adaptációiról híres BBC most Arthur Conan Doyle elnyűhetetelen klasszikusához, Sherlock Holmeshoz fordult legújabb sikersorozatának elkészítésekor, méghozzá akkor, amikor Guy Ritchie merőben eredeti és friss megközelítésével amúgy is  új virágkor köszöntött a hegedűző zsenire. A Mark Gatiss (aki egyébként maga is feltűnik a sorozatban Sherlock bátyját alakítva) és Steven Moffat alkotta új sorozat még a brit fenegyereknél is messzebbre merészkedett, mikor Holmes és Watson kalandjait a XXI. század Londonának díszletei közé helyezte. A szerzőpáros a korábbi tévés feldolgozásokat túlságosan lassúnak és konvencionálisnak tartotta, amelyekbe nincs kellőképpen kidomborítva Holmes excentrikus és kísérletező karaktere. Hát erre itt nem lehet panasz, Sherlock igazi különc figura, aki a maga elviselhetetlen stílusával mégiscsak számos ember szeretetét elnyeri. Nem a nyomozó karaktere azonban az egyetlen, amiben az írók komolyan támaszkodtak Doyle műveire: a sorozat alapvetően táplálkozik a szerző történeteiből – az első két évad rögtön a leghíresebbeket dolgozza fel –, számos elemet megtart belőlük, még többön azonban még csavar is egyet-kettőt.

De hogy is indult a sorozat? A BBC egy kisebb vagyonból készített 60 perces pilotja után teljes csődről szóló pletykák kaptak szárnyra, így a 2010 júliusában bemutatott, végül másfél órás első részt hatalmas várakozás előzte meg. A végeredmény azonban messze felülmúlt minden spekulációt. A közönség és a kritika egyaránt imádta a pergő cselekménnyel, irónikus humorral és igencsak kimunkált látványvilággal bíró Study in Pinket. Nem maradt el a siker a következő két résznél sem, így a csatorna  2010 augusztusában bejelentette a folytatást. Idén januárban ezzel is indította az évet a BBC, és bizony sikerült az első évadot is túlszárnyalnia. Nem is csoda, hiszen olyan történeteket hoztak képernyőre, melyek nem véletlenül a legnépszerűbbek Doyle történetei körül. Az A Scandal in Bohemia beemeli az egyetlen női karaktert, Irene Adlert, aki iránt Sherlock valaha is gyengéd érzelmeket táplált, a The Hound of the Baskervilles a szerző legfélelmetesebb története, a The Final Problemben pedig a nyomozó összecsap legnagyobb ellenfelével James Moriarty-val – mi kellhet ennél több? Természetesen folytatás. A rajongók közvetlenül a második széria harmadik epizódja után megnyugodhattak, a csatorna felfedte, hogy már berendelte Sherlock újabb kalandjait, melyekre talán nem is kell egy újabb évet sem várnunk.

A sorozat sikere nagyban múlt a két kulcsfigura alakítóján is. Benedict Cumberbatch és Martin Freeman tökéletes választásnak bizonyultak. Cumberbatch különös arcberendezésével  és arisztokratikus megjelenésével remekül hozza az Asperger-szindróma jeleit mutató nyomozót, aki a modern technológia és a tudomány lelkes alkalmazója. Freeman hétköznapisága szintén jól passzol a  XXI. századi átlagpolgár álruhájába bújtatott adrenalinfüggő szárnysegéd szerepéhez. Persze két remek karakter még nem elég egy jó sorozathoz, a Sherlock sikerét egyértelműen abban látom, hogy az alkotók maximálisan a korszellemhez tudták igazítani Doyle történeteit. Szépen összeszedtek mindent, ami manapság népszerű: az ilyen-olyan helyszínelős sztorik tudományos megközelítését, Guy Ritchie remekül bevált belassításait, napjaink akciófilmjeinek felpörgetett tempóját, és mindehhez ideális hosszt választottak: 45-60 percben rengeteg minden elsikkadt volna, ami 90 percben tökéletesen felépítve tud megjelenni. Egyszóval a Sherlock pontosan az, aminek a XXI. század elején Sherlocknak lennie kell. Doyle se csinálta volna jobban.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com