Sorozat

Anyám és aki mögötte van – Azt hittem, ismerlek

Toni Collette a Kill Bill Beatrix Kiddójának talpraesettségével kel saját lánya védelmére Charlotte Stoudt nyolcrészes pszichológiai thriller-sorozatának meglepő nyitányában, mellyel mindkettejük jövőjét megpecsételi. Az Azt hittem, ismerlek egy érdekesnek induló, kifacsart anya-lánya történet, ami azonban – az első négy rész alapján – nem igazán tudja levetkőzni középszerűségét.

Ha listáznák a világ legrosszabb harmincadik születésnapjait, Andyé (Bella Heathcote) egészen előkelő helyen szerepelne rajta. Az édesanyjával (Toni Collette) való ünneplésüket ugyanis egy agresszív esemény szakítja félbe, ami önmagában is mélyen megrázza a lányt, de szülőjével kapcsolatban is elbizonytalanítja. Laura ugyanis szokatlanul viselkedik, ő pedig ennek hatására kutatni kezd és rájön, hogy fogalma sincs, ki is az anyja valójában.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A két nő története a bizonytalanság köré épül. Ebből a szempontból olyan sorozatok trendjébe illeszkedik, mint az Apple TV Gyanúja, a netflixes Clickbait vagy a Tudhattad volna. Bár műfajában távol áll a kettő egymástól, de ide tartozik a Szívek szállodájának anya-lánya párosához hasonlított Ginny és Georgia is, amiben szintén egy fiatal lány ismeri fel, hogy édesanyja nem az, akinek korábban megismerte.

Az első négy epizód elsősorban Andy szemszögére fókuszál.

Anyjával való kapcsolatukat korábban egymásra utaltságuk határozta meg, amit most felborított az események hatására váratlanul előbukkanó gyanakvás és idegenség érzése, illetve a kényszer az önállósodásra. A lány és a szülő perspektívájából két különböző probléma kerül középpontba. Az egyik az anya titkainak felszínre kerülése és az ehhez köthető nyomozás, a másik pedig a múlt sötét árnyaival való szembenézés. Ezeknek a beemelésére szolgálnak a flashbackek és Laura jelenben játszódó bizonyos jelenetei. A sok töredékinformáció azonban nagyon lassan találja meg a helyét, így Karin Slaughter 2018-as, azonos című regényének adaptációja az érdekes felütés után hamar veszít lendületéből. A feszültség és az izgalom jelenetszinten megvan, a sztori egészét illetően azonban a puzzle nehézkesen és túl lassan áll össze, a bedobott információk pedig sokáig lógnak a levegőben.

Minkie Spiro rendezte a sorozatot, aki többek között olyan nagysikerű szériákban dolgozott, mint a Downton Abbey, a Better Call Saul, a Skins vagy a Hívják a bábát. Több műfajban alkotott, eddigi munkásságában a humor is fontos szerepet kapott. Az Azt hittem, ismerlek esetében ugyan nem, a hiánya mégis érezhető. A rendező mintha megteremtené a helyét az apró feloldásoknak, ám végül kihagyná azokat és meghagyná a történetet sötétnek és drámainak. Az egyik ilyen pont például Laura, a volt férje (Omari Hardwick) és a foglyul ejtett férfi közös útja az autóban, ami rossz véget ér. A jelenet sötét felhangja mögött ott rejlik a szatíra lehetősége is, akár egy Fargo-pillanaté, de a sorozat ezt nem váltja be.

Mindezek ellenére az Azt hittem, ismerlek jól megragadja a két nőnek, illetve helyzetének zaklatottságát.

Ezt támogatja a képi világ, a lassú kameramozgások, a szereplőket lekövető kézi felvételek, a sötét tónusú képek, ahogyan maga a színészek játéka is. Toni Collette-re remekül illik a feldúlt anya szerepe, ami az Örökségben nyújtott alakítása után talán nem is volt kérdés. Megvan benne a lánya által megélt kettősség: egyszerre odaadó szülő és elszánt védelmező. Az Andyt megformáló Bella Heathcote alakítása nem olyan kiemelkedő, bár elveszettsége és zaklatottsága átsugárzik a játékán. Annál izgalmasabb viszont az anya fiatalkori énjét játszó Jessica Bardené, A ki***tt világ vége Alyssájáé, aki a negyedik epizódig ugyan csak egy rövid időre tűnik fel a képernyőn, de megjelenésével már így is sötét titkokat és egy kibontakozó családi drámát vetít előre.

Mélységet ad a sorozatnak az első epizódban megtörténő erőszakos fegyveres támadással összefüggésbe hozható sokk és annak körbejárása, ami visszatérő elemként újra és újra felbukkan a szereplők életében. A megrázkódtatás azonban nem csak a lányé, hanem az anyáé is, ezen túlmutatva pedig egész Amerikáé. Az anya lassan kibontakozó háttértörténete is komoly traumákra utal, hogy pontosan mire, az azonban félidőnél még nem derül ki.

Az Azt hittem, ismerlek az egyre népszerűbb, streamingre gyártott thrillerszériák sorát gyarapítja, ám hogy mennyire tud emlékezetessé válni köztük, azt majd az idő eldönti.

Az Azt hittem, ismerlek március 4-től látható a Netflix műsorán.

Kalmár Lalita

Kalmár Lalita az ELTE bölcsészkarán végzett filmszakon, majd később filmírást tanult a METU művészeti karának mesterszakán. Írt kisjátékfilmet, sorozatot, dolgozott színészekkel filmben és színházban egyaránt, a filmkészítés gyakorlatába is belelátott. Szakdolgozatában a bollywoodi film műfaji sokszínűségét vizsgálta, emellett nagy rajongója a szerzői filmnek, illetve a szerzői életutak feltérképezésének.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés