Fókuszban Sorozat

Nácik, kommunisták, pajzán angyalok – Babilon Berlin (pilotkritika)

Babylon Berlin

A Fülledt utcák után megérkezett az HBO GO-ra ősz másik legígéretesebb sorozata, amelyben noir és a weimari dekadencia vív csatát egymással. Minden idők legdrágább német tévé produktuma igazi felnőtt szórakozás.

Volker Kutscher noir regénysorozata (magyarul is olvasható a General Press kiadó gondozásában) szinte ordít egy jó filmadaptáció után, hiszen már maga az alapanyag is annyira filmszerű. Ordít azonban egy bátor rendező után is, hisz nem csak képekben gondolkodik, hanem merész képekben gondolkodik. Bár a Trónok harca után talán már nem olyan nagy ügy az erkölcscsőszök szabta határokat alaposan kitágítani, ennek ellenére hadd szögezzem le a legelején:

a Babilon Berlin nem gyerekjáték.

Nem, viszont gigantikus költségvetésével minden idők legdrágább német sorozata, ami meg is látszik minden képkockáján. Kezdve a kosztümökkel, a díszleteken át az operatőri munkáig mind-mind elsőosztályúak, amelyek tökéletes teret adnak a vizuális megoldásaiban erős rendezőhármas, Tom Tykwer, Achim von Borries és Henk Handloegten víziójának, hogy elmeséljenek egy bűnügyi történetet és egyben tablószerű képet adjanak a weimari Németország ellentmondásos világáról.

A cselekmény ennek megfelelően több szálon fut. Trockij berlini követői éppen akcióba lendülnek, már a nácik is próbálgatják karmaikat, miközben a köznép asszonyai minden reggel sorbanállnak egy reménybeli állásért, ami azonban csak minden tizediknek adatik meg. Ebbe a Berlinbe érkezik a Kölnből átvezényelt Gareon Rath nyomozó (Volker Bruch), aki egységével rögtön egy nagyobb ügy kellős közepén találja magát blaszfém pornósok és prostituáltak társaságában, miközben saját kollégái az ő múltjában próbálnak kutakodni.

A Babilon Berlin egyik legnagyobb erénye, ahogy a kétségtelenül sikamlós, de más aspektusból nézve is kényesebb témákat kezeli. Minden adva van, hogy valami öncélút vagy propagandaszerűt, vagyis hamisat hozzanak ki belőle. A végeredmény azonban nem ilyen,

minden részletnek jelentősége van, minden úgy van megalkotva, hogy az a történet hitelét szolgálja.

Ez a naturális megközelítés és a noir sajátos stílusjegyeinek alkalmazása hozza létre azt a hatásos atmoszférát, ami mellett már nincs szükség egyéb eszközökre, hogy hatni tudjanak a nézőre. Nem kell a szomorú zene ha kivégeznek valakit, nem kell a gyors vágás egy üldözési jelenetnél, nem kell ilyesmi, a dolog működik másképpen is.

Így idézi meg a sorozat azt a korszakot, amely megalkotta a noir legnagyobb klasszikusait, csak 2017-ben már azt is megmutathatja, ami az akkori filmeseknek még tilos volt. Mert hát sok minden változott azóta, csak a bűn maradt…

A Babilon Berlin október 13-tól látható az HBO GO, majd november 6-tól az HBO műsorán.

Németh Barna

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg egy könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében filmekkel és sorozatokkal foglalkozik, azon belül is elsősorban fesztiválokkal és a függetlenekkel.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..