Sorozat

Barátok helyett Tudósok közt – Agymenők

Az Amerikában ötödik évadát kezdő The Big Bang Theory szituációs komédiát itthon a bugyuta Agymenők néven ismerik. Akik még nem hallottak róla, fellélegezhetnek: a sorozatnak semmi köze az 1992-ben készült, azonos című vígjáték-próbálkozáshoz. Olyan szériáról van itt szó, ami az alpári poénok és szegényes dialógusok helyett sikeresen alkalmazza a helyzet- és jellemkomikumot.

Pasadena városában legalább négy nagyon okos tudós él: ők Sheldon, Leonard, Howard és Rajesh. Lubickolnak az egyetemi kutatások és kísérletek világában, melyet ügyesen kiegészítenek a geek szokások valamennyiével: egyszerre vannak oda Batmanért, Wonder Womanért, és ugyanúgy World of Warcraft-rajongók, ahogyan vulkániul köszönnek alkalmanként egymásnak. Látszólag eléggé komikusak lennének önmagukban is azok számára, akik nem mélyülnek el a science fiction vagy a képregények világában: ezt a komikumforrást használja ki az amerikai CBS televíziós társaság által megbízott alkotópáros. Chuck Lorre (Két pasi meg egy kicsi) és Bill Prady úgy mutatják be ezt a különös világot, hogy egy civil és a kockák számára meglehetősen egyszerű lányt hoznak be a képbe Penny szerepében.

Képtalálat a következőre: „the big bang theory season 1”

A lány a mindennapi nézőt is aposztrofálhatná, hiszen meglehetősen naivan közelít az elméleti fizikához, ugyanúgy, ahogyan Green Lantern történetét sem képes egyszerűen felfogni. Bájos helyzet- és jellemkomikum alakul így ki a négy srác és a lány között, miközben a stáb a legapróbb részletekig ügyel arra, hogy a geek-világot létrehozza. Mind a jelmezek, mind a díszletek tökéletes illúziót adnak a négyes világához: a képregénybolttól a kutatószobákon át Penny lakásáig minden sztereotipikusan mesélő és ügyesen kitalált is egyben. A kockaság mellé mindenkihez társul valami extra tulajdonság is. Leonard az arany középút, az emberibb életre igenis vágyó, alacsony, szemüveges tudós; szobatársa a teljesen logikai alapon működő Sheldon, aki bár tankönyvszerűen ismeri az emberi érzéseket, vajmi keveset fog fel belőlük. Rajesh a sorozatot angolul nézők számára indiai akcentusával is humoros lehet, de hiperérzékeny lelkivilágával és a nők közvetlen közelében való totális elnémulásával is kellemes perceket okoz. Az egyébként unalomig hangsúlyozott zsidó származású Howard pedig állandóan ordibáló édesanyjával él együtt, és hatalmas, leplezhetetlen vonzalmat érez a nők iránt. Az alkotók nagyszerűen ráéreztek arra, hogy hogyan lehet szokatlan figurákkal jó sorozatot létrehozni és több évtizeden keresztül fenntartani.

A sorozat sikerét sokan a Jim Parsons által alakított Sheldon Cooper zseniális karakterében látják: a színészt háromszor jelölték Emmy-díjra a legjobb férfi főszereplő kategóriában, ebből kétszer bezsebelte a szobrocskát, Golden Globe-díja mellé. A széria a 2010-es People’s Choice Awardson a kedvenc televíziós komédia címet is elnyerte.

Képtalálat a következőre: „the big bang theory”

A Jóbarátok térhódítása óta nehezen gyűrűznek be az igazán jó nyugati sitcomok Magyarországra – mint az Agymenőket, úgy a legtöbb hasonló komédiát is a kisebb kereskedelmi tévék vásárolják csak meg. Pedig van igény hazánkban is az effajta „berendezett valóságú” humorra. Még ha néha zavaró is az alákevert nézői nevetés, nem is baj ez: így az is tud derülni a szitkomon, aki nem teljesen érti a poénokat, azt be kell vallani ugyanis, hogy kell a számítógépes és filmes előképzettség a The Big Bang Theory-hoz.
Az Agymenők olyan sorozat, amibe a pilot után bele lehet szeretni, és még az ötödik évad küszöbén is képes meglepni, szóval bátran álljunk hát át erre, már amennyiben a sorozatot vetítő televízió is így akarja. Reménykedjünk benne, hogy hamarosan a harmadik évad is eljut Magyarországra – addig pedig húzzuk ki valahogy a mostani repertoárral.

 

Derzsi Vanda

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com