Sorozat

Bérgyilkosból színészpalánta – Barry

Szakmát váltani nagy kihívás egy ember életében, hát még ha az addig jól jövedelmező bérgyilkolást kell polgári foglalkozásra cserélni – s ehhez még a csecsen maffiával is le kell számolni. Nos, Barry, az Afganisztánt megjárt háborús veterán erre vállalkozik. Mert fejébe vette, hogy színész lesz. Pilotkritika.

Az HBO most induló sorozatának főhőse az egykori tengerészgyalogos, Barry, aki nemrégiben még Afganisztán poklában teljesített szolgálatot. Hazatérvén a tengerentúlról, poszttraumás stressz szindróma gyötri, és jobb híján bérgyilkosként kamatoztatja a tálibok elleni harcban szerzett tudását. A harmincas éveiben járó Barry magányos és elégedetlen a mostani életével, ennél többre vágyik, de magát képtelen kirángatni ebből a fásult állapotból. Legújabb megbízása most Los Angelesbe szólítja, hogy végezzen az ottani csecsen maffiafőnök feleségének szeretőjével – ám a feladat teljesítése közben megbicsaklik eddigi élete.

A legyilkolásra kiszemelt célszemély ugyanis egy vidám, bohém színházi társulat tagja, és ahogy nézi az előadásukat, Barryre mind nagyobb hatást gyakorol a játék, s azt érzi, hogy lassan magába szippantja a színházi világ atmoszférája. Összebarátkozik kiszemelt áldozatával, és a társulat esti bulija után már mély indíttatást érez magában az őt elfogadó társulat és a színészet iránt. Erre a lelki átalakulásra jelek egész sora is készteti, s mindezek hatására lassan kezd lefoszlani róla a búskomorság is.

Igen ám, de  mi lesz így a megbízatással?

Ép bőrrel ki lehet-e szállni egy gyilkolásra szerveződött bűnözői hálózatból – avagy aki ide egyszer belép, hagyjon fel minden reménnyel? A sorozat kezdő epizódja erre a kérdésre fókuszál. Miként az első részben azt láthattuk, Barry színészként szeretne új életet kezdeni Los Angelesben, ám a bűnözői múltja utána nyúl, s most még nagy kérdés, hogy ebből a harcból miként kerülhet ki győztesen. Főhősünk vakmerő kiugrási kísérletét és új identitás építését követhetjük nyomon az első évad elkövetkezendő hét részében – s az eddigiek alapján bátran kijelenthető: érdemes lesz hetente a tévé elé ülni. Köztudott, hogy a csecsen maffia nem kukoricázik az ellenségeivel, ám a hidegvérű gyilkosként megismert Barry sem most jött le a falvédőről, s ez a baljóslatú felállás bizonyára tartogat még meglepetéseket a történet alakulásában.

A vígjáték és az erőszak ötvözése mindig nagy kihívás egy filmrendező számára, ezt bizonyítja, hogy csak ritkán sikerül igazán színvonalas dolgot kihozni belőle. A Coen fivérek nagymesterei ennek a műfajnak, s

aki élvezte annak idején a Fargo vitriolos fekete humorát, szinte bizonyos, hogy most a Barry is elnyeri a tetszését.

Főhősünk kezdeti átváltozásának nyomon követésén túl még egy jövőbeli szerelmi szál kibontakozásának is tanúi lehetünk nézőként. Az addig teljességgel magába fordult Barry számára még egy sokat ígérő szerelmi kapcsolat is felkínálkozik a lelkes és ambiciózus színész újonc, Sally (Sarah Goldberg) személyében.

Friss látásmódjával, eredeti humorával és a vérfagyasztó történéseket belengő különleges atmoszférájával a Barry ígéretes sorozatként indul, s ehhez nagyban hozzájárul a színészek teljesítménye is. A főszerepet játszó Bill Hader – akit a Kész katasztrófa sztárjaként és a Saturday Night Live állandó szereplőjeként ismerhettek meg a nézők – kitűnő választásnak bizonyult a háborús sokktól elfásult, hitevesztett és depressziótól gyötört, majd az életkedv jeleit egyszer csak felmutatni látszó Barry alakjának megformálására. A további szerepekben olyan ismert arcok tűnnek fel, mint Henry Winkler (Városfejlesztési osztály, A maflás, Távkapcs), Stephen Root (The Man in High Castle, Brooklyn 99: Nem százas körzet, A törvény embere), Glenn Fleshler (Milliárdok nyomában, Aznap éjjel, True Detective) vagy Anthony Carrigan (a Gotham című sorozat őrült bérgyilkosa, Victor Zsasz). A sorozat érdekessége még, hogy Bill Hader nemcsak főszereplője, de írója és rendezője is a sorozatnak Alec Berg (Szilícium-völgy, Félig üres) producerrel együtt.

A sorozat március 26-tól látható az HBO és az HBO GO műsorán.

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com