Sorozat

Tested, lelked a szektáé – Beavatási eskü

Önértékelési zavarral szenvedő embereknek segíteni az egyik legnemesebb cseledet, amit egy ember tehet a másikkal. Visszaélni vele pedig az egyik legördögibb. A Beavatási eskü (The Vow) című dokumentumsorozat a NXIVM (nekszium) nevű motivációs csoport sötét történetét dolgozza fel, de vajon célba talál-e a #metoo mozgalom újabb törekvése?

A NXIVM egy önfejlesztéssel és a nehéz helyzetű, főleg másodvonalbeli színészek és színésznők segítésével foglalkozó szervezet volt. A nyilvánosság felé azt kommunikálták, hogy humanitárius szándék és a felebaráti szeretet vezeti őket, miközben a valóság rettenetes titkokat tartogatott. A NXIVM egy titkos alszervezete ugyanis

egy szexuális kizsákmányolásra és szex-rabszolgaságra építő szektaként működött, melyben az alacsonyabb rangú tagok felett egy gazda uralkodott.

A legmagasabb szinten a szervezet vezetője, Keith Raneire mozgatta a szálakat. Az eset a #metoo mozgalomnak köszönhetően kapott nagyobb figyelmet a médiában, valamint azért, mert a kommuna egyik szellemi vezetője a Smallville sorozatból ismert Allison Mack volt. Az elkövetők ellen jelen pillanatban eljárás folyik és akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak.

Adott lenne tehát egy igen megrázó történet, mely hatásában akár a Michael Jackson zaklatási ügyéről készült Neverland elhagyásásával is felvehetné a versenyt. Az HBO pedig rutinos az erőteljes dokumentumfilmek készítésében, Karim Amer és Jehane Noujaim rendezése azonban sokat markol és keveset fog. A 9 részes sorozat 6 részének ismeretében kijelenthető, hogy sajnos

ez az alapanyag akár kettő, de nagyon maximum három epizódba is beleférhetett volna.

Bármennyire érdekes és megrázó mindaz amit láthatunk, a sorozat képtelen fenntartani a néző kezdeti érdeklődését a téma iránt. A Beavatási eskü hamar belefullad az önismétlésbe és ezért nem érvényesül egy olyasfajta bevonzás, mint a már említett Neverland elhagyásában. Ennek ellenére a Beavatási eskü több ponton is magasabb színvonalon evickél, mint a Jakcson-ügyet feltáró dokumentumfilm. A Beavatási eskü ugyanis nem fordul olcsó, hatásvadász eszközökhöz és nem űz sportot abból, hogy az áldozatok kamera előtti sírásával próbáljon érzelmeket kicsikarni.

Ehelyett sokszor hagyja, hogy a NXIVM-ban készült belső felvételek és az interjúk közötti vibráló feszültség beszéljen a néző számára. Az említett videók ugyanis egy rendkívül idillikus képet tárnak fel előttünk és éppen ez olyan nyomasztó bennük, a túlzott tökéletesség és a hamis mézes mázosság.

A vezetők (különösen Keith Rainer) elképesztő színészi tehetséggel játsszák meg a jótékony szellemi apostol szerepét.

Ennek az igazi tragédiája a sorozat legmegrázóbb eleme:  a NXIVM-ot működtető emberek a megnyerő fellépésükkel és tehetségükkel még az olyan mértékadó lelki vezetőket is meg tudták téveszteni, mint amilyen a Dalai Láma, ami által még szélesebb körben szedhették áldozataikat.

Beavatási eskü aprólékosan tárja fel azt a jelenséget, hogyan vezet az önbizalom-hiányos emberek útja egy csoportba, mely végső soron csak a kizsákmányolásukra tör. A sorozat behatóan foglalkozik azzal is, miért nem olyan egyszerű a szabadulás az efféle szektaszerű szervezetekből és azzal, milyen kihatással vannak az ott eltöltött évek az áldozatok későbbi személyiségére. Az interjúk őszinték, látszik rajtuk, hogy az alkotók türelmesen viseltettek az áldozatokkal szemben és igyekeztek a lehető legnagyobb körültekintéssel előcsalni belőlük még a legsokkolóbb részleteket is.

A legkényesebb kérdés azonban az, miként lovagolja meg ez a sorozat a #metoo jelenségét. A válasz pedig az, hogy meglepően intelligensen. A sorozat ugyanis nem mélyíti a nemek közötti szakadékokat, hisz a kilépett tagok közt is akadtak férfiak és a szektavezérek között nők, amit az alkotók egyáltalán nem bagatellizálnak. Úgyis mondhatjuk, hogy a Beavatási eskü hatásosan közvetíti a #metoo eredeti üzenetét, miszerint

a szexuális erőszak és kizsákmányolás ugyanolyan bűncselekmény bárki is követi el.

Beavatási eskü nem a könnyen nézhető dokumentumfilm-sorozatok táborát növeli, de akit érdekel a téma, annak mindenképpen a kötelezők sorát gyarapítja. Filmes eszközökkel meglehetősen nehéz átadni, mit érezhettek egy ilyen közösség tagjai, de jelen alkotás jórészt sikerrel teszi ennek feldolgozását. Legnagyobb érdeme mégis az, hogy felhívja a figyelmet arra, mi rejtőzik a multi-marketing kampányok hazug álcája mögött és talán segít abban, hogy a jövőben más ne sétálhasson bele ebbe a csapdába. De lehet, hogy ez kissé naiv elképzelés.

 

A Beavatási eskü (The Vow) sorozat a HBO GO oldalán tekinthető meg.

Gueth Ádám

Gueth Ádám 2017-ben csatlakozott a Filmtekercshez. Mióta 5-6 évesen először látta a Jurassic Parkot, vonzza a filmek világa. 2016-ban a Károli Gáspár Református Egyetem történelem szakán szerzett mesterdiplomát. Később, 2020-ban az ELTE BTK Szabadbölcsészetének filmtudomány szakirányán szerzett BA oklevelet. Főállásban dolgozik egy helyi lapnál, mellette pedig több filmes portál és blog állandó és vendégszerzője. Elsősorban a történelmi, a háborús és a science-fiction műfaj érdekli, szívesen elemzi történelmi filmek valós hátterét és igazságtartalmát. Kedvenc rendezői között találhatjuk Steven Spielberget, Ridley Scottot, Quentin Tarantinot és Stanley Kubrickot.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com