Sorozat

Bimbózó virág – I Am the Night

Az amerikai bűnügyi történelem leghíresebb ügye, a Fekete Dália gyilkosság köré épül Patty Jenkins, a Wonder Woman rendezőjének új sorozata. A Chris Pine főszereplésével készült I Am the Night pilotja érdekfeszítő történetet ígér.

Chris Pine számára nem idegen a sorozatok világa. Karrierjét epizódszerepekkel kezdte, felbukkant a Steve Carell kreálta krimisorozatban, az Angie Tribecában, viszont igazán komoly sorozatban még nem játszott. Az I Am the Night viszont olyan minőségi szériának ígérkezik, amiben Pine-nak megérte főszerepet vállalnia.

A minőségre persze a legnagyobb garancia a Wonder Womannel bizonyító Patty Jenkins. Ő rendezte a sorozat pilotját, és már a nyitójelenet CGI-jal rásegített előrefahrtjával megalapozta az I Am the Night egyediségét. A széria másik vonzó eleme a története, amely ha minden igaz, idővel összekapcsolódik Amerika egyik leghíresebb megoldatlan gyilkossági ügyével. A Fekete Dália esetről van szó, melynek rejtélyessége még Brian De Palmát is megihlette. (Az már persze más kérdés, hogy a Fekete Dália nem tartozik De Palma legjobb munkái közé…)

A Fekete Dália gúnynév egy fiatal lányt, Elizabeth Shortot takar, aki Los Angelesben próbált érvényesülni az 1940-es években. Azonban sajnos jó néhányszor összetűzésbe keveredett a rendőrséggel, többször le is tartóztatták. Mindez viszont nem ok arra, amilyen kegyetlen módon elvették az életét. Elizabeth testére egy járókelő talált rá egy bokorban – azt hitte, csak egy próbababa. A lány testét megcsonkították, félbe vágták. A rendőrségnek rengeteg gyanúsítottja volt – köztük egy bizonyos George Hodel –, a média pedig szenzációként kezelte az ügyet.

A tettest sosem találták meg, így ez a brutális rejtély megoldatlan maradt.

Azonban bármennyire is hírhedt ez a bizonyos gyilkosság, magyarként nem biztos, hogy túl sokan hallottak róla. Éppen ezért én is minden háttérinformáció nélkül indítottam el a pilotot, csupán egy bűnügyi sorozatra számítva. E műfajt egyelőre csak nyomokban tartalmazza az I Am the Night, a korszak társadalmi lenyomatát, illetve lebilincselő emberi történeteket viszont annál inkább megtalálhatunk benne.

A cselekmény egy bizonyos Fauna Hodel köré épül, akinek az önéletrajzi könyvét adaptálta az I Am the Night. Faunát a gyönyörű India Eisley játssza, és már a pilotban kiderül, hogy tökéletes választás volt a szerepre. A történések katalizátora ugyanis egy dokumentum, amit az önmagát eddig félvérnek gondoló lány megtalál. Ezzel szembesíti az anyjának hitt Jimmy Leet (Golden Brooks), aki válaszul adott hosszú monológjában felfedi Fauna előtt az igazat: valójában örökbe fogadták. Kiderül, hogy a nagyapja egy gazdag, Los Angeles-i orvos, George Hodel (igen, a Fekete Dália ügy egyik gyanúsítottja), Fauna pedig elindul megkeresni őt és az igazi családját.

A kamaszlány karaktere remek lehetőséget ad az I Am the Nightnak az 1960-as évek társadalmi problémáinak megmutatására. Faunát félvérsége miatt mind a fehérek, mind a feketék kiközösítik. Barátjával, a fekete Lewis Fergusonnal (Dabier) nem mutatkozhat együtt, hiszen a lány fehérnek tűnik. Egy alkalommal például, mikor a rendőrség éjszaka megállítja őket, nagy lovagiasan a lány védelmére kelnek, ám csak addig, amíg kiderül, hogy ő is félvér.

Elképesztően szegények, ezért – mint a környéken a legtöbb fiatal – ő is a kórházban dolgozik iskola után. Az anyjára nem számíthat, hiszen Jimmy Lee életét megkeserítette, hogy egyedül kell felnevelnie a nekiadott gyereket, ezért a két állás mellett leggyakrabban a pohár fenekére szokott nézni.

A feketék, illetve félvérek elnyomott társadalmi helyzete és Fauna egyelőre meglehetősen tragikusnak tűnő sorsának kibontakozásában kifejezetten nagy potenciál rejlik a következő részek folyamán.

A pilot epizód viszont egy olyan cliffhangerrel végződik, amelynek csak akkor van súlya, ha az ember ismerős a Fekete Dália-ügyben. A rejtélyes gyilkosságra egyébként gyakran találhatunk homályos utalásokat. Viszont háttértudás nélkül ezeket csak az epizódok folyamán tudjuk megfejteni – akár egy átlagos sorozat esetében.

Az egyik hasonló célzás, valamint a sorozat bűnügyi zsánere Chris Pine karaktere, Jay Singletary cselekményszálában fedezhető fel. Jay lehetett ugyanis az egyik újságíró, aki a Fekete Dália-eset nagy közérdeklődését meglovagolva tudósított az ügyről. Ez persze még csak találgatás, mivel semmi konkrétumot nem közölt egyelőre a sorozat a hírhedt bűntényről. De feltehetőleg Jay karrierje ettől siklott ki, s emiatt tart ott, ahol: lecsúszott fotóriporter, aki feltörekvő színésznőcskék magánéletében vájkál.

Az I Am the Night krimi vonulata is tehát Jayhez köthető: legújabb megbízásában egy brutálisan megcsonkított holttestről kell cikket írnia, lehetőleg képekkel. Az eset nyilvánvalóan a 20 évvel ezelőtti Fekete Dália-gyilkosságra emlékezteti, bár ez sincs expliciten kifejtve – hacsak nem számítjuk annak a tényt, hogy az újságíró megpróbál végezni magával.

Bármennyire is sötét képet festenek azonban a fenti sorok a Chris Pine-féle történetszálról, mégis ez a legviccesebb részlete az I Am the Nightnak.

Pine az évek során, ahogy egyre inkább elveszíti kisfiús báját (magyarán: csúful meg), úgy tör egyre jobban felszínre a tehetsége. Bár az Outlaw Kingben nem igazán sikerült megmutatnia drámai oldalát, az I Am the Nightban már néhol észre lehetett venni. Ami viszont tényleg jól áll neki, az a komikus oldala. Ezt persze már korábban vígjátékokban is megcsillogtatta, ebben a sötét témájú sorozatban domborodik ám csak ki igazán. A hamisítatlan, groteszk, illetve akasztófahumort könnyedén, természetességgel alkalmazza, úgyhogy már csak ezekért a pillanatokért is megéri belenézni az I Am the Nightba.

https://www.youtube.com/watch?v=wcxAaIfKBeI

Az azonban még nem világos, hogy a két cselekményszál hol fut össze. Ám ez a pilot egy jó kezdet, korrektül tette a dolgát: felvázolta az alaphelyzetet, elszórt néhány információmorzsát és pont annyi pluszt adott, amitől a nézőnek kedve támad belekezdeni a második részbe. A következő epizódokból pedig valószínűleg még több társadalomkritikát, Fekete Dáliát, családi rejtélyt és Chris Pine-humort kapunk!

Az I Am the Night dupla résszel indul az HBO GO-n február 5-én.

Rakita Vivien

Rakita Vivien az ELTE Bölcsészkarán végzett film szakon. Kedvence a midcult, illetve a történelmi és gengszterfilmek, valamint sorozatok széles skálája. 2017 óta tagja a Filmtekercs csapatának.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com