Sorozat

Bizsergetően bizarr – Halottnak a csók

PushingDaisiesSeason2PicTalán minden idők egyik legfurcsább sorozatát készítette el Bryan Fuller, amikor megírta a halottakat ébresztő pitekészítő (Lee Pace) és halott gyermekkori szerelmének (Anna Friel) történetét. Sajnos a színpompás Halottnak a csókot az ABC túlságosan bizarrnak vélte, így az mindössze két nyúfarknyi évadot tudott megélni.

A tiszavirágélet a körülmények szerencsétlen összejátszásának is köszönhető. A sorozat a lehető legrosszabbkor készült, a WGA-sztrájk nem segítette elő ugyanis a munkát: bár az ABC csatorna 22 részes első évadot rendelt, a sztrájk előtt mindössze kilenc rész tudott elkészülni. Fuller a kilencedik részt át is írta, hogy valahogy lezárja az első gondolatkört, és úgy nyilatkozott, a második évad 22 részében fejti majd ki a történet szálait  – csakhogy erre sem volt módja, a csatorna mindössze 13 részt vett meg. A maradék 9 rész azóta sem jelent meg. Az elvarratlan szálakat Fuller képregénybe tervezte önteni, de sajnos kiadó híján erről is le kellett mondania. A sorozatot összességében 17 Emmy-díjra jelölték, amiből hetet meg is nyert, és bizony felkerült a TV Guide 2013-as listájára, melyet 60 túlságosan hamar törölt sorozatnak szentelt.

pushies-daisiesHogy mi volt olyan fantasztikus a Halottnak a csókban? Minden. A fura történet, a fekete humor, a szeretni való karakterek és a káprázatos látványvilág. A mese szerint Nednek van egy furcsa képessége: képes feltámasztani halottakat érintésével – de ha újra megérinti őket, akkor azok ismét jobb létre szenderülnek. Amikor gyermekkori szerelme túlságosan fiatalon elmegy, Ned új életet ad neki, hogy aztán tisztes távolból (mert ugye nem érhet hozzá megint) imádja. A különös képesség sok másra is jó: rohadt gyümölcsöket lehet kiváló pite alapanyaggá változtatni vele, és a gyilkossági ügyek megoldásában sem egy rossz eszköz megkérdezni az áldozatot, mi is történt vele. Ilyen mesével lehetett volna az évszázad legdepisebb sorozata is a Halottnak a csók, csakhogy az alkotók a vígjáték zsánerét választották műfajul. A vidámság elsősorban a látványtervező Michael Whyle-nak köszönhető, aki összetéveszthetetlen képekkel tűzdelte tele a sorozatot. A színeket Whyle megerősítette, hogy még mesésebb atmoszférát teremtsen, melyet jellegzetes díszletekkel és jelmezekkel fokozott még tovább.

Kár, hogy csak ennyi jutott Fuller ebből a zseniális világából, de ennyi igen – tessék megnézni a Halottnak a csókot!

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!