Sorozat

Szuperaktuális és szuperrealisztikus – Bodyguard

A BBC legújabb, Bodyguard című minisorozata letaglóz. Egy veterán katonának ritkán jön jól, ha a fél államapparátus paranoiásnak tartja.

Tökéletesen aktuális és szuper realista Jed Mercurio és a BBC idén szeptemberben bemutatott krimisorozata, ami október végétől a Netflix műsorán is elérhető idehaza. A Bodyguard a nagy múltra visszatekintő csatorna egyik legnagyobb nézettségű sorozata lett, csaknem mint a Büszkeség és balítélet.  Ám kosztümös lányregény és udvarlási hóbortok helyett  most testre szerelt bombákkal fenyegetőző terroristákat kapunk.

David Budd (Richard Madden) az afgán frontot is megjárt veterán, aki a sorozat elején véletlenül kerül be egy sikeres terroristaelhárítási akcióba. Ezért hamarosan kinevezik a belügyminiszter, Julia Montague (Keeley Hawes) személyi testőrévé. A miniszterasszony azonban aktív politikát folytat az európai terrorizmus felszámolására, így ő és Budd is az események célkeresztjébe kerülnek.

A Bodyguard nem kevés izgalmas jelenettel bír

– legalább egy extrém hosszú jut mind a 6 epizódra –, de különösen a mindent elindító, vonaton zajló szituáció húz be első pillanattól kezdve minket a történetbe. Minden sorozatot érdemes erősen nyitni, ez az izgalmas és intenzív nyitány azonban a legtöbb eddig látott példáit lekörözi. Ez kíséri végig az összes epizódot. Izgága kézikamera, gyakran hűvös fények, kevés beszéd és az izgalmat fenntartó információhiány.

Programme Name: Bodyguard - TX: n/a - Episode: n/a (No. Ep 1) - Picture Shows: Julia Montague (KEELEY HAWES), David Budd (RICHARD MADDEN), Rob MacDonald (PAUL READY) - (C) World Productions - Photographer: Sophie Mutevelian
Kép: World Productions / Sophie Mutevelian

Talán néha még sok is ez a visszatartás. Egyszerre zúdul a nyakunkba a katonák poszttraumatikus stressze és ennek a családra gyakorolt hatása, valamint a teljes brit államigazgatás, a rendőrségi apparátus, a Nemzetbiztonsági Szolgálat és az ezek mögött meghúzódó rosszfiúk teljes kapcsolatrendszere. Egész egyszerűen ennek megismerésére ennyi idő alatt nincs lehetőség. De ha ezen felülemelkedünk, és vállaljuk annak kockázatát, hogy bizonyos sztorik majd csak később egyenesednek ki, akkor megéri maradni. Lesz így is néhány hoppáélmény!

Az alkotók nagyon figyeltek a valósághű megvalósításra. London számos helyszíne felismerhető a Millennium Bridge-től kezdve a Parlamentig, de a szokásos, jól ismert külvárosi házak körvonalai is gyakran megjelennek. Mindemellett az időzítés is ezt a valóságosnak tűnő hozzáállást tükrözi. A szeptemberben a BBC-n bemutatott sorozat a történet szerint 2018. október 1-jén kezdődik, ekkor hiúsul meg a terrortámadás, amiből az egész sorozat cselekménye indul.

A történet októberben és novemberben játszódik, ez többször látszik akár a híradásokban, akár egyes dokumentumokban. De ugyanígy teljesen valós design mellett bevágott tévéfelvételek vagy internetes oldalak is vannak, természetesen a BBC szerint. Mintha az alkotók azt akarnák sugallni: az interkulturális veszélyek és egymás meg nem értése jelen van ma is. Ahogy mondani szokás: a téma az utcán hever.

Bőrünkön érezzük tehát a Bodyguard eseményeit a háborús veteránoktól kezdve az iskolák fenyegetettségéig.

A sorozat azonban egy jó krimihez méltóan mégis kellően elrugaszkodott. David Budd tiszta hős, gyakran egyedül küzd a környezetével szemben, amiben mindenkinek mindenki mindig gyanús. A legtöbbször persze a mindig ártatlan Budd az. Hogy a Bodyguard főszereplőjéből feddhetetlen hőst kreál, mégsem zavaró: az oly kusza, mégis hihető háttér valóságérzetet teremt.

A brit sorozatgyártás nem szűkölködik a krimikben. A belfasti történetet feldolgozó Hajsza, a gyerekgyilkosság után nyomozó Broadchurch vagy az éppen szintén Mercurio nevével fémjelzett, 6. évadát élő Line of Duty a legjobb példák közül való. A Bodyguard a remekül megalkotott jeleneteivel bekerült ebbe az elit társaságba.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com