Sorozat

Tetűmami akár már holnap is lehetsz – Bogaras szülők

Ha a bogaras szülők közt vagy, az SZMK tagságig még sokat kell dolgozni, de tetűmami akár már holnap is lehetsz. Színes-szagos-műanyag világ, kereskedelmi tévészerűen szalon-polkorrekt, mégis működőképes a TV2 új magyar iskolás sorozata.

Társaihoz képest ugyan lemaradva, de mégis kezdi magát utolérni a TV2, ha újgenerációs saját gyártású sorozatokról van szó. Az HBO hazai berobbanásáról évek óta beszélünk, ahogy az RTL Klub nagyobb projektjei is rendre megtalálják a célközönséget. A Közmédia sokáig zászlóshajóként kezelte a Munkaügyek című sorozatot, amit később Tóth János spinoffja próbált felváltani a mozikban éppen most debütáló elsőfilmes filmrendező, Nagypál Orsi dirigálásával.

A TV2 lényegében a Korhatáros szerelem után ezúttal másodszorra veti be magát a heti sorozatok világába. A Bogaras szülők egy általános iskolában játszódik, és amolyan mini társadalomban mutatja meg a különböző rétegek együttélését inkább a helyzet- és jellemkomikumok oldaláról megragadva. A holland BING Film receptjét, a Lice Mothert dolgozták át magyar környezetbe. Ha megnézzük a holland eredeti előzetesét: nagyjából ugyanazt látjuk, gyakran még a díszlet szintjén is.

Mindettől függetlenül a dolog valamiért működik, valószínűleg éppen azért, mert jó alapanyaghoz nyúltak az alkotók, és remek színészgárdát találtak hozzá. A kicsi és családias általános iskola évkezdése, a régi és az új szülők bemutatása jó kontrasztot ad: egyesek évtizedek óta ismerik a helyi, kicsit kevésbé tűzrőlpattant, de csupaszív, mindenkivel tegeződő igazgatót (Mészáros Máté), mások pedig éppen most érkeztek első napra az iskolába.

A Bogaras szülők heti 30 perces epizódjai tehát elsősorban a jól kiválasztott színészgárda és a nagyfilmes tapasztalattal rendelkező rendező miatt ilyen jók.

Fazekas Csaba két jó, mégis elfelejtett nagyjátékfilmet vitt már a mozikba (mindkettőt Ónodi Eszterrel): a Boldog születésnapot és a Swing is frissességével, életszerűségével tudta megragadni a nézőt. Erre van itt is szükség, és ehhez jó partner az áltermészetes tanítónő, Enikő (Ónodi Eszter), a rettentő egyszerű iskolatitkár, Zsóka (Murányi Tünde), a már említett igazgató vagy a legkülönbözőbb anyukák, akik közül talán leginkább Téby Zita mondható főszereplőnek. Sajnos nem szerepel eleget filmben, pedig ebben a kisjátékfilmben is jól játssza Kovács Lehel párját, akivel éppen szakított.

Szóval nemcsak a szülők, hanem kicsit a film is bogaras. Van benne némi szertelenség, már-már szürreális, de leginkább ez adja a jelenetek humorát. Hogy az első rész után a folytatás mennyire lesz valós, és különösen hogy mennyire szakad el a holland eredetitől, egyelőre kérdés.

És amennyire a Munkaügyek is el tudott rugaszkodni kenyéradó csatornájának kurzusaitól, úgy a TV2-n is be lehet vállalni a politikailag korrekt témák kissé persze karikírozott tálalását, bár ez inkább a műfajból adódik. Az első részben volt már téma bőrszín és a kínai kislányt együtt nevelő két férfi esete. A didaktikus népnevelés és a “nevetés tárgya” két véglete között van esély megtalálni a középutat.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com