Sorozat

A bosszúállás magasiskolája – Kib*zgatóhelyettesek

Egy középiskola két igazgatóhelyettese a megüresedett igazgatói székért egy-két évadon át ott tesz keresztbe a másiknak, ahol csak tud, mígnem a végén a rafináltabb kiérdemli a pozíciót – várhattuk a Kib*zgatóhelyettesek (Vice Principals) cselekményétől az első előzetesek alapján. Azonban a nézők legnagyobb szerencséjére az HBO írói izgalmasabb utat választottak a két  riválisnak.

A két színész (Danny McBride és Walton Goggins) között elképesztően erős a kémia, kétségkívül a közös jeleneteik a sorozat legerősebb pillanatai. Még amellett is, hogy a rendezés szitkomoknál szokatlan, de itt nagyon jól működő vizuális eszközökhöz nyúl (pl. lassítások), a forgatókönyv pedig tartogat egyáltalán nem várt, néha megdöbbentő húzásokat. Az pedig külön pozitívum, hogy az igazgató (Bill Murray) lemondásával kezdődő és brutális végkifejlettel lezárt fordulatos első évadot sikerült kilenc részben bemutatni, így nem igazán volt szükség üresjáratokat kitöltő, alibi mellékszálakra. Minden egyes perc a két főszereplőt építi.

Danny McBride és Walton Goggins vannak annyira tehetséges komikusok, hogy karakterükből a lehető legtöbb dimenziót hozzák ki. McBride Neal Gambyje a vígjátéktól nem megszokott módon egészen összetett figura, egyszerre féltékeny családapa, versengő karrierista, félénk szerelmes, példamutató pedagógus és dilemmákkal küzdő, esendő férfi. Bár a komikum végett karaktere sokszor esik túlzásokba, a néző egyértelműen és kizárólag vele tud azonosulni. Goggins Lee Russellje a felszínen jóval egysíkúbb, és sunyisága miatt nagyon könnyű utálni. Igaz, a színész sokkal többet sejtet a karakterről egy velejéig romlott, kisebbségi komplexusát túlkompenzáló, idiótán vigyorgó, megbízhatatlan ripacsnál.

Az előzetesekben felvezetett, két igazgatóhelyettes közötti gyerekes rivalizálás a hőn áhított pozíciót mindkettejük elől elszipkázó új igazgató (Kimberly Hebert Gregory) megjelenéséig tart, szerencsére ehhez a második epizódig sem kell várnunk. (Náluk a szakmában nagyobb névnek számító komikusok már láttunk hasonló koncepcióra épülő filmet, ebből köszönjük, nem kérünk többet.) Az „ellenségem ellensége a barátom” alapon a két helyettes szövetségre lép, mondván, mindenképp egyiküknek kell vezetnie az iskolát. Majd később eldöntik, hogy kinek, a fő cél most a leszámolás.

A sorozat a zsánerhez hű fekete komédiából való: míg részről részre mosolygunk bőven, a bosszúszomjas duó olykor embertelen missziója és személyes tragédiáik meglehetősen komorrá teszik az összképet. Az ügyesen megírt, húsvér karakterek iránt érzett, ám kétségekkel teli szimpátia pedig még inkább ambivalens érzéseket kelt.

Annak ellenére, hogy az HBO ismét csak nem hazudtolta meg önmagát, az összesen 18 részesre tervezett miniszéria valószínűleg nem fog bekerülni a halhatatlanok csarnokába. Danny McBride az Egyszer fent,…inkább lent című sorozatával néhány éve ehhez sokkal közelebb került. Nincs kirívó negatívum, egyszerűen csak nem tudta átugrani a csatorna által korábban felállított lécet. Bár a sorozat bővelkedik az erősen megírt jelenetekben, a dialógusok és poénok nem maradandóak. Míg a két központi karakterrel telibe trafáltak a készítők, a melléjük rendelt gárdában egyetlen szimpatikus tagot sem találunk. Bár a sztori tartogatott meglepetéseket, a két rivális kapcsolatából elmaradt egy valószínűleg sokak által várt fordulat. Mivel a két évadot az HBO egyszerre forgatta, az első két pontban aligha várhatunk előrelépést, ennek ellenére bízom benne, hogy idén a cselekmény első felének brutális lezárásához hasonló befejezést kapunk.

Szűcs Tamás

Szűcs Tamás a Corvinus Egyetemen végzett kommunikáció szakot és az ELTE-n filmelmélet és -történet szakot. Korábban a Filmtekercs hírrovatának vezetője volt, jelenleg kommunikációs tanácsadó egy PR ügynökségnél. Specializációja Hollywood, a közel-keleti filmek, az amerikai talk showk és sitcomok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com