Sorozat

Nagy az Isten állatkertje – Briarpatch

Allegra Dillt egy családi tragédia hazahívja a guruló ördögszekerektől terhes San Bonifacióba. Hiába élt éveken át távol, még mindig számtalan szál köti a helyiekhez, akik tele vannak sötét titkokkal. A nő nyomozása áll a Briarpatch középpontjában, ahol a zárt, kisvárosi közeg a noir elemeivel és az abszurd humorral keveredik.

A Briarpatch az a fajta sorozat, amiről a pilotja alapján még nem teljesen lehet eldönteni, pontosan mi is lesz. Az egyértelmű, hogy a történetvezetést és a világát a noir hagyományok uralják (már azért is, mert Ross Thomas azonos című neo-noir regényének az adaptációja), de mégsem annyira markáns ez a vonal, hogy ez legyen a meghatározó.

A történet szerint Allegra Dill hazatér texasi otthonába, miután a testvére merénylet áldozata lesz. San Bonifacio (avagy a helyieknek Szent Szégyen) különös hely: egy poros kisváros, aminek mégis futja luxushotelre és állatkertre. És ahol természetesen mindenkinek van valami rejtegetnivalója. Ez a testvér halálán túl egy maroknyi rejtélyt jelent, és a pilot csupán a felszínt kapargatja meg.

Adott nekünk a főhős, Allegra Dill (Rosario Dawson), aki a múltjával zavaros kapcsolatot ápoló noir nyomozó helyi megtestesítője. Kemény és rideg, ugyanakkor elszánt és fel van vágva a nyelve. Dawson remek színésznő, de a Briarpatch pilotja nem kívánt még túl sokat tőle – általában zordan néz, nagyon kemény, nagyon rideg, és emiatt nehéz vele kapcsolódni.

Tekintve, hogy az ő nyomozása mozgatná a sorozatot, és sem őt, sem a testvérét nem ismertük meg, elsőre kicsit nagy elvárás a nézők felé, hogy érdeklődjenek az ügy után.

Kettejükkel kapcsolatban egyelőre az a rejtély, hogy ha tényleg annyira elhidegültek egymástól (ahogy azt szinte az összes mellékkarakter megemlíti), mégis miért olyan elszánt Dill. Az persze egyértelmű, hogy ő maga sem szeplőtelen.

Biztosra veszem, hogy a karakter megkapja az esélyt később a ragyogásra, egyelőre azonban sokkal megkapóbb nála az a színes mellékszereplőgárda, amit a Briarpatch prezentál. Az elhunyt testvérnek van egy elhallgatott majdnem-férje, de akad egy katonából lett illegális fegyverkereskedő és egy Hawaii-mintás ingben flangáló ügyvéd is, csak hogy néhányat említsek. Ezek a figurák egyszerre rejtélyesek és furcsák, és a furcsaságuk adja meg a sorozat egyedi ízét.

Történetszálból máris rengeteg van, pedig csak ötven perc telt el 12 epizódosra tervezett évadból. Hogy ki miben érintett, melyik ügy melyikkel függ össze, az egyelőre titok. A pilotoknak nem az a feladata, hogy lelője a sztorit, elég, ha a játékfigurákat felteszi a táblára, hiába azonban a sok bábu, mégis olyan, mintha nem kapnánk teljes képet. Andy Greenwald író sokat markol, sokat villant fel előttünk, ugyanakkor hiányérzetet is hagy.

Sok a lehetséges ügy, mivel azonban ezek egymástól nagyon elkülönülnek eddig, olyan, mintha közöttük légüres tér lenne.

A Briarpatch jól érezhetően táplálkozik a Fargóból, ahogy kisvárosi közeg a krimivel és a humorral keveredik – utóbbi a finomtól a kimondottan abszurdig terjed. De mégis mit lehetne várni egy olyan alkotástól, amiben a főhős testvérének halálát egy félpucér fickó fapofával és az „Asszem, felrobbant a főbérlőnk” mondattal konstatálja? Emellett az állatkertben is épp tömeges állatszöktetés volt nemrég, úgyhogy a háttérben fel-felbukkan néha egy kenguru vagy zsiráf. Óh, és persze a hotel is azért szenved munkaerőhiánytól, mert a tigris éhes volt.

A sok különcségnek hála a sorozat annyira elrugaszkodik a valóságtól, hogy ha másért nem, hát ezért emlékezetes lehet. Az első rész alapján még nehéz megmondani, milyen irányt választanak, de az eddigiek alapján az atmoszféra erősebb, mint a nyomozás. Ezt a lazaságot emelik ki pengő countrydalok és az élénk képi világ is.

Ami biztos, hogy a stáb tele van tehetséges szakemberekkel. Rosario Dawsonon kívül olyan színészek töltik meg San Bonifaciót, mint Jay R. Ferguson, Ed Asner, Edi Cathegi, az ügyeletes gonoszt pedig Alan Cumming alakítja. Greenwald mellett a Mr. Robot írója, Sam Esmail is részt vett a Briarpatch munkálataiban producerként, úgyhogy minden esély megvan arra, hogy egyedi sorozattá nője ki magát. A pilot minden ügyetlensége ellenére rendelkezik a potenciállal, és a hangulata tényleg a képernyő elé köt.

Mindenesetre remélem, hogy előbb-utóbb érdemlegesen leteszik a voksukat valamelyik lehetséges irány mellett. Jó tud lenni a hard-boiled krimi, jó tud lenni az abszurd vígjáték, azonban a kettő együtt nem feltétlenül kompatibilis: ez a pilot egyik legérzékletesebb hibája. A karakterdráma nem működhet, ha közben mindig elvonja a figyelmet a szereplők mögött elsétáló krokodil.

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com