Sorozat

Noice. Smort. – Brooklyn 99 (sorozatkritika)

Az ötödik évadhoz ért minden idők egyik legszórakoztatóbb vígjáték sorozata. A Brooklyn 99: Nemszázas körzet zseniális karakterekkel, eszméletlen viccesen és mindig lendületesen mutatja be egy brooklyn-i rendőrség mindennapjait. Ha ez nem okoz függőséget, akkor semmi!

2013-ban indult Daniel J. Goor és Michael Schur sorozata, ami az 5. évad premierepizódját látva is még mindig hihetetlenül humoros, ötletes és szórakoztató. A Brooklyn 99 ízig-vérig vígjátéksorozat. Nincsenek benne nagy drámák, körömlerágós akciójelenetek, nincsen benne megrázó halál vagy életutat alakító trauma. A sorozat sosem zökken ki a saját maga teremtette humoros hangvételéből. Ha mégis, azt legfeljebb néhány perc erejéig teszi teljesen hétköznapi indíttatásból, ráadásul úgy, hogy a jókedv akkor sem szűnik meg teljesen, csak éppen elhalványul.

A Brooklyn vitathatatlanul legnagyobb erénye a karakterek. Kapunk kilenc eszméletlenül precízen megalkotott, mély, végtelenül vicces és pillanatok alatt megszerethető figurát. Ha egy sorozat első néhány része után is több száz tételes listában tudod jellemezni a karaktereket, akkor ott valamit nagyon, de nagyon eltaláltak a készítők. Ha pedig Goor és Schur a forgatókönyvvel hozzák a maguk maximum 50 %-át, akkor a színészek hozzák a másik 50-et. Teljes karakterazonosulás, önirónia a köbön, süt róluk, hogy mennyire élvezik is az egészet. Mi pedig csak kapkodjuk a fejünket, hogy éppen melyik pillanatban ki is a kedvencünk.

Megannyi helyzet- és jellemkomikumon át követjük nyomon a szereplők mindennapjait, amelyben jó arányban és ötletesen keverednek a szakmai- és magánéleti események. Egyszerűen olyan hangsúly van a karaktereken, hogy még a szerelmi szál bevonása sem árt a sorozatnak – ez pedig valljuk be, ritka. Igaz, önmagukban is megállják a helyüket, az egész sorozatot átjárja egy bájos és addiktív csapatszellem. Ha valaha is rendőr lennék, biztos, hogy ilyen közösségben akarnám ledolgozni a mindennapjaimat, hogy egy hét után a nice-t noice-nak, a smart-ot pedig smort-nak mondjam. Bár utóbbihoz őszintén bevallom, néha elég pár részt egyszerre megnéznem.

Ami szintén nagyon szerethető és emberi a sorozatban, az a rendőri lét reális ábrázolása. Nincsenek súlyos coelho-i monológok egy-egy eset lezárása után. Nincsenek teljesen nevetséges megoldásai az ügyeknek – nem egy százszorosára nagyított tükörképpel vagy lehetetlenül kiélesített rendszámtáblával jutnak el a tetteshez. Itt hétköznapi nyomozás zajlik, ajtóról-ajtóra kopogtatás, ujjlenyomat, eldobott cigarettacsikk. És noha az esetek nem is igen kapnak nagyobb hangsúlyt, hiszen a sorozat nem elsősorban krimi, hanem vígjáték, egyszerűen tökéletesen illenek a hangszínbe és ábrázolásmódba.

Szerencsére a nagy közhelyeket sem hagyományos módon használják ki a készítők. Mind ismerjük a szinte kötelező formulákat: valakit kispéciző sorozatgyilkos, egy közelálló családtag vagy munkatárs elrablása, bankrablásban rekedt szereplők, bosszúra éhes áldozat-hozzátartozó. Nem arról van szó, hogy ezek egyike sem jelenik meg, de sosem kapnak még csak egész epizódos hangsúlyt sem, nem hogy egész évadosat. A Brooklyn 99 humora és földhözragadtsága valahogy mindent hitelesebbé és élvezhetőbbé tesz. Kicsit mintha mindezzel az önfeledt realitással oda is szúrnának a megannyi CSI sorozatnak.

Azt pedig az 5. évad elkezdtével is jó látni, hogy a szufla koránt sem fogyott el. A merőben új fordulata a sorozat előző évadzáró részének egy üde és friss helyzetet hozott, amely teret enged újabb, eddig történetidegen cselekményszálaknak. A hangulat, a karakterek, a humoros szituációk a régiek, míg az új közeg pikantériát kölcsönöz a sorozat folytatásának. Csak így tovább!

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya