Sorozat

Megszületett az ausztrál Csernobil? – Buffalo művelet

A hidegháborús időszak történelmi bűneitől a brit és az ausztrál kormány sem mentes. A déli féltekének új sorozata, a Buffalo művelet (Operation Buffalo) Ausztrália sötét múltjának feltárására tesz kísérletet sajátos formában…


Hirdetés

1956, Dél-Ausztrália, Maralinga. A hidegháborús fenyegetés, a szuezi-válság és a magyar forradalom és szabadságharc időszakában a britek, az ausztrál kormánnyal együttműködésben végzik atomkísérleteiket, Operation Buffalo, azaz a Bölény hadművelet fedőnéven. A kísérletek célja, hogy felmérjék a brit nukleáris arzenál erejét és hatékonyságát, Ausztrália pedig cserébe védelmet remél a szovjet kommunista fenyegetéstől. A maralingai kísérleti telep életét azonban számos nem várt esemény bolygatja meg. A telepen szolgálatot teljesítő II. világháborús hőst, az ausztrál Leót egyre több kétség gyötri:

tényleg hazája érdekeit szolgálják az atomtesztek?

A maralingai telep és a többi kísérleti helyszín története ma már egyértelműen az ausztrál történelem sötét foltja, hasonlóan az amerikai és szovjet nukleáris robbantásokhoz vagy a csernobili atomkatasztrófához. Súlyosbító tényezőt jelent, hogy mindez legtöbb esetben az ausztrál őslakosok területén történt, akik tudtukon kívül váltak kísérleti nyulakká a britek és a fehér ausztrál kormány közös mesterkedésében. A kísérletek során létrejött radioaktív felhő pedig a déli földrész egészére hatással volt.

Peter Duncan és Tanya Phegan, a széria alkotói Craig Mazintől és a Csernobiltól eltérően nem egy kőkemény dráma formájában dolgozták fel, hanem egy tragikomikus, szatirikus elemekkel is tarkított hatrészes sorozatként. A kísérleti telep életét alaposan kiszínezték különböző intrikákkal, szerelmi szállal, prostituáltakkal és humorosnak szánt abszurd jelenetekkel. Emellett viszont a sorozat nem siklik el az olyan valódi drámai események bemutatásától sem, mint amit egy kertben lezuhanó radioaktív meteorológiai léggömb jelent. A sorozat azonban meglehetősen nehezen találja meg az arányokat a dráma és a komédia között, ami a Buffalo művelet egész hangulatára kihat. Az alkotók humora sem üt meg Bacsó Péteri magasságokat. Egyértelműen látszik, hogy az Operation Buffalo már témájából adódóan is inkább drámaként állná meg a helyét, amiből

nem hiányoznak a szexmunkások, a romantika, hisz az atomtesztek témája, az őslakosság kihasználása önmagában elég érdekes kellene, hogy legyen.

Itt érdemes egy picit a Buffalo műveletet párba állítani Stanley Kubrick klasszikusával, a Dr. Strangelove-val. Kubrick jól érezte, hogy az atomháborús fenyegetés a maga beteg és morbid módján önmagában is elég humoros ahhoz, hogy filmszatírát készíthessen belőle. A Strangelove esetében semmi nem tereli el a figyelmet a lényegről, minden a planétánkat fenyegető nukleáris holokauszt rémképe felé mutat. Pont ez adja, a film savát-borsát. Déli barátaink sorozata sajnos elveszíti a fókuszt és fontosabbnak érzi a bombasztikus prostituáltakat, mint az atombombát.

A színészek játékán szintén látszik, hogy ők sem igazán voltak tisztában azzal, milyen műfajban indul a produkció, amiben játszanak. A két főszereplő (Ewen Leslie és Jessica de Gouw) még úgy ahogy állja a sarat, de a mellékszereplők rétegeltsége teljesen hiányzik. Van, aki a humorért felel, és akad, aki a drámáért, ami nem teszi túl árnyalttá a karaktereket és motivációikat.

Az operatőri munka viszont TV-produkcióhoz mérten valóban szemet gyönyörködtető,

melyben feltárul a kietlen ausztrál táj kegyetlensége, sivársága, egyúttal előre vetíti azt is, milyen sivárság maradna bolygónkból egy atomháború kitörésének esetében.

Összességében viszont a Buffalo művelet olyan, mint egy kudarcot vallott nukleáris kísérlet, melyben ugyan ott van a kritikus tömegnyi plutónium, de a detonátor mégsem tudja beindítani a láncreakciót. Az ausztrál őslakosság hányattatott ügye pedig igazán megérdemelte volna a kellő mélységű ábrázolást, és az alázatos, tiszteletteljes megjelenítést. Aki tehát igazán igényes drámát akar látni a nukleáris fenyegetésről, annak még mindig ott van a Csernobil, szatíraként pedig a Dr. Strangelove.

A sorozat 2021. június 17-től látható az Epic Drama műsorán.

Gueth Ádám

Gueth Ádám 2017-ben csatlakozott a Filmtekercshez. Mióta 5-6 évesen először látta a Jurassic Parkot, vonzza a filmek világa. 2016-ban a Károli Gáspár Református Egyetem történelem szakán szerzett mesterdiplomát. Később, 2020-ban az ELTE BTK Szabadbölcsészetének filmtudomány szakirányán szerzett BA oklevelet. Főállásban dolgozik egy helyi lapnál, mellette pedig több filmes portál és blog állandó és vendégszerzője. Elsősorban a történelmi, a háborús és a science-fiction műfaj érdekli, szívesen elemzi történelmi filmek valós hátterét és igazságtartalmát. Kedvenc rendezői között találhatjuk Steven Spielberget, Ridley Scottot, Quentin Tarantinot és Stanley Kubrickot.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés