Sorozat

Bűnözők és/vagy politikusok – A szökés

Prison break saison 1Épp tíz évvel ezelőtt bukkant fel a tévék képernyőjén Michael Scofield, a jóképű, zárkózott zseni, hogy önként börtönbe vonulva kiszabadítsa onnan ártatlanul halálra ítélt testvérét. A szökés pillanatok alatt világszerte óriási rajongótáborra tett szert.

A siker receptje egyértelműen a jól kidolgozott sztori volt: Michael Scofield (Wentworth Miller), a fiatal, tehetséges építészmérnök látszólag teljesen érthetetlen okokból megpróbál kirabolni egy bankot, majd látványosan védekezés nélkül fogadja el a börtönítéletet. A Fox River fegyházba kerülve derül ki, hogy bátyja, Lincoln Burrows (Dominic Purcell) épp itt tölti élete utolsó négy hetét, mielőtt kivégeznék az alelnökasszony testvérének meggyilkolásáért. Mindössze Michael az, aki hisz ártatlanságában, ám miután az utolsó fellebbezést is elveszítették, nem marad más lehetőség, minthogy megszöktesse onnan. A szökés ötlete lehetetlennek tűnik, azonban hamar fény derül rá, hogy Michael tervezte a börtönt az újjáépítéskor, így az egész tervrajz rendelkezésére állt, amit egy egész felsőtestét fedő tetoválás formájában magával is visz cellájába. A terv részleteit mi magunk nem ismerjük, és Michael számára is több, előre be nem kalkulálható tényező merül fel, így nem csak minket, de a főhőst is sorra érik a meglepetések, és a bonyodalmaknak köszönhetően egyre több rabtársat kell bevenni a tervbe.

prison_break_4Mindeközben Lincoln volt barátnője, Veronika Donovan (Robin Tunney), a feltörekvő ügyvédnő újra nekikezd a nyomozásnak, és elég hamar ráébred, hogy a bizonyítékok egytől-egyig manipuláltak, a szálak pedig a politikai élet egyre felsőbb köreibe vezetnek. A kilátástalannak tűnő harc folyamán sorra vesztik életüket a tanúk, hozzátartozók, végül gyakorlatilag már mindenki, akinek bármiféle köze van az esethez. A széria két történetszálának valójában ugyanaz a célja, Michael és Veronica a maguk módján ugyan, de ugyanazért küzdenek: Lincoln életben maradásáért. Bár a vádak alóli tisztázás lenne a célravezetőbb, bármelyikük is jár sikerrel, a néző megkapja a feloldozást.

A történet mellett nagyon sokat számítanak a jól kidolgozott és árnyalt karakterek és a börtönélet hiteles bemutatása. Hiába töltjük a játékidő tetemes részét joggal elítélt bűnözők között, szinte mindannyiuknak megismerjük emberi oldalát, legtöbbjüket meg is kedveljük. Ez alól talán egyedül a pedofil gyilkosságokért elítélt Thedoroe „Zsebes” Bagwell (Robert Knepper), akit rabtársaival együtt mi sem tudunk sem megérteni, sem elfogadni. A többi elítélt viszont fokozatosan szerethetővé, de legalábbis elfogadhatóvá válik, érthető motivációkkal és céllal. Sucre (Amaury Nolasco), a pitiáner, de jólelkű tolvaj a szerelméért, Abruzzi (Peter Stormare), az egykori maffiavezér tekintélyéért és gyerekeiért, Westmorland (Muse Watson) haldokló lányával való egyetlen utolsó találkozóért szeretne megszökni. A karakterek árnyalása miatt, végül már szinte mindegyikük szabadulásáért szurkolunk.

prison_break_3A szökés sikeresen ötvözte sorozat formájában a börtönfilm műfaját a 2001-ben indult 24 által már felfuttatott politikai thrillerrel. A két műfaj azonban két jól elkülöníthető szálon fut, melyek mégis egymás tükörképei. A sorozat nagyon jól mutatja be, hogy a társadalomban, bármekkora méretű is, miként alakulnak ki a különböző „kasztok”. A börtön falain belül és kívül ugyanúgy alakul ki az elnyomó vezetőréteg, a politikusok semmivel sem jobbak a börtönőröknél, és a hatalomhoz vezető út pénzzel, manipulációval és hazugságokkal van kikövezve.

A 2005-ös év nagy tévés durranása egyértelműen A szökés volt (az Így jártam anyátokkal mellett). A FOX eredetileg 13 részesre tervezett sorozata, annyira nagy sikereket ért el már az első részeknél, hogy gyorsan átírták a forgatókönyvet, 22 részesre bővítve azt. Ez sajnos meg is érződik a történet ritmikáján, időközben kissé döcögősé válik, de végül sikerült egy olyan évadzáró epizódot összehozni, ami már eleve garantálta a folytatás elkészülését és nézettségét. Sajnos azonban a további évadok hamar mélyrepülésbe kezdtek, a harmadikra a nézők száma drasztikusan lecsökkent, a negyedik után pedig le is zárták Michael és Lincoln újabb és újabb megpróbáltatásainak történetét.

Nardai Dorina

Wehli-Nardai Dorina a ZSKF szabad bölcsészet, majd az ELTE BTK filmtudomány szakán diplomázott. 2011 óta a Filmtekercs szerkesztőségének tagja. Specializációja a gender témák, a dráma, a krimi, a thriller, valamint a spanyol, francia, német és távol-keleti film. nardaidorina@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés