Sorozat

Cápás film Asylum módra – Sharknado

sharknado 1Gyanútlanul kapcsolgatjuk a tévét, és bejön egy film, ahol röhejes a színészi játék, a gagyi vágások láttán pedig összeszorul a távirányító a kezünkben? És az amatörizmus mégis szórakoztat minket? Váratlanul röhejes számítógépes effektek keretében megjelenik egy kígyó, egy cápa vagy valamilyen Godzilla méretűre puffadt óriásszörny? Akkor biztos, hogy az Asylum stúdió egyik gyöngyszemét sikerült elkapnunk a tévében – tessék hátradőlni és el ne kapcsoljatok!

Habár az Asylum ontja magából a mockbustereket (gondolom mondanom sem kell, hogy az Atlantic Rim vagy a Jack the Giant Killer mely filmeknek az arcátlan lekoppintásai), hál’ Istennek elkötelezetten gyártják a cápa-tematikájú alkotásokat is – annyi mókás cápás filmjük van (Gyilkos cápa vs. óriáspolip, Megacápa az óriáskrokodil ellen, Kétfejű cápa stb.), hogy a minap Sharkatont, vagyis cápamaratont rendeztek a Syfy tévécsatornán, ahová a Sharknado is készült. Az Asylum (nevéhez hűen) egy újabb elmebetegséggel állt elő, de ezúttal a Twitternek köszönhetően nagyobb nézettségre tehettek szert, mint valaha.

A Sharknado történetének elementáris magját a tornádóból kirepülő cápasereg szőnyegbombázása alkotja, akik pokollá teszik a dél-kaliforniai lakosság életét. Szereplőink nem várják meg, hogy az időjárás jobbra forduljon (a hurrikántól kezdve a cunamin át a véget nem érő esőzésig van itt minden), hanem elkezdenek helikopterükről bombákat dobálni a cápáktól hemzsegő hurrikánba – és amin, lássuk be meg sem lepődünk: működik! Mondjuk a címadó cápahurrikán csak a film vége felé alakul ki, de addig is élvezhetjük, hogy a szárazföldön és levegőben is tökéletesen életképes cápák sokkal gonoszabbak lettek a Homokcápák óta (bizonyára bele sem kell kezdenem abba, hogy az miről szólt), dögös csajok lövöldöznek shot gunokkal, vagy, hogy legalább a legidegesítőbb szereplőket hamar száműzi a film a ragadozók gyomrába.

sharknado 2

A kiváló történet fele olyan vicces sem lenne a hasonlóan ócska színészek nélkül. Tara „amerikaipite” Reid feltámadt hamvaiból, hogy újra jól lejárathassa magát – mondjuk ő volt az egyetlen, akit legalább láttam már előtte másik filmben. A férfi főszereplő (Ian Ziering) szörfös/mindenkit megmentő hős szerepében pedig a fiatalkorunkat meghatározó Beverly Hills 90210 egyik tagja parádézik – ő nyúlta le a híressé vált legjobb jelenetet a filmből. Csak annyit mondok róla, hogy láncfűrész, de felesleges fecsegés helyett inkább nézzétek meg az alábbi videót:

A film erényeit tovább fokozza a tökéletesen amatőr vágástechnika, továbbá én remekül szórakoztam azon, hogy nem átallottak egymástól teljesen eltérő színhőmérsékletű, láthatóan különböző helyen és időben felvett képkockákat egymás mellé pakolni – a folyamatosság érzetét így csak a mi alapos jóindulatunkra és képzelőerőnkre bazírozva képes megteremteni a film. A legaranyosabb talán az, hogy a sok CGI cápa mellett néha kapunk egy-két, valószínűleg természetfilmekből elcsaklizott felvételt valódi úszkáló cápákról.

Külön cikket lehetne írni arról, hogy mekkorát robbant a film megjelenésekor Amerikában. A rajongók pillanatok alatt mémmé tették, amit, lássuk be, egy ilyen kiváló alapanyag meg is érdemel. Leginkább talán a twitteres aktivitásnak köszönhetően futott fel, hiszen az egyszerű hétköznapi halandók mellett olyan sztárok is csipogtak róla, mint a forgatókönyvíró Damon Lindelof (Prometheus, Z világháború, Cowboyok és űrlények), vagy Olivia Wild színésznő, aki kijelentette, hogy örömmel vállalna szerepet a második részben. Mert bizony a rajongók kierőszakolták, hogy legyen folytatás! Ostoba is lett volna a Syfy csatorna nem meg hullámlovagolni ezt a hatalmas hype-ot, ezért stílusosan a Twitteren hirdettek címadó versenyt a második részhez, amelyben, nem titok: New Yorkban fog tombolni a cápavihar!

Piller Mónika

Piller Mónika az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve dán szakon. Szakdolgozatát az izlandi filmek és a globalizáció témakörében írta. Specializációja a skandináv film, a dokumentumfilm és az animációs film. Jelenleg a Magyar Televíziónál dolgozik szerkesztő-riporterként.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com