Sorozat

Csak most kezdődik – Megvilágosultam második évad

megvilagosultam1Hány nagyszerű HBO-sorozat jár úgy, hogy a kis érdeklődés (és a túl magas költségek) miatt csak két évadukat élik meg! A legfájóbb pont nekem egyértelműen a Carnivàle és a Róma volt, és sajnos, most ehhez a körhöz csatlakozik a Megvilágosultam is. A mérleg: rengeteg kritikai elismerés, a legjobb színésznőnek járó Golden Globe, legjobb vígjáték jelölés, 220.000-es nézettségű finálé.

A Megvilágosultam (első évad kritikája itt) nem tartozik az HBO legdrágább szériái közé, sőt, valójában nagyon is elüt a csatorna megszokott sorozataitól és bejáratott témáitól. Nincs benne szex vagy erőszak, csak egy magát megvilágosultnak tartó nő, aki kisemberként, alulról akarja megdönteni a korrupt cégek egyeduralmát. Amolyan beszélgetős kamaradráma, ahol a nagyon pontosan megrajzolt karakterek, a finom részletek és az ezekből fakadó vígjátéki elemek megfelelő mértékben és időben vegyülnek drámai tartalommal és üzenettel. Az egész sorozaton az alkotók gondoskodó szeretete és törődése, a küldetésbe vetett hit fontossága, és az öniróniától sem mentes személyes elköteleződés érződik.

Az első évad a csatasorok kialakulásával ért véget, a mostaniban pedig egy mindenre elszánt, harcos Amy Jellicoe (Laura Dern) száll szembe a Charles Szidon (James Rebhorn) vezette szupernagyvállalat, az Abaddon illegális ügyeivel. A nagy célért vívott harc áldozatokkal jár ugyan, de ki is egészül az alagsorba száműzött Cogentiva-részleg pária sorsú munkásaival – akik jövője amúgy is megpecsételtetett – és egy leleplező újságíró hathatós segítségével. Amy ugyanannyira komolyan veszi magát, mint eddig (a nagyszabású monológok ezúttal sem maradnak el), a jobb világért való küzdése pedig most is gyakran hajlik őrült megszállottságba. Irritálóan viselkedik, és soha nem lehet lerázni, mégis van benne valami szimpatikus, amivel képes ellenállást szervezni a véres fenevad köré.

A második évad a fentiek mellett azonban már egyértelműen a megbékélésé és a megnyugvásé is. A régen áhított (szervezeti) álommunka ígérete kissé megborítja a new age-es hippi-aktivista elhivatottságát, és komikus látni a kísértés okozta elbizonytalanodást, de a kártyák már le vannak osztva. Az alagsorból újra az épület felső emeleteire kerülő Amy már nyíltan felvállalja a harcot, a haragja pedig csendes kitartássá szelídül. A végén megfordulnak a helyzetek: már ő az, aki után őrjöngve futnak a folyosón, és ő néz nyugodt szemmel és lelkiismerettel a jövőbe.

megvilagosultam

A kritikusok által az utóbbi évek egyik legegyedibb showjának kikiáltott Megvilágosultamért még interneten is lobbiztak a rajongók és a sorozat méltatói, az HBO azonban úgy döntött, hogy már nem kéri be a széria 3. etapját, pedig az alkotók eredetileg trilógiát terveztek a történetnek, így jó pár ötletük volt a folytatásra. Tovább bonyolódott volna többek között Amy Kristával való kapcsolata, új családi szálat terveztek a többiektől elhidegült Jellicoe lánytestvér visszatérésével, de a cég és Amy kölcsönös perlekedése folytán a megszokott pikáns hangulat és pellengére állítás is átkerült volna az illegális ügyletekből a jog legalitást jelképező világába.

Az első évad tíz része után a búcsúzó második már csak nyolc résszel futott, de így is minden egyes epizód egy önálló kis univerzummal, kerek történettel ér fel. A Megvilágosultam utolsó szkriptjeit újra Laura Dern társalkotója, Mike White írta (aki egyébként a Tyler nevű karaktert is megformálta), az első széria neves vendégrendezője, Jonathan Demme (A bárányok hallgatnak, Philadelphia) után a másodikban ezúttal Todd Haynes (Mildred Pierce, Bob Dylan életei) vállalt direktori munkálatokat. A sorozat sokáig bizonytalan sorsa végül kedvezőtlenül alakult, a készítők azonban mintha már készültek volna a korai befejezésre, hisz a második évad is lezárt, egész történettel bír, mely kevés kérdést hagy megválaszolatlanul. Az utolsó rész befejezése és a búcsú viszont így is gyorsan és keserédes szájízzel hagyja magára a nézőt.

Fazekas Balázs

Fazekas Balázs pszichológus, újságíróként specializációja a filmek és a lélektan kapcsolódási pontjai, a pszichológiai jelenségek, elméletek filmes megjelenése, a művek mélylélektani-szimbolikus értelmezései.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!