Sorozat

Családban élni márpedig trendi – Modern Family

Modern család

modern-family-cam-mitch-mainA Modern Family immár a hatodik évaddal jelentkezik idén ősszel. Addig is, míg ez bekövetkezik, visszatekintünk. Miért érdemes nézni a Pritchett-család kalandjait?

Oké, annak, aki egyáltalán nem ismeri ezt hihetetlenül jó mockumentary sorozatot, elárulom, hogy semmiféle Indiana Jones-szerű kalandokra nem számíthat, viszont három család mindennapjait követheti nyomon, amik persze cseppet sem eseménytelenek. Habár már az első évad is erős volt, a címben jelölt modernség terén volt mit javítania az alkotóknak, és ez sikerült is az ötödik évadra.

Ed O’Neillt a legtöbben a Rém rendes családból ismerik, ám mindenkit megnyugtathatok, aki hozzám hasonlóan iszonyodott a nevezett sorozattól: Jay, a bútorgyáros családfő szerepében O’Neill egyből elfeledteti a cipőárus rémképeit. Hozzá hasonlóan a többi színész is egészen kiváló, Sofia Vergara, Ty Burrell, Julie Bowen Eric Stonestreet, valamint Jesse Tyler Ferguson méltán váltak az évtized legismertebb tévés arcaivá. Saját bevallásuk szerint a színészek a saját élményeiket és tapasztalataikat is beleviszik egy-egy helyzetbe, vagyis a készítők néha olyan jelenteket visznek a képernyőre, amelyek megtörténtek vagy legalábbis valami nagyon hasonlót. Ettől a megszokottnál sokkal természetesebb lesz a hatás, és még konzervröhögés sem kell ahhoz, hogy remekül mulassunk.

A rendezőket általában kihívás elé állítja, ha gyerekekkel kell forgatni, de a Modern Family rendezőit láthatóan nem  viseli meg a dolog. Nolan Gould, Sarah Hyland, Ariel Winter, Rico Rodriguez és Aubrey Anderson-Emmons mind másképpen viccesek, de kétségtelen, hogy nem az jut róluk eszünkbe, hogy megint egy csapat idegesítő, jópofi sitcom-gyereket látunk. Habár Manny (Rico Rodriguez) karaktere sokáig kicsit túlrajzolt volt, a készítők érezhetően visszavettek a pánsípon játszó, poncsót vagy éppen öltönyt viselő, kávémániás kissrác figurájából.

Sok éven át hömpölygő sorozatok esetében mindig a gyerekek változása a legszembetűnőbb, így van ez itt is, hiszen a gyerekek tényleg a szemünk láttára nőnek fel. Ami mindenképpen említésre méltó ebben az esetben, hogy úgy tűnik, hagyják olyannak lenni őket, amilyenek. Néha fogynak, néha meghíznak, de sosincs az az érzésünk, hogy valamiféle modell-gyerekeket akarnának faragni belőlük. Nyilván tudják, hogy ez a sorozat javára válik, ettől még közelebb érezzük magunkhoz és a saját családunkhoz a szereplőket.

ArielWinterModernFamilySeason5PromoShoot_5_

És ha már család, a sorozatot számtalan kritika érte amiatt, hogy habár modernnek vallja magát, az általa közvetített családmodell mégsem az. Claire (Julie Bowen) és Gloria (Sofia Vergara) is háztartásbeli anyukák, akiknek a fő feladata a gyereknevelés, míg a férfiak munkába járnak és pénzt keresnek. Ez viszont az évadok során megváltozott, így az ötödik évadban Claire munkába áll, hogy apjának segítsen a szekrény-bizniszben. Egy epizód erejéig pedig Gloria is visszatér előző szakmájához, a fodrászathoz. És hogy mennyire haladnak a valós eseményekkel (2013 júniusában legalizálták Kaliforniában a melegek házasságát), az ötödik évadban Cam (Eric Stonestreet) és Mitchell (Jesse Tyler Ferguson) összeházasodik. Az esküvői dupla epizóddal búcsúzott az ötödik évad, és persze rögtön beindultak a találgatások, hogy vajon mi lesz a hatodik évad nagy dobása. Néhányan úgy sejtik Adam DeVine (Manny, Jay és Gloria kisfiának férfi dadusa) kap még több és komolyabb szerepet. Ez nem is volna olyan meglepő, hiszen Haley-vel (Sarah Hyland) mintha alakulna valami. Emellett elképzelhető az is, hogy Mitch és Cam adoptálnak még egy babát, hiszen egyszer már felmerül ennek a lehetősége.

Egy biztos, hétfőn, vagyis augusztus 25-én adják át az idei Emmy-díjakat, amelyek közül tízre is jelölték a sorozatot és a szereplőket. A kiváló komédia sorozat kategórián kívül Julie Bowen, Tye Burrell és Jesse Tyler Ferguson is gazdagodhat egy szoborral. Rajtuk kívül három epizódszereplő is esélyes a díjra, de az esküvői epizódért elvihetik a legjobb hangkeverés, a Las Vegas-i epizódért pedig a legjobb art direction díjat. Hajrá, hajrá!

Maksai Kinga

A filmhez az irodalmon, a színházon és a művészettörténeten keresztül vezetett az utam. Ami a diplomákat illeti, az ELTE-n végeztem magyar, illetve filmelmélet és filmtörténet szakon, jelenleg pedig az SZFE televíziós műsorkészítő szakán készülök befejezni a tanulmányaimat. Mindig is imádtam moziba járni, maradandó mozis élményeim közé tartozik az Apollo 13, a Titanic és az első 3D-s film, amit Disneylandben láttam. Sokakkal ellentétben nem vetem meg a tévét és a DVD-t sem. Azt mondják, hogy ha sokat tudsz valamiről, akkor már nem vagy képes úgy élvezni a dolgot. Én még mindig felhőtlenül szórakozok egy sitcomon, ami ugye két dolgot jelenthet: vagy nem igaz rám a fenti állítás, vagy... Nem tartom magam sorozatfüggőnek, de a csajos és vicces változatokat szívesen nézem. A bennem élő feminista entellektüelt elnyomva imádom a Szex és New Yorkot, a Modern Family és a Bored to Death című sorozatokat pedig az utóbbi idők legjobbjainak tartom. Egy éve vagyok a tagja a Filmtekercs csapatának, jelenleg a fesztivál rovatot vezetem.

Filmek: Nem csak műfajok, hanem rendezők és színészek alapján is válogatok, így jöhet minden, amiben van egy kis Woody Allen, Tarantino, Alejandro Gonzalez Iñárritu, Mike Nichols, Philip Seymour Hoffman, Javier Bardem vagy Meryl Streep. Barátkozom az animékkel és Bollywooddal, de mellettük hű maradok régi kapcsolataimhoz is. Nehéz kiemelni filmeket, mert ez folyton változik, de most éppen: Diploma előtt, Madárfészek, 21 gramm, Annie Hall, Elveszett jelentés, A nagy Lebowski, Halálbiztos, Tükör, Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, Melankólia, Totoro, Ra One, Chungking Express.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com